Life

Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τα δίσεκτα έτη!

Όπως είναι το 2020!

Parallaxi
δέκα-πράγματα-που-πρέπει-να-ξέρεις-για-533759
Parallaxi

Το 2020 έχει προκαλέσει πολλές ανησυχίες με τους ποιο προληπτικούς να κάνουν λόγο για ένα γρουσούζικο χρόνο. Αυτό συμβαίνει γιατί η φετινή χρονιά είναι δίσεκτη και αν δεν ξέρεις τι σημαίνει αυτό σου έχουμε τη την απάντηση. 

  1. Η ετήσια περιφορά της γης γύρο από τον ήλιο δεν διαρκεί 365 μέρες όπως είναι το συνηθισμένο αλλά για την ακρίβεια  365 μέρες, 6 ώρες, 9 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα παραπάνω.
  2. Σκοπός της των δίσεκτων ετών είναι να εναρμονιστεί το τροπικό έτος με το καθημερινό-πολιτικό έτος των ημερολογίων. Δηλαδή να αποφευχθεί σε βάθος χρόνου να έχουμε τον Ιανουάριο καλοκαίρι και τον Ιούλιο χειμώνα.
  3. Τη τελική λύση σε αυτό το πρόβλημα βρήκε ο Ιούλιος Καίσαρας με την βοήθεια φιλοσόφων και μαθηματικών. Πρόσθεσαν λοιπόν στο ημερολόγιο ορισμένες μέρες σε κάθε έτος για να συμβαδίζει η μέτρηση του χρόνου με τις εποχές. Ο Έλληνας αστρονόμος Σωσιγένης, πρότεινε να υιοθετηθεί το ημερολόγιο του Πτολεμαίου του Γ’, δηλαδή αυτό που ισχύει και σήμερα.
  4. Ο μύθος της γρουσουζιάς ξεκίνησε το 600 π.Χ. όταν οι Ρωμαίοι έφτασαν να γιορτάζουν τις καλοκαιρινές γιορτές του θερισμού μέσα στον ημερολογιακό χειμώνα και αποφάσισαν να αναστρέψουν την κατάσταση.
  5. Το δίσεκτο έτος πήρε το όνομα του από τους Ρωμαίους. Ανάμεσα στις 24 και στις 25 Φεβρουαρίου προσέθεταν κάθε 4 χρόνια άλλη μια μέρα και έτσι υπολόγιζαν την 24η Φεβρουαρίου δύο φορές. Επειδή η 24 Φεβρουαρίου είναι 6 μέρες πριν από την 1η Μαρτίου την ονόμασαν “δίσεκτη”, δηλαδή δεύτερη έκτη μέρα πριν από το Μάρτιο. Με τον καιρό η ονομασία καθιερώθηκε για όλο το έτος
  6. Επίσης οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι τον Φεβρουάριο, το μήνα της εξιλέωσης και της λατρείας των υποχθόνιων θεοτήτων, κυκλοφορούσε για λίγες μέρες ανάμεσά τους ο Άδης και έφερνε πολλά δεινά.
  7. Στην Ελληνική παράδοση τα δίσεκτα έτη θεωρούνται τόσο γρουσούζικα που ο κόσμος αποφεύγει τους γάμους, το κτίσιμο του σπιτιού, τις νέες επαγγελματικές δραστηριότητες και γενικά τους μακροχρόνιους συνεταιρισμούς ή σχέσεις.
  8. Οι Ρωμαίοι αποφάσισαν επίσης να αφαιρέσουν μία μέρα από τον Φεβρουάριο και να τη μεταφέρουν στον Αύγουστο προς τιμήν του Αυτοκράτορα τους. Αυτός φαίνεται, λοιπόν, ότι είναι ένας λόγος ακόμα που ο δεύτερος μήνας του χρόνου έχει μία μέρα λιγότερη.
  9. Όταν επικράτησε ο χριστιανισμός προστέθηκε η επιπλέον ημέρα των δίσεκτων ετών, στην τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου (αντί για την 24 που μετρούσαν διπλή οι Ρωμαίοι). Γι’ αυτό ο Φεβρουάριος έχει 29 μέρες κάθε 4 χρόνια.
  10. Σε ορισμένες χώρες τα δίσεκτα έτη έχουν και θετική πλευρά. Στην Ιρλανδία για παράδειγμα στις 29 Φεβρουαρίου κάθε δίσεκτου έτους, μπορεί όποια Ιρλανδή θέλει να κάνει πρόταση γάμου στον αγαπημένο της και εκείνος είναι υποχρεωμένος να δεχτεί.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα