Featured

Ο δεκάλογος για μια επιτυχημένη συνέντευξη εργασίας

Οι συνεντεύξεις εργασίας είναι σαν τα πρώτα ραντεβού. Η πρώτη εντύπωση μετράει. Η αμηχανία είναι δεδομένη.

Σόνια Ταλαντινού
ο-δεκάλογος-για-μια-επιτυχημένη-συνέν-834039
Σόνια Ταλαντινού
Πηγή: Unsplash

Οι συνεντεύξεις εργασίας είναι σαν τα πρώτα ραντεβού. Η πρώτη εντύπωση μετράει. Η αμηχανία είναι δεδομένη.

Τα αποτελέσματα, απρόβλεπτα. Καθώς, όμως, πρόκειται για μια διαδικασία πολλαπλών βημάτων, που ξεκινά τη στιγμή που στέλνεις ένα βιογραφικό και τελειώνει μόλις αποχαιρετήσεις τον υπεύθυνο Ανθρώπινου Δυναμικού (Human Resources), είναι προφανές ότι όσο πιο καλά προετοιμαστείς, τόσο πιο πιθανό είναι να πάρεις τη δουλειά.

Με όλο και περισσότερες συνεντεύξεις να πραγματοποιούνται μέσω Zoom, μάθε πώς μπορείς να προετοιμαστείς αποτελεσματικά σε 10 βήματα, για μια θετική πρώτη εντύπωση κι ένα δυναμικό φινάλε!

Δούλεψε προσεκτικά πάνω στην αγγελία

Ενώ η πλειοψηφία των υποψήφιων επικεντρώνεται στο πόσο καλά ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της δουλειάς, ελάχιστοι αφιερώνουν χρόνο στην ίδια την αγγελία. Άστην να σε οδηγήσει αυτή… Όσο, λοιπόν, προετοιμάζεσαι για την επικοινωνία σου, δημιούργησε έναν πίνακα με τρεις στήλες. Στην πρώτη, κατέγραψε τα καθήκοντα και τις απαιτήσεις της θέσης. Στη δεύτερη, περιέγραψε τις ευθύνες που είχες στο παρελθόν και σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα. Στην τρίτη, σημείωσε προηγούμενα επιτεύγματά σου, που σχετίζονται με τα στοιχεία της πρώτης και δεύτερης στήλης. Αυτή η άσκηση θα σε βοηθήσει να μπορείς ν’ απαντήσεις σε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τα καθήκοντα της συγκεκριμένης εργασίας και την πιθανότητα να διαγράψεις μια επιτυχημένη πορεία στην εταιρία. Επίσης, συγκέντρωσε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς γι’ αυτήν -κυρίως από το Twitter ή το LinkedIn. Ενημερώσουν για τα νέα, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες, την εικόνα και τη φιλοσοφία της. Δείξε καλά προετοιμασμένος!

Κάνε πρόβες, πρόβες, πρόβες!

Προετοίμασε το πώς θα παρουσιάσεις τον εαυτό σου, που είναι και μια προεπισκόπηση του τι θ’ ακολουθήσει. Πρέπει να είναι συνοπτικός/ή -περίπου 60 – 90 δευτερόλεπτα-, αλλά δυνατή και δελεαστική, όπως ένα τρέιλερ ταινίας! Κατάγραψέ την στο βίντεο και δες στη συνέχεια τι πρέπει να βελτιώσεις, αλλάξεις ή διορθώσεις. Στείλτο για σχόλια σε κάποιον που θεωρείς μέντορα σου ή σ’ έναν καλό φίλο. Στην παρουσίαση να είσαι οπωσδήποτε έτοιμος/η ν’ απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις: γιατί θέλεις να εργαστείς στην εταιρία, γιατί σ’ ενδιαφέρει η θέση, τι σε κάνει κατάλληλο γι’ αυτήν;

Προετοίμασε ερωτήσεις to the point!

Μια από τις κρισιμότερες στιγμές της συνέντευξης είναι όταν θα κληθείς να κάνεις τις δικές σου ερωτήσεις για τη συγκεκριμένη εργασία, που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις περισσότερα για τη δουλειά και να έχεις μια εμπεριστατωμένη εικόνα. Το top 5 που σου προτείνω είναι: 1. Πώς θα αξιολογήσετε την επιτυχία μου στη θέση και ποιες είναι μερικές από τις προκλήσεις που περιμένετε ν’ αντιμετωπίσω; 2. Μπορείτε να μου περιγράψετε μια τυπική μέρα ή εβδομάδα στη δουλειά; 3. Ποια είναι η κουλτούρα του επαγγελματικού περιβάλλοντος και ποιοι τύποι ανθρώπων αποδίδουν στην εταιρία σας τα μέγιστα; 4. Εσάς, τι σας γοητεύει στην εργασία σας; 5. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα, όσον αφορά στη θέση;

Σκέψου δυνατές ιστορίες για σένα

Αυτός που αναζητά έναν επαγγελματία μέσω συνέντευξης, είναι πιο πιθανό να θυμάται μια ενδιαφέρουσα ιστορία από αυτόν, παρά τις ικανότητές του. Επίλεξε μία, η οποία θα έχει δυνατό αντίκτυπο και θ’ αποδεικνύει πώς ταιριάζεις απόλυτα στην εταιρία και τη θέση. Ακολούθησε την εξής δομή: περιέγραψε την κατάσταση στην οποία βρισκόσουν κι εξήγησε ποιος ήταν ο ρόλος σου -σε 2-3 προτάσεις. Επικεντρώσου στη δράση σου. Εδώ, μπορείς να γίνεις πιο αναλυτικός/ή. Επισήμανε το αποτέλεσμα, δηλαδή, εξήγησε έμμεσα γιατί ενδιαφέρει την εταιρία η συγκεκριμένη ιστορία και σύνδεσε όλες τη διήγησή σου με τη θέση για την οποία δίνεις τη συνέντευξη.

Πηγή: Unsplash

Ετοίμασε διακριτικά «σκονάκια»

Ακόμα κι αν θέλεις να έχεις μερικές σημειώσεις για να νιώθεις πιο σίγουρος/η, προσπάθησε να μην τις διαβάζεις. Προτίμησε να έχεις μπροστά σου κάποιες λέξεις-κλειδιά, στις οποίες θα ρίχνεις μόνο κλεφτές ματιές, καθώς και την περιγραφή της θέσης και το βιογραφικό σου κάπου κοντά σου.

Χρησιμοποίησε τη δύναμη της εικόνας

Εάν έχεις κάτι που θέλεις να παρουσιάσεις στο διαδίκτυο ή στον υπολογιστή σου, άνοιξε τον και μοιράσου την οθόνη σου με τον υπεύθυνο προσλήψεων. Είναι ένας τρόπος να δώσεις έναν διαφορετικό ρυθμό στη συνέντευξη και σου επιτρέπει να επιχειρηματολογήσεις με παραδείγματα -βίντεο, ιστότοποι, άρθρα, φωτογραφίες κλ.π. Επωφελήσου της on line επικοινωνίας και κάνε εικόνα κάθε τι που λες.

Εξασκήσου πάνω στη σωστή γλώσσα του σώματος

Κάθε έμπειρος υπεύθυνος HR μπορεί να καταλάβει με ποιον έχει να κάνει σε περίπου 5 δευτερόλεπτα. Μετά από αυτό, θα προσπαθήσει απλά να επιβεβαιώσει την πρώτη του εντύπωση. Η δημιουργία μιας θετικής πρώτης εικόνας αποτελεί καλή στρατηγική και είναι το ήμισυ του παντός. Μια ανάλυση, που συνέλεξε τα αποτελέσματα περίπου 50 διαφορετικών μελετών, κατέληξε ότι οι πιο δυνατές χειρονομίες της γλώσσας του σώματος για να κάνεις καλή εντύπωση είναι το χαμόγελο, η διατήρηση της οπτικής επαφής, το γέλιο και η ελαφριά μίμηση του συνομιλητή στις χειρονομίες. Θυμήσου να κοιτάς τον υπεύθυνο HR στα μάτια, για να δημιουργήσεις μια σύνδεση μαζί του. Σκύβοντας ελαφρώς προς τα εμπρός όταν κάνει ένα ενδιαφέρον σχόλιο, γνέφοντας και χειρονομώντας ήπια, συγκαταλέγονται στα must do. Βασικό στοιχείο αποτελεί το ντύσιμο και σε αυτήν την περίπτωση. Επίλεξε να ντυθείς όπως θα έκανες για μια συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο, προσέχοντας ιδιαίτερα το πάνω μισό μέρος του συνόλου σου. Για να είσαι πιο φυσικός/ή, μη διστάσεις να κάνεις μερικές ασκήσεις αναπνοής λίγα λεπτά πριν συνδεθείς on line.

Πηγή: Unsplash

Κάνε τεχνικό έλεγχο

Την προηγούμενη μέρα της συνέντευξης, βεβαιώσου ότι τα τεχνικά μέσα και οι εφαρμογές που θα χρησιμοποιήσεις λειτουργούν σωστά και γρήγορα -οι δημοφιλέστερες πλατφόρμες για εξ αποστάσεως συνέντευξη είναι το Zoom και το Skype. Έτσι, θα ξεπεράσεις μια σημαντική πηγή άγχους.

Δημιούργησε το κάδρο σου

Τι εντύπωση θέλεις να δώσεις; Προσάρμοσε τη διακόσμηση σε αυτήν την εικόνα. Προτίμησε έναν πιο «επαγγελματικό» χώρο του σπιτιού σου -να είναι ήσυχος, ανοιχτόχρωμος, πολύ καλά φωτισμένος και μίνιμαλ-, τακτοποίησε τον και αφαίρεσε οποιοδήποτε προσωπικό στοιχείο. Μπορείς να διαλέξεις είτε ένα ουδέτερο δωμάτιο είτε κάποιο με δυνατή αισθητική ταυτότητα, ανάλογα με το «μήνυμα» που θέλεις να περάσεις.

Εντυπωσίασε με το φινάλε

Προετοίμασε το τέλος της συνέντευξης για να συνοψίσεις και να τονίσεις τα βασικά προτερήματά σου και, στη συνέχεια, επανέλαβε το κίνητρό σου για τη συγκεκριμένη δουλειά, ώστε να τελειώσεις με μια θετική νότα. Μόλις ολοκληρώσετε, ευχαρίστησέ τον για το ενδιαφέρον και την ευκαιρία που σου έδωσε. Μπορείς, επίσης, να τον ευχαριστήσεις, και στέλνοντας ένα ευχαριστήριο email λίγες ημέρες αργότερα.

Καλή επιτυχία!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα