Featured

Denim: Όλα όσα θα έπρεπε να ξέρουμε για το τζιν!

Θα φορούσατε ποτέ ένα Jean φτιαγμένο από ίνες δέντρου ή κάνναβη;

Parallaxi
denim-όλα-όσα-θα-έπρεπε-να-ξέρουμε-για-το-τζ-554395
Parallaxi

Λέξεις: Πάνος Σοφιανός, Curator of BlueZone, Munich Fabric Start

Θα φορούσατε ποτέ ένα Jean φτιαγμένο από ίνες δέντρου ή κάνναβη;

Ένα ερώτημα που πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουν αν πρόκειται για αλήθεια ή fake news.

Αυτά και πολλά άλλα μπορεί να μάθει κάποιος που τον ενδιαφέρει πώς θα είναι φτιαγμένα τα Jeans του κοντινού αύριο, στην κλαδική έκθεση υφασμάτων Bluezone Μόναχο που λαμβάνει χώρα κάθε έξι μήνες στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, γενέτειρας του Levi Strauss, ιδρυτή της ομώνυμης μάρκας Jeans.

Στην τελευταία εκδήλωση, στις αρχές του Φεβρουαρίου, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά υφάσματα Denim, φτιαγμένα από κάθε μορφής εναλλακτικές ίνες, φιλικές στο περιβάλλον, όπως το ανακυκλωμένο βαμβάκι, ο βιοδιασπώμενος πολυεστέρας, η κλωστική κάνναβη και καθώς και η σελιλόζη Tencel, μια ίνα που φτιάχνεται από πολτό ξύλου ευκαλύπτου, που καλλιεργείται ειδικά για την παραγωγή της Α’ ύλης.

Βαμμένα με χρώματα χαμηλής περιεκτικότητας σε βλαπτικές χημικές ενώσεις, σε συνθήκες ξηρής βαφής (Dry Indigo).

Εκτός αυτών, θα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει σεμινάρια που αφορούν την εξέλιξη της βιομηχανίας σε θέματα παραγωγής με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης κλπ.

Αυτά κι άλλα πολλά, που στα αυτιά των καταναλωτών ακούγονται επιστημονική φαντασία και όμως είναι πραγματικότητα.

Κάπως έτσι φτιάχνεται πια το μελλοντικό ύφασμα του τζιν, που κάποτε φορέθηκε σαν εργατική στολή από τους κτηνοτρόφους και τους χρυσωρύχους της Αμερικανικής Δύσης, τους χίπις των 70s και τους αστέρες του Hollywood μέχρι σήμερα.

Όπως πολλά άλλα χρηστικά προϊόντα, αλλάζουν προέλευση και τρόπο λειτουργίας λόγω περιβαλλοντικών αναγκών, έτσι και το Denim, ίσως το δημοκρατικότερο προϊόν μετά το τσάι και τον καφέ, αναγκάστηκε να αλλάξει τρόπο παραγωγής.

Η βιομηχανία αυτή θεωρείται μια από τις επιβλαβέστερες λόγω χρήσης Α’ ύλης όπως το συμβατικό βαμβάκι, που για να παραχθεί απαιτεί αλόγιστες ποσότητες νερού, χημικών και λιπασμάτων που βλάπτουν άμεσα το περιβάλλον.

Το ίδιο και σε ότι αφορά την παραγωγή του υφάσματος, αλλά και την κατασκευή και επεξεργασία των Jeans ώστε να μοιάζουν used / aka φορεμένα.

Η εντατική πειραματική έρευνα κατάφερε να ελαχιστοποιήσει πολλά από τα μεγέθη με σύγχρονες μεθόδους παραγωγής και μηχανικής, ώστε να μπορεί κανείς να μιλάει για τα πρώτα υπεύθυνα απέναντι στο περιβάλλον ρούχα που κάνουν την εμφάνισή τους στην διεθνή και ελληνική αγορά.

Ακόμη και οι μεγάλες αλυσίδες φθηνής ένδυσης αναγκάστηκαν μετά από επανειλημμένες πιέσεις και ακτιβιστικές δράσεις να αλλάξουν φιλοσοφία, όντας υπεύθυνες για την αλόγιστη παραγωγή ρούχων που φοριούνται ελάχιστα και μετά καταλήγουν στα σκουπίδια.

Όλα αυτά φαίνεται ότι θα ανήκουν σύντομα στο παρελθόν, μετά από την απόφαση της βιομηχανίας Denim να σταματήσει να επιβαρύνει το περιβάλλον.

Αφού λοιπόν ταξιδεύουμε με αεροπλάνα φτιαγμένα από ανθρακονήματα, οδηγούμε ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα, γιατί να μη ντυνόμαστε με ρούχα που προέρχονται από ανακύκλωση ή ακόμη και δέντρα;

ΥΓ. Στις δημοσιογράφους που παρακολούθησαν την έκθεση προσφέρθηκε μια τσάντα φτιαγμένη από used Jeans και ανακυκλωμένο δέρμα από τις ελληνικές εταιρίες Έλενα Αθανασίου Bags και Salt & Pepper Jeans Θεσσαλονίκη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα