Η διαπραγματεύτρια της ΕΕ για το Βrexit με την… βρετανική αίσθηση του χιούμορ
Γνωρίστε την Ζαμπίνε Βάιαντ.
“Such a contrast between Sabine Weyand, fluent, detail rich, serious, knowledgeable, and defiantly ignorant Tory MPs spouting their slogans. Did you miss this @theresa_may?
Sabine Weyand: the EU Brexit negotiator with a British sense of humour https://t.co/xXDAjPjN0Q
— Terri#StopBrexit#In Limbo#Remainer#HateTories#FBPE (@TeresaWeath) February 5, 2019
Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που οι Βρετανοί βουλευτές έστειλαν την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι πίσω στις Βρυξέλλες για να αρχίσει εκ νέου τις συνομιλίες για το Brexit. Όμως φαίνεται ότι κάτι τους είχε διαφύγει. Μια ημέρα νωρίτερα το μήνυμα που είχε δοθεί δια στόματος της αναπληρώτριας διαπραγματευτού της ΕΕ για το Brexit απλά και ωμά ήταν το εξής: τέλος οι συνομιλίες.
Αγγελιοφόρος του μηνύματος η Ζαμπίνε Βάιαντ. Η αξιωματούχος με την βρετανική αίσθηση του χιούμορ, που αγαπά τις κωμωδίες του Σαίξπηρ και τον Χάρι Πότερ και που όταν θέλει να απαξιώσει μια εκκεντρική ιδέα καταφεύγει σε χαρακτηρισμούς οι οποίοι δεν είναι πολιτικά ορθοί (για παράδειγμα “bollocks”).
Στα καθήκοντά της είναι θέματα που σχετίζονται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, την εμπορική πολιτική της ΕΕ, την TTIP και την πολιτική γειτονίας, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευκρινίζοντας ότι η Βάιαντ έχει δουλέψει στο παρελθόν στα γραφεία δύο πρώην Επιτρόπων, του Πασκάλ Λαμί (Εμπορίου) και του Λουί Μισέλ (Ανάπτυξης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας).
Στον απόηχο του διορισμού της ως αναπληρώτριας διαπραγματευτού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής — το νούμερο δύο μετά τον Μισέλ Μπαρνιέ– το 2016, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico την κατέτασσε στην λίστα με τις δέκα γυναίκες στις Βρυξέλλες με την μεγαλύτερη επιρροή.
Η γερμανίδα αξιωματούχος της ΕΕ έχει εμπλακεί στην Οδύσσεια του Brexit εδώ και περίπου δύο χρόνια, από τότε δηλαδή που ενεργοποιήθηκε το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το οποίο ορίζεται η διαδικασία για την αποχώρηση κράτους μέλους από το μπλοκ εφόσον το επιθυμεί.
Η Βάιαντ απαξίωσε τις συνομιλίες της ΕΕ με την κυβέρνηση του Λονδίνου με τον δικό της μοναδικό τρόπο: χαρακτήρισε το σχέδιο της Μέι άπιαστο μύθο και έκανε λόγο για “ευσεβείς πόθους” προτού το πετάξει στον σκουπιδοτενεκέ των Βρυξελλών.
Η Βάιαντ θεωρείται ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας για το Brexit: τα δακτυλικά της αποτυπώματα βρίσκονται και στις 585 σελίδες της συμφωνίας εξόδου την οποία οι βρετανοί βουλευτές απέρριψαν τον περασμένο μήνα. Έχει εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1994, ενώ από το 2009 ως το 2012 ήταν εκπρόσωπος της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων ή Coreper.
Γεννημένη στο κρατίδιο Ζάαρλαντ της Δυτικής Γερμανίας το 1964, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά, Αγγλική Φιλολογία και Γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ και ένα χρόνο στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Το 1991 πήρε το δίπλωμά της στις Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Κολλέγιο της Ευρώπης (Σ.τ.Σ: το ελιτίστικο και εξαιρετικά ανταγωνιστικό κέντρο εκπαίδευσης για επίδοξους γραφειοκράτες των Βρυξελλών που προσφέρει μονοετείς μεταπτυχιακές σπουδές και έχει έδρα του την Μπριζ του Βελγίου) απ΄όπου αποφοίτησε πρώτη από μια τάξη 90 φοιτητών. Στη συνέχεια, το 1995, έκανε το διδακτορικό της στις Πολιτικές Επιστήμες Τούμπινγκεν και το θέμα της διατριβής της ήταν η κοινή πολιτική μεταφορών της ΕΕ.
“Ήταν εξαιρετική φοιτήτρια”, θυμάται ο επιβλέπων καθηγητής του διδακτορικού της Ρούντολφ Χρμπέκ, ο οποίος της είχε προτείνει να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα. Η Βάιαντ, η οποία μιλάει αγγλικά και γαλλικά, είχε όμως ήδη βάλει πλώρη για τις Βρυξέλλες.
Παθιασμένη με το διάβασμα, είναι λάτρης του Τόμας Χάρντι, ενώ από τα έργα του Σαίξπηρ προτιμά “Το Ημέρωμα της Στρίγγλας” και το “Πολύ κακό για το Τίποτα”. Ως φοιτήτρια είχε αναλύσει τον ρόλο του δάσους στα έργα του Βάρδου.
Στο σίριαλ του Brexit, έχει διακριθεί για τους επιδέξιους χειρισμούς της. “Πραγματικά δεν θα ήθελα να είμαι από την απέναντι πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
“Είναι σπάνια ράτσα…Μπορεί να αντιληφθεί τις τεχνικές λεπτομέρειες και την πολιτική διάσταση των πραγμάτων”, δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ που γνωρίζει τη Βάιαντ.
“Έχει πραγματική αγάπη και κατανόηση για την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο”, είπε ένας άλλος που την γνωρίζει καλά.
Πολλοί άλλοι υποστηρίζουν ότι διαθέτει βρετανική αίσθηση του χιούμορ με μια δόση σαρκασμού και ειρωνείας.
“Είναι πράγματι πολύ ευχάριστο να συνεργάζεσαι μαζί της, είναι πολύ ευθύς, πολύ γρήγορη, χωρίς μπαρούφες”, λέει ο ίδιος αξιωματούχος.
Αξιοσημείωτο είναι ένα ευτράπελο περιστατικό όταν η Ζαμπίνε εργαζόταν στο πλευρό του τότε Ευρωπαίου Επιτρόπου Εμπορίου Πασκάλ Λαμί, στο ευρωκοινοβούλιο και εκείνος εβάλετο κατηγορούμενος για ανεπαρκή διαχείριση αναφορικά με την κατάσταση των πουλερικών στις εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ.
Στη διάρκεια ακρόασης κι ενώ τα αίματα είχαν ανάψει χτύπησε το κινητό της και ο ήχος ήταν κότες που κακάριζαν…Όλοι οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα ξέσπασαν σε γέλια με εξαίρεση φυσικά τον ίδιο τον Λαμί.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ/The Guardian, Politico