Life

Διαβάζουν κόμικς οι νέοι σήμερα; – Μία διαχρονική αξία που δεν σβήνει

5 νέοι εξηγούν.

Μυρτώ Τούλα
διαβάζουν-κόμικς-οι-νέοι-σήμερα-μία-1139683
Μυρτώ Τούλα

Σκίτσα με τρομερή δυναμική που μας μεγάλωσαν, φανταστικοί ήρωες που έγιναν ταινίες, ασπρόμαυρα και έγχρωμα, λεπτές σελίδες που αποτελούνται από φαντασία και όνειρα! Οι σημερινοί δημιουργοί εμπνεύστηκαν και θα συνεχίσουν να εμπνέονται από τους ήρωες των “πατεράδων” των κόμικς στους οποίου συγκαταλέγονται οι Ροδόλφος Τόπφερ, Ρίτσαρντ Αουτκολτ, Γουόλτ Ντίσνεϋ, Καρλ Μπαρκς και άλλων.

Η σημερινή μορφή τους των κόμικς με καρέ και κείμενο σε συννεφάκια ή λεζάντες εμφανίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Πρωτοπόρος του είδους θεωρείται για την Ευρώπη ο Ελβετός δάσκαλος, ζωγράφος και καρικατουρίστας Ροδόλφος Τόπφερ, ο οποίος εξέδωσε στα 1837 το πρώτο του κόμικ με τίτλο “Histoire de M. Vieux Bois”, και το περιοδικό Ally Sloper’ s Half Holiday που κυκλοφόρησε στην Αγγλία το 1884.

Για τις Η.Π.Α αφετηρία θεωρείται το Hogan’s Alley του Ρίτσαρντ Αουτκολτ -του οποίου κύριος χαρακτήρας ήταν το Κίτρινο Παιδί- που ξεκίνησε να δημοσιεύεται ως ένθετο στριπ σε εφημερίδες το 1895 και πιο συγκεκριμένα στη “New York World” του Joseph Pulitzer.

Τα κόμικς γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη στις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα στην Αμερική, κυρίως από τις ιστορίες με υπερήρωες εταιριών όπως η DC Comics και η Marvel Comics.

Τη δεκαετία του ’30 στις Η.Π.Α εμφανίστηκαν ο Σούπερμαν και ο Μίκυ Μάους. Δημιουργός του Μίκυ Μάους ήταν ο Γουόλτ Ντίσνεϋ.

Στην Ελλάδα, ενώ comics υπάρχουν τουλάχιστον από τις αρχές του 20ου Αιώνα, άργησαν να αντιμετωπισθούν ως ξεχωριστό είδος δημιουργίας. Έχει ονομαστεί “σειρά γελοιογραφιών”, “κινηματογραφική απόδοση”, “κωμική ιστορία σε Χ σκηνές”, ακόμα και “εικονογραφημένη ιστορία”. Όταν πια άρχισε να αναγνωρίζεται ως αυτόνομο είδος δημιουργίας στις δεκαετίες ’50 και ’60 ήταν πολύ αργά και επικράτησε η ξένη ορολογία. Υπήρξαν φιλότιμες προσπάθειες, όπως π.χ. του Γιάννη Καλαϊτζή, που τα ονόμασε “εικονογραφήματα”, οι οποίες όμως δεν μπόρεσαν να επικρατήσουν.

Υπάρχουν νέοι που διαβάζουν μέχρι σήμερα κόμικς; 

O Ιάσονας είναι 27 και όπως λέει τα κόμικς είναι μία συνήθεια η οποία δεν σταματά ποτέ.

Κόμικς. Μία λέξη που πολλά από τα σημερινά παιδιά κάτω των 16 ίσως και να μην την ξέρουν. Ίσως να τους μοιάζει παλιομοδίτικο. Ωστόσο για εμένα τουλάχιστον ήταν ένας τρόπος να γελάσω, να δω τους παιδικούς μου ήρωες, που με μεγάλωσαν, να πετυχαίνουν άθλους. Άθλους που μετέπειτα διηγούμασταν στους φίλους μας, αν και πολλοί από αυτούς δεν καταλάβαιναν καν τι τους έλεγα.  Εγώ, όμως, ένιωθα την ευχαρίστηση πως μοιράζομαι κάτι ξεχωριστό. Τί τα έκανε τόσο προσιτά; Μα τι άλλο; Μπορούσαμε να τα βρούμε παντού, σε κάθε περίπτερο. Κρέμονταν σαν τις εφημερίδες και προσπαθούσαμε να δούμε ποιο εξώφυλλο μας αρέσει για να πείσουμε τους γονείς μας να μας το αγοράσουν, κάτι που ίσως ήταν το πιο εύκολο, αφού και οι ίδιοι θα το διάβαζαν. Πλέον, τα βρίσκεις σε πιο υπόγεια μαγαζιά και ίσως αυτό να κρατάει την ομορφιά τους ανεξίτηλη στο χρόνο. Όπως και να ‘χει είναι μία συνήθεια που κρατάει χρόνια και που σε βοηθάει να εξευρενήσεις έναν νέο και εντυπωσιακό κόσμο.”

O Γιώργος είναι 25 και όπως λέει μέχρι σήμερα τα προτιμά γιατί είναι χαλαρωτικά.

 

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα