Διαβάζουν κόμικς οι νέοι σήμερα; – Μία διαχρονική αξία που δεν σβήνει
5 νέοι εξηγούν.
Σκίτσα με τρομερή δυναμική που μας μεγάλωσαν, φανταστικοί ήρωες που έγιναν ταινίες, ασπρόμαυρα και έγχρωμα, λεπτές σελίδες που αποτελούνται από φαντασία και όνειρα! Οι σημερινοί δημιουργοί εμπνεύστηκαν και θα συνεχίσουν να εμπνέονται από τους ήρωες των “πατεράδων” των κόμικς στους οποίου συγκαταλέγονται οι Ροδόλφος Τόπφερ, Ρίτσαρντ Αουτκολτ, Γουόλτ Ντίσνεϋ, Καρλ Μπαρκς και άλλων.
Η σημερινή μορφή τους των κόμικς με καρέ και κείμενο σε συννεφάκια ή λεζάντες εμφανίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Πρωτοπόρος του είδους θεωρείται για την Ευρώπη ο Ελβετός δάσκαλος, ζωγράφος και καρικατουρίστας Ροδόλφος Τόπφερ, ο οποίος εξέδωσε στα 1837 το πρώτο του κόμικ με τίτλο “Histoire de M. Vieux Bois”, και το περιοδικό Ally Sloper’ s Half Holiday που κυκλοφόρησε στην Αγγλία το 1884.
Για τις Η.Π.Α αφετηρία θεωρείται το Hogan’s Alley του Ρίτσαρντ Αουτκολτ -του οποίου κύριος χαρακτήρας ήταν το Κίτρινο Παιδί- που ξεκίνησε να δημοσιεύεται ως ένθετο στριπ σε εφημερίδες το 1895 και πιο συγκεκριμένα στη “New York World” του Joseph Pulitzer.
Τα κόμικς γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη στις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα στην Αμερική, κυρίως από τις ιστορίες με υπερήρωες εταιριών όπως η DC Comics και η Marvel Comics.
Τη δεκαετία του ’30 στις Η.Π.Α εμφανίστηκαν ο Σούπερμαν και ο Μίκυ Μάους. Δημιουργός του Μίκυ Μάους ήταν ο Γουόλτ Ντίσνεϋ.
Στην Ελλάδα, ενώ comics υπάρχουν τουλάχιστον από τις αρχές του 20ου Αιώνα, άργησαν να αντιμετωπισθούν ως ξεχωριστό είδος δημιουργίας. Έχει ονομαστεί “σειρά γελοιογραφιών”, “κινηματογραφική απόδοση”, “κωμική ιστορία σε Χ σκηνές”, ακόμα και “εικονογραφημένη ιστορία”. Όταν πια άρχισε να αναγνωρίζεται ως αυτόνομο είδος δημιουργίας στις δεκαετίες ’50 και ’60 ήταν πολύ αργά και επικράτησε η ξένη ορολογία. Υπήρξαν φιλότιμες προσπάθειες, όπως π.χ. του Γιάννη Καλαϊτζή, που τα ονόμασε “εικονογραφήματα”, οι οποίες όμως δεν μπόρεσαν να επικρατήσουν.
Υπάρχουν νέοι που διαβάζουν μέχρι σήμερα κόμικς;
O Ιάσονας είναι 27 και όπως λέει τα κόμικς είναι μία συνήθεια η οποία δεν σταματά ποτέ.
“Κόμικς. Μία λέξη που πολλά από τα σημερινά παιδιά κάτω των 16 ίσως και να μην την ξέρουν. Ίσως να τους μοιάζει παλιομοδίτικο. Ωστόσο για εμένα τουλάχιστον ήταν ένας τρόπος να γελάσω, να δω τους παιδικούς μου ήρωες, που με μεγάλωσαν, να πετυχαίνουν άθλους. Άθλους που μετέπειτα διηγούμασταν στους φίλους μας, αν και πολλοί από αυτούς δεν καταλάβαιναν καν τι τους έλεγα. Εγώ, όμως, ένιωθα την ευχαρίστηση πως μοιράζομαι κάτι ξεχωριστό. Τί τα έκανε τόσο προσιτά; Μα τι άλλο; Μπορούσαμε να τα βρούμε παντού, σε κάθε περίπτερο. Κρέμονταν σαν τις εφημερίδες και προσπαθούσαμε να δούμε ποιο εξώφυλλο μας αρέσει για να πείσουμε τους γονείς μας να μας το αγοράσουν, κάτι που ίσως ήταν το πιο εύκολο, αφού και οι ίδιοι θα το διάβαζαν. Πλέον, τα βρίσκεις σε πιο υπόγεια μαγαζιά και ίσως αυτό να κρατάει την ομορφιά τους ανεξίτηλη στο χρόνο. Όπως και να ‘χει είναι μία συνήθεια που κρατάει χρόνια και που σε βοηθάει να εξευρενήσεις έναν νέο και εντυπωσιακό κόσμο.”
O Γιώργος είναι 25 και όπως λέει μέχρι σήμερα τα προτιμά γιατί είναι χαλαρωτικά.
“Προτιμώ τα κόμικς είναι εύκολα και χαλαρωτικά δεν χρειάζεται και παρά πολύ σκέψη για να τα διαβάσεις και να περάσεις καλά. Διάβαζα από μικρός τύπου Λουκυ – Λουκ, Ηρακλή, marvel κόμικς, Αστερίξ κλπ. Μεγαλώνοντας ανακάλυψα τον Αρκά. Και πλέον εκτός απο το να ανατρέχω στην παιδική μου ηλικία και να διαβάζω αυτά που προανέφερα , διαβάζω και τα κόμικ του Κιουτσιούκη, του Κουρεφέλκηθρου, του Πάνου Ζάχαρη και διάφορα αλλά παραγωγές από κωμικούς σε συνεργασία με διάφορους σκιτσογράφους, μου αρέσει πολύ η εξέλιξη τους, όποτε μπορώ να προμιθευτώ κόμικς το κάνω.”
Η Νεφέλη είναι 25 και αγαπά την δημιουργικότητα που βρίσκει στα κόμικς.
“Αγαπώ τα κόμικς περισσότερο από τα βιβλία γιατί με χαλαρώνουν πολύ! Από μικρή με έκαναν χαρούμενη, έβλεπα τα σκίτσα και ενθουσιαζόμουν, φανταζόμουν αυτούς που τα δημιουργούσαν και ύστερα έφτιαχνα στο μυαλό μου τους πρωταγωνιστές σαν πραγματικούς ανθρώπους. Λατρεύω μέχρι σήμερα την παραστατικότητα των σκίτσων, επίσης, οι εικονογραφίες θεωρώ πως μπορούν να αποτυπώσουν στο έπακρο την πραγματικότητα και πολύ περισσότερο από αυτό που καταφέρνουν να κάνουν οι λέξεις και τα κείμενα. Ένας άλλος παράγοντα που τα προτιμώ είναι το κόστος τους, κυμαίνεται γύρω στα 4-5 ευρώ οπότε στην τιμή ενός βιβλίου, μπορείς να πάρεις 3 κόμικς. Όταν ήμουν μικρή διάβαζα πωρωμένα την Μαφάλντα, τώρα που μεγάλωσα διαβάζω τον Αρκά.”
Η Ελένη διαβάζει κόμικς από τότε που ήταν μικρή.
“Μικρή διάβαζα πολύ Αστερίξ αλλά και Μίκυ όπως όλοι τότε. Ας πούμε πως τα κόμικς είναι της γενιάς μας, μας μεγάλωσαν και μας καθόρισαν, μετά τα είδαμε να γίνονται ταινίες. Σούπερ ήρωες δεν προτιμούσα ιδιαίτερα, ήταν πολύ μάτσο για τα γούστα μου. Αργότερα πέρασα στα manga με αφορμή μαθητές μου που ήταν φάνς, τα manga αυτή την στιγμή είναι γνωστά παγκοσμίως. Τελευταία έχω διαβάσει και κάποιες διασκευές κλασικών λογοτεχνικών σε στιλ graphic novels, έχουν ενδιαφέρον. Επίσης Κουραφελκυθρος και Κιουτσιούκης ναι! Δεν έχω εντρυφήσει πολύ στο αντικείμενο, αλλά μου αρέσει και όπου το βρω το τιμάω.”
Η Κωνσταντίνα είναι 24 και γνώρισε τον κόσμο του κόμικς από την Disney
“Πάντα διάβαζα κυριως τα κόμικς της Disney , έως συνήθως Mikey mouse & Donald Duck , τα ξεκίνησα όταν πήγαινα δημοτικό επειδή περνούσα από ένα συγκεκριμένο περίπτερο γυρνώντας από το σχολείο και θυμάμαι πάντα να με τραβάνε τα εξώφυλλα τους από μακριά. Τα κόμικς τα προτιμώ αρκετές φορές γιατί δεν θέλουν την ιδια συγκέντρωση όσο ένα βιβλίο, σε ταξιδεύει με αστειο τρόπο και σου θυμίζει πάντα την παιδική σου ηλικία κai τις μέρες χωρίς ευθύνες.”