Life

Μια μέρα αφιερωμένη στο παιχνίδι

Μια ημέρα ελεύθερου παιχνιδιού καλούνται να διοργανώσουν οι γονείς της χώρας αυτή την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

Parallaxi
μια-μέρα-αφιερωμένη-στο-παιχνίδι-0
Parallaxi

Copyright Keith Berr Productions, Inc. 1420 East 31st Street Cleveland Ohio 44114 216.566.7950 www.keithberrphotography.com All Rights Reserved

Μια ημέρα ελεύθερου παιχνιδιού καλούνται να διοργανώσουν οι γονείς της χώρας αυτή την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, σε μια προσπάθεια να απελευθερώσουν τα παιδιά από τους πανταχού περιορισμούς που βιώνουν σήμερα, ακόμα και στο παιχνίδι τους.

Σύμφωνα με μια νέα αναφορά από την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής, το ελεύθερο και αδόμητο παιχνίδι είναι υγιές και μάλιστα απαραίτητο στο να βοηθήσει τα παιδιά να φτασουν σε σημαντικά σημεία κοινωνικής, συναισθηματικής και γνωστικής ανάπτυξης, καθώς και στο να διαχειρίζονται το άγχος και να αναπτύξουν ανθεκτικότητα. Η αναφορά λοιπόν υπερασπίζεται και ενθαρρύνει το ελεύθερο παιχνίδι σε αντίθεση με το προγραμματισμένο που πια το απειλεί.

Με πρωτοβουλία πέντε λοιπόν διαφορετικών ομάδων, οι γονείς καλούνται να αφήσουν για μια μέρα τις προγραμματισμένες δραστηριότητες και τα οργανωμένα παιχνίδια, και να διοργανώσουν αντίθετα μια δράση όπου τα παιδιά τους θα παίξουν ελεύθερα και δημιουργικά.

Όπως αναφέρεται στην σελίδα της, η δράση είναι ανοιχτή και ελεύθερη για συμμετοχή από φορείς και μεμονωμένα άτομα που θα ήθελαν να διοργανώσουν μια τοπική εκδήλωση, με αυτό το συγκεκριμένο σκεπτικό, στον τόπο στον οποίο ζουν. Από τη φύση της η δραση προϋποθέτει αυτενέργεια από γονείς και παιδιά, χωρίς κάποιους περιoρισμούς, παρά μόνο τη δωρεάν ελεύθερη προσβαση σε όλους τους συμμετέχοντες.

kids-featured-image

Όπως σημειώνεται, η δράση «Κατά κάποιον τρόπο αποτελεί ταυτόχρονα και μια πρόκληση για να ξανασκεφτούμε πως έχουμε οργανώσει την καθημερινοτητά μας ως κοινωνία. Γιορτάζουμε τo ελεύθερο μη δομημένο παιχνίδι που τόσο μας έχει λείψει από τις σύγχρονες αστικές κοινότητες αλλά ακόμα και σε αυτές της ελληνικής υπαίθρου, όσο κι αν φαίνεται παράξενο. Οι εντατικοί και εξοντωτικοί πολλές φορές ρυθμοί της ζωής μας, χαρακτηρίζονται από έλλειψη ελεύθερου χρόνου για εμάς αλλά ιδιαίτερα για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα που δεν ευνοούν το ελεύθερο παιχνίδι, δίχως τη καθοδήγηση των ενηλίκων, κάτι που όπως επισημαίνεται από παιδιατρικές έρευνες είναι απολύτως απαράιτητο για την ισορροπημένη ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη. Η διακίνηση των παιδιών καθημερινά από τη μια δραστηριότητα στην επόμενη δημιουργεί αγχωτικές καταστάσεις στους γονείς αλλά και στα ίδια τα παιδιά που γίνονται “μπαλάκια του τέννις” ανάμεσα σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών, σχολές χορού και μουσικής κλπ, χάνοντας τη δυνατότητα να εκφράσουν την αυτενεργειά τους.»

Η δράση υποστηρίζει πως το ελεύθερο μη δομημένο παιχνίδι, ειδικά στη φύση, παρέχει στα παιδιά την ευκαιρία να συνδημιουργήσουν καταστάσεις και δράσεις μέσα από το αυτοσχεδιαστικό παιχνίδι, με πολλαπλά οφέλη για τα ίδια και την οικογένεια. Καλεί όλους τους γονείς, όπου κι αν βρίσκονται, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη συνάντηση των παιδιών, ιδανικά σε ανοιχτό χώρο, όπως πάρκα, πλατείες, παραλίες, και να τα αφήσουν να παίξουν ελεύθερα. Η μοναδική συμμετοχή των γονέων που επιτρέπεται θα είναι να ακολουθήσουν τα παιδιά στο παιχνίδι τους και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μόνο, όπου υπάρχει άμεση απειλή κινδύνου, να παρέμβουν στη διαδικασία του παιχνιδιού.

Kids-Playing-Outside

Δοκιμάστε το κι εσείς με τους μικρούς σας φίλους. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν εκδήλωση όπου βρίσκεστε και μοιραστείτε την!

Το #freeplayday σας περιμένει.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα