Δοκιμάσαμε το μενού του Αριστοτέλη στην Ουρανούπολη!
Γευστήκαμε έναν γαστρονομικό πλούτο και σας μεταφέρουμε εικόνες και εμπειρίες.
«Στους γονείς οφείλουμε το ζην, στους διδασκάλους το ευ ζην», ήταν τα λόγια του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον σπουδαίο δάσκαλό του, Αριστοτέλη. Το ευ ζην περικλείει σήμερα πια, οτιδήποτε μπορεί να κάνει τη ζωή του ανθρώπου περισσότερο ποιοτική, αποδοτικότερη και πιο άνετη και σε συνδυασμό με τη φιλοσοφία του Σταγειρίτη φιλοσόφου δημιουργήθηκε η Αριστοτελική Κουζίνα, με βάση τα 5 στοιχεία της φύσης στη κοσμοθεωρία του Αριστοτέλη.
Το εστιατόριο «Κόκκινος Restaurant», στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής δημιούργησε ένα menu Degustation για ν’ αναδείξει γαστρονομικά την αρμονία των 5 στοιχείων, με υλικά βασισμένα από τη γενέτειρά του, τα Στάγειρα Χαλκιδικής και τις γύρω περιοχές, δια χειρός του chef Άκη Στεφανίδη. Η Parallaxi βρέθηκε εκεί και σας ταξιδεύει στην γεύση, αλλά και στην επίγευση της Αριστοτελικής Κουζίνας με βάση τη γη, τον αέρα, το νερό, τη φωτιά και τον αιθέρα.
#ΓΗ
To πρώτο και αρκετά καθηλωτικό πιάτο του menu περιείχε άγρια μανιτάρια, αγκινάρες και κρέμα καλοκαιρινής τρούφας που σε ταξίδευε στην ορεινή Χαλκιδική, ενώ διαπερνούσε τον ουρανίσκο κι άφηνε μία καλοκαιρινή επίγευση. Η συνοδεία του πιάτου ήταν ένα λευκό κρασί που πρόσθετε φρεσκάδα στον στόμα, αρκετά λευκά λουλούδια, σαν ένα καλοκαιρινό απεριτίφ που ετοιμάζεται να ενωθεί με τα ιερά δέσμια της κρέμας από καλοκαιρινή τρούφα.
#ΑΕΡΑΣ
Η συνέχεια της εμπειρίας ανέβηκε χιλιάδες μέτρα και ο «αέρας» έκανε την εμφάνισή του με εμφατικό τρόπο. Αυγό ποσέ και κρέμα από άγρια χόρτα σε φωλιά από ξηρούς καρπούς σε συνδυασμό μ’ ένα ξηρό, ροζέ κρασί, αφήνοντας αρώματα φράουλας και βιολέτας στο τέλος του. Ένα ακόμη δροσιστικό πιάτο, που ενώνει σε μία φωλιά όλα τα παραπάνω υλικά και σε ταξιδεύει στις κορυφές της Χαλκιδικής, όπου η άγρια φύση γίνεται ένα με τον ατμοσφαιρικό, γεμάτο φρεσκάδα αέρα της περιοχής.
#ΝΕΡΟ
Σιγά σιγά, όπως έκανε την εμφάνιση του το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα στην παραλία της Ουρανούπολης με την καταγάλανη θάλασσά της έτσι έρχεται και το φιλέτο τσιπούρας με άγρια σπαράγγια και αφρό από αυγολέμονο. Το ντουέτο συμπληρώνεται από μία Μαλαγουζιά, της ομώνυμης περιοχής και τα στοιχεία της οξύτητας σε διαπερνούν σε κάθε γουλιά, αλλά και μπουκιά. Η φρεσκάδα του ψαριού, με τα άγρια σπαράγγια, μαζεμένα ένα ένα με το χέρι σου δημιουργούν την ψευδαίσθηση της πεζοπορίας στο δάσος και την ηρεμία μιας ειδυλλιακής «ψαριάς» στη θάλασσα του Τορωναίου Κόλπου.
Ένα μικρό διάλλειμα κάποιων λεπτών κάνει την εμφάνιση του, διότι προσφέρεται ένα απεριτίφ από αρώματα εσπεριδοειδών και μαστίχας Χίου για το «ξέπλυμα» του στόματος από την λιπαρότητα του ψαριού.
#ΦΩΤΙΑ
Φωτιά, ακριβώς αυτό σου θυμίζει η παντσέτα γλασέ με μαύρο σταφύλι και πουρέ ρεβιθιού με την συντροφιά ενός κόκκινου κρασιού, Λημνιό, με πολλές τανίνες, μακρά επίγευση και αρώματα bitter σοκολάτας. Το κρέας αρκετά ζουμερό, με το γλάσο να δίνει την σπιρτάδα που χρειάζεται το πιάτο και το σταφύλι να ενώνει αρμονικά το κρασί σαν να ήταν δύο χαμένες αδερφές ψυχές.
#ΑΙΘΕΡΑΣ
Το τελευταίο πιάτο της Αριστοτελικής διατροφής περιείχε χώμα ξηρών καρπών, αποξηραμένα φρούτα, ξινομυζήθρα και συνοδευόταν μ’ ένα Vin de Liqueur, αρκετά γλυκό και βγάζοντας αρώματα κανέλας σε μεγάλο βαθμό. Ο «Αιθέρας» σύμφωνα με τη μεσαιωνική και αρχαία αντίληψη ήταν το υλικό που γέμιζε τον χώρο του σύμπαντος γύρω από την γήινη ατμόσφαιρα ή κατά την νέα εποχή είναι το λεγόμενο «Umami».
Μεταφράζεται ως «μία ευχάριστη νόστιμη γεύση» και είναι η Πέμπτη γεύση, η πιο ισορροπημένη και συνάμα το αποκορύφωμα του γλυκού, ξινού, πικρού και αλμυρού. Ένα πιάτο που σου θυμίζει όλα αυτά για τα οποία ζεις και το πόσο τυχεροί πρέπει να νιώθουμε οι άνθρωποι έχοντας όλο αυτόν τον πλούτο από κάτω, από πάνω και ενδιάμεσά μας!
Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί μήτε μάτην, Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ. , Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος.
* Το Event διεξήχθη υπό την αιγίδα του Δήμου Αριστοτέλη, του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής και του «Κόκκινος» Finest Fish Restaurant.