Ο Δρ. Δημήτρης Καρυπίδης μας μιλά για τους κινδύνους της πλαστικής στήθους
Υπάρχει συσχέτιση εμφυτευμάτων στήθους με μία σπάνια μορφή καρκίνου;
Για θέματα ασφάλειας και πρόληψης σχετικά με την πιο δημοφιλή πλαστική επέμβαση, την αυξητική στήθους, μιλάει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός, Πανεπιστημιακός υπότροφος και Επιστημονικός Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Δημήτρης Καρυπίδης*.
Πόσο τοις εκατό υπάρχει περίπτωση να προκληθεί κακοήθεια από κάποια ενθέματα; έρχεται εύλογα η πρώτη ερώτηση με αφορμή και τον σάλο που ξέσπασε το 2017 στις ΗΠΑ, για τη συσχέτιση εμφυτευμάτων στήθους με μία σπάνια μορφή καρκίνου. «Το πραγματικό ποσοστό δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Και πάντως δεν πρέπει να είναι ανησυχητικό. Ο λόγος είναι πάρα πολύ σαφής. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει μία μικρή προδιάθεση για τον ιστολογικό τύπο της κακοήθειας, που σημαίνει ότι αυτομάτως με ένα καλό screening μπορούμε να έχουμε μία επίβλεψη και μία ενημέρωση της ασθενούς, για το ενδεχόμενο ρίσκο που μπορεί να έχει, πριν προβεί σε κάποια επέμβαση. Αυτό ακόμα δεν είναι απόλυτα εφαρμοσμένο με την πρακτική και χρήση όλων των δεδομένων. Παρόλα αυτά μπορεί να γίνει στα δεδομένα της κλινικής πράξης», λέει ο κ. Καρυπίδης στο Πρακτορείο.
Απαραίτητος ο γονιδιακός έλεγχος πριν από μία αυξητική στήθους, σε ασθενείς με επιβαρυμένο ιστορικό
Η εξέταση που χρειάζεται, σύμφωνα με τον κ. Καρυπίδη πριν ανεβεί μία κυρία στο χειρουργικό τραπέζι, είναι η μαστογραφία και ένα πολύ καλό ιστορικό, όπου να διευκρινίζεται το κληρονομικό ιστορικό της ασθένειας αν υπάρχει. «Επίσης πρέπει να γίνεται μοριακός και γονιδιακός έλεγχος στις ασθενείς με επιβαρυμένο ιστορικό ή σε αυτές που υπάρχει κλινική υποψία». Τα ενθέματα δεν υπάρχει περίπτωση να εμποδίσουν τη διάγνωση ενός καρκινικού όγκου, απαντά κατηγορηματικά ο καθηγητής εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν κατάλληλοι χειρισμοί που γίνονται στη μαστογραφία.
Η αισθητική χειρουργική δεν είναι ξεχωριστή από την επανορθωτική
Τι μπορεί όμως αλήθεια να πάει στραβά σε μία τέτοια επέμβαση; Μία κακή παράδοση, κυρίως στη θεώρηση των πραγμάτων είναι ότι η αισθητική χειρουργική είναι κάτι ξεχωριστό από την επανορθωτική χειρουργική, λέει ο κ. Καρυπίδης. «Κακοί χειρισμοί, τραυματικές κακώσεις, μη αποτελεσματική αντιμετώπιση κάποιων ευρημάτων κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, κάποιο αιμάτωμα που μπορεί να γίνει, όλα αυτά υπάρχει περίπτωση να συμβούν και μπορούν να αντιμετωπιστούν από έναν χειρουργό, ο οποίος έχει και την αισθητική, αλλά και την επανορθωτική θεώρηση». Πόσο πιθανό είναι μία γυναίκα να έχει «καθαρή» μαστογραφία, αλλά όταν ο γιατρός πάει να βάλει το ένθεμα βρει μπροστά του κακοήθεια; «Κακοήθεια είναι μεγάλη λέξη. Δεν μπορείς να βγάλεις διάγνωση διεγχειρητικά. Εύρημα όμως, το οποίο να θεωρηθεί ύποπτο και να σταλεί για βιοψία υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί. Είναι κάτι πάρα πολύ σπάνιο, γιατί η μαστογραφία είναι εξαιρετικά ακριβής στη διάγνωση, παρόλα αυτά ο χειρουργός πρέπει να είναι σε θέση και να το αντιμετωπίσει και να το εντοπίσει στον ίδιο χειρουργικό χρόνο».
Η αντίδραση του οργανισμού καθορίζει αν θα αντικατασταθεί το ένθεμα
Η αντικατάσταση ή όχι του ενθέματος δεν έχει να κάνει με το ένθεμα αυτό καθ’ εαυτό, αλλά με την αντίδραση του οργανισμού στη χρήση του, αναφέρει ο κ. Καρυπίδης και εξηγεί ότι οι εταιρείες συνήθως εγγυώνται, πλέον, την ισόβια παραμονή των ενθεμάτων. Αλλά αυτό εξαρτάται πάρα πολύ από την εξέλιξη της διαδικασίας. «Γιατί μπορεί σε κάποιες γυναίκες να δημιουργηθεί μία συρρίκνωση στην κάψα (κάψα στην ουσία είναι ένα περίβλημα που δημιουργείται γύρω από το ένθεμα, που είναι φυσιολογικό σε όλες τις περιπτώσεις). Σε κάποιες περιπτώσεις όμως μπορεί να “διπλώσει” και τότε θα πρέπει να αντικατασταθεί το ένθεμα, μαζί με κάποιες άλλες επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να καθαριστεί η κάψα».
Πού οφείλεται το ψεύτικο αποτέλεσμα;
Με το αισθητικό κομμάτι να αποτελεί λίγο «γκρίζα» ζώνη, αφού το ψεύτικο μπούστο έχει γίνει πλέον καθημερινότητα, η απορία για το τι μπορεί να προκαλέσει απόκλιση από το αναμενόμενο αποτέλεσμα βγαίνει αβίαστα: «Είναι κυρίως η τυποποίηση των επεμβάσεων, η μη εξατομίκευση της παρέμβασης», αναφέρει στο Πρακτορείο ο Δρ. Καρυπίδης και επισημαίνει ότι θα πρέπει κάθε γυναίκα να έχει μία εντελώς εξατομικευμένη προσέγγιση, προσαρμοσμένη στα δικά της δεδομένα, στο δικό της σωματότυπο, ύψος, βάρος και ηλικία φυσικά. Η ηλικία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο για την ποιότητα των ιστών του μαστού. Ένας καταπονημένος μαστός με χαλαρό δέρμα μπορεί να έχει άλλες δυνατότητες απ’ ότι ένας νεανικός. «Επίσης η τεχνολογία των καινούργιων ενθεμάτων και οι τεχνικές που προσαρμόζουμε σε αυτά διασφαλίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό ένα φυσικό αποτέλεσμα, μειώνοντας παράλληλα και τον κίνδυνο επιπλοκών». Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται μετά από 4-6 μήνες, ενώ η επούλωση κρατάει έως και 18 μήνες καταλήγει ο καθηγητής.
*Ο κ. Καρυπίδης είναι επίσης Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής του Queen Mary University of London και Επίτιμος Διδάσκων στο Τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστήμιου Cardiff της Ουαλίας.
Πηγή: ΑΠΕ