Η Δράμα και η Ονειρούπολη «άλλαξαν» τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα!

“Tο πρωινό πουλί πιάνει το σκουλήκι, άλλα το δεύτερο ποντίκι παίρνει το τυρί".

Πάνος Γεωργιάδης
η-δράμα-και-η-ονειρούπολη-άλλαξαν-τα-845721
Πάνος Γεωργιάδης

χριστουγεννιάτικο χωριό

Εικόνες: Ονειρούπολη Δράμας- Το χωριό του Άη Βασίλη

Θυμάστε άραγε πως ήταν τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα πριν 20- 25 χρόνια; Για προσπαθήστε να γυρίσετε λίγο το χρόνο πίσω και σκαλίστε τις αναμνήσεις σας. Θα διαπιστώσετε πως εκείνα χρόνια, η περίοδος προετοιμασίας προς τις ημέρες των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στη χώρα μας, ήταν υποτονική και μάλλον αδιάφορη. 

Οι περισσότεροι αναφερόμασταν με παράπονο για το πόσο όμορφες ήταν οι γιορτές- ειδικά για τις οικογένειες με παιδάκια- στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που όλα ήταν υπέροχα και ονειρικά στολισμένα ή χιονισμένα. 

H «Χριστουγεννιάτικη Ελλάδα» τότε…

Στην Ελλάδα όμως δεν κάναμε και τίποτα ιδιαίτερο σε θέματα στολισμών ή εκδηλώσεων, ενώ ο εορταστικός παροξυσμός επικεντρωνόταν σε ψώνια κυρίως ρούχων και φυσικά απίστευτα γλέντια σε μπουζούκια, ταβέρνες, club κτλ., με το απαραίτητο double dot ή table d’ hôte, όπου χρυσοπληρώναμε διπλά τα πάντα. Καμία σχέση με Χριστούγεννα αλλά…

Αλλά ζούσαμε ωραία χρόνια αφού «έπεφτε» και το δώρο Χριστουγέννων φυσικά και όλοι ήταν ευχαριστημένοι, υπάλληλοι και επιχειρηματίες. Χρήμα (δανεικό) υπήρχε άφθονο και έτσι τα τσάρτερ προς Βιέννη, Πράγα, Λονδίνο, Παρίσι, Ροβανιέμι και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, έφευγαν κατά δεκάδες, για όσους ήθελαν αυθεντικό Χριστουγεννιάτικο άρωμα Ευρώπης.

Η Δράμα και η «Ονοειρούπολη» κάνουν τη διαφορά…

ονειρούπολη

Ώσπου το 2003- 2004 ένας σχετικά «αδιάφορος» τουριστικά νομός, άλλαξε τα πάντα! Ναι η μακρινή ακριτική Δράμα, θα λέγαμε πως δικαιούται να υπερηφανεύεται και να καυχιέται πως όλα ξεκίνησαν από εκεί! 

Διότι από τότε μέχρι και σήμερα, η «Ονειρούπολη» Δράμας, κατάφερε και άλλαξε εντελώς τις Χριστουγεννιάτικες συνήθειες των Ελλήνων. Δεκάδες τουριστικά λεωφορεία από σχεδόν όλη την Ελλάδα, έφταναν στη Δράμα για να βιώσουν μικροί και μεγάλοι το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων. Και όχι μόνο τις 2-3 ημέρες των αργιών, αλλά επί ένα ολόκληρο μήνα περίπου. 

ονειρούπολη

Η επιτυχία της απίστευτη, αλλά όπως λέει και η σοφή παροιμία : “Tο πρωινό πουλί πιάνει το σκουλήκι, άλλα το δεύτερο ποντίκι παίρνει το τυρί.” Κι αυτό γιατί το πρώτο ποντίκι θα κάνει το μοιραίο λάθος και να πέσει στη φάκα…

Αντιγράφουν, βελτιώνονται, την ξεπερνούν…

Έτσι, βλέποντας οι άλλες πόλεις τη δυναμική και τη δεδομένη επιχειρηματική επιτυχία, άρχισαν να αντιγράφουν ότι έκανε και η Δράμα. Τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά άρχισαν να ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο σε κάθε πόλη και χωριό της Ελλάδας, με τα ταξιδιωτικά γραφεία να μην ξέρουν που να πρωτοπάνε τους πελάτες τους. 

Κάποιοι φορείς κινήθηκαν πολύ έξυπνα μελετώντας και αναλύοντας τα πλεονεκτήματα ή τις αδυναμίες της Δράμας, φτιάχνοντας νέες δελεαστικές και πιο βελτιωμένες προτάσεις ώστε να την ξεπεράσουν. (Θεσσαλονίκη με τον Αστερόκοσμο, Τρίκαλα με το Μύλο των Ξωτικών, Λάρισα, Βόλος, Κατερίνη, ιδιωτικές εταιρείες εκδηλώσεων στην Αθήνα κ.α.).

Και ξαφνικά όλα αλλάζουν…

Σε τέτοιες περιπτώσεις το «ένα φέρνει το άλλο» και όλα αλλάζουν. Οι διάφορες πόλεις άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι όλο αυτό το σκηνικό «πουλάει» και φέρνει κέρδη. Οι στολισμοί και οι φωταγωγήσεις βελτιώθηκαν, διοργανώθηκαν πλήθος εκδηλώσεων, bazaar, μικρές ή μεγάλες αγορές, μπάντες, συναυλίες και πολλά άλλα.

Αυτό το καλοστημένο εορταστικό κλίμα, έβγαλε τις οικογένειες έξω από τα σπίτια, ο κόσμος ταξίδεψε σε άλλες πόλεις, ψώνισε, γνώρισε, διασκέδασε, δημιουργήθηκε ένας τεράστιος κύκλος εργασιών με κατασκευές, πωλήσεις προϊόντων, προμήθειες, νέες θέσεις εργασίας και τόσα άλλα. Κι όλα αυτά χάρη στην ταπεινή Δράμα και την Ονειρούπολή της. 

ονειρούπολη 2

Ο απολογισμός…

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο τότε Δήμαρχος Δράμας Θωμάς Μαργαρίτης κάνοντας μετά από πολλά χρόνια έναν απολογισμό για την Ονειρούπολη, είπε μεταξύ άλλων πως : «Τότε δεν είχαμε ούτε χρήματα, ούτε γνώση, αλλά ούτε και στήριξη από κανέναν, αφού το εγχείρημα ήταν πρωτοποριακό για τα Ελληνικά δεδομένα. Σε μια πόλη χωρίς τουριστική συνείδηση οι πιο πολλοί αντιμετώπισαν την ιδέα με καχυποψία. Θέλαμε τότε να κάνουμε κάτι εντυπωσιακό για να προβάλλουμε την πόλη μας που ήταν σε αφάνεια. Απορρίψαμε σκέψεις για Καρναβάλι αφού θα έπρεπε να ανταγωνιστούμε την Ξάνθη, όπως και τη μεγάλη ομολογουμένως  Γιορτή Κρασιού αφού ήταν αρμοδιότητα της τότε Νομαρχίας Δράμας. Μας ταιριάζει η έννοια «χειμερινός προορισμός» και πολλοί μας συνέδεαν με το κρύο αφού άκουγαν στις ειδήσεις για το Νευροκόπι. Έτσι μετά από πολλές σκέψεις και προβληματισμούς σκεφτήκαμε να στήσουμε το Χριστουγεννιάτικο χωριό, με όνομα που θα παρέπεμπε σε κάτι μυθικό και ονειρικό. Και γεννήθηκε η «Ονειρούπολη»! Τα προβλήματα πολλά, αφού έπρεπε να βρούμε δεκάδες άτομα, κυρίως εθελοντές που θα ξεσήκωναν και θα ενέπνεαν τον κόσμο να στηρίξει την προσπάθεια».

δράμα χριστουγεννιάτικο χωριό

 Ο κ. Μαργαρίτης ανέφερε επίσης πως την πρώτη χρονιά από τα δέκα (10) ξύλινα σπιτάκια που φτιάχτηκαν, νοικιάστηκαν μόνο τα επτά (7) αφού δεν υπήρχε ενδιαφέρον! Σήμερα που είναι δεκάδες τα σπιτάκια, γίνεται κλήρωση λόγω της μεγάλης ζήτησης! Επιπλέον καταστήματα εστίασης, αρτοποιεία κ.α ξέμειναν από προϊόντα λόγω της τεράστιας προσέλευσης επισκεπτών, ενώ τα ξενοδοχεία ήταν γεμάτα. Φέτος η Ονειρούπολη θα ανοίξει τις πύλες της για ένα φανταστικό ταξίδι στην εποχή των Χριστουγέννων, από τις 5 Δεκεμβρίου 2021 και μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2022.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα