Δύο ημέρες γεμάτες λογοτεχνία με ελεύθερη είσοδο

Το πρόγραμμα της Λογοτεχνικής Σκηνής 2017.

Parallaxi
δύο-ημέρες-γεμάτες-λογοτεχνία-με-ελεύ-262259
Parallaxi

Ένας από τους πιο αγαπημένους θεσμούς της πόλης επιστρέφει με την 6η του διοργάνωση, χαρίζοντας δύο ημέρες με ανάγνωση ποίησης και πεζογραφίας, αφιερώματα, μουσική και περφόρμανς στο πλαίσιο της Λογοτεχνικής Σκηνής 2017 στο Θέατρο Άνετον, Παρασκευή 1 και Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, με δωρεάν είσοδο. 

Η Λογοτεχνική Σκηνή δημιουργήθηκε το 2012, ύστερα από πρόταση του Γιώργου Κορδομενίδη, στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Παρά θίν’ αλός” του Δήμου Καλαμαριάς και πραγματοποιήθηκε επί τρεις χρονιές (μέχρι και το 2014) σε αυτό το οργανωτικό πλαίσιο. Από το 2015, την διοργάνωση ανέλαβε αυτοτελώς το περιοδικό Εντευκτήριο και την υλοποιεί σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ά Δημοτική Κοινότητα.

Τη Λογοτεχνική Σκηνή διευθύνει ο Γιώργος Κορδομενίδης, υπεύθυνος για όλες τις δράσεις του Εντευκτηρίου. Η Σκηνή δημιουργήθηκε χάρη στο πείσμα και το μεράκι αυτού του ανθρώπου που η προσφορά του στα γράμματα είναι αμέτρητη.

Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό φεστιβάλ, ανοιχτό στο ευρύτερο κοινό, που αγαπάει τη λογοτεχνία και τη δημόσια ανάγνωσή της, όπως αγαπά να γνωρίζει από κοντά και τους δημιουργούς της.

Φέτος στην 6η Λογοτεχνική Σκηνή, θα μοιραστούν λόγια, σκέψεις, μουσικές και λέξεις σπουδαία ονόματα των Γραμμάτων και αληθινούς πρωταγωνιστές της καθημερινότητας.

Συγκεκριμένα, 22 ποιητές και πεζογράφοι ανεβαίνουν στη Λογοτεχνική Σκηνή 2017. Είκοσι δύο καταξιωμένοι, νεότεροι αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι ποιητές και πεζογράφοι από τη Θεσσαλονίκη, από την Αθήνα και από άλλες πόλεις, καθώς και από την Κύπρο και τη Σουηδία, και μαζί τους μουσικοί και ερμηνευτές, σκηνοθέτες/χορογράφοι, και ηθοποιοί/χορευτές.

Συγκεκριμένα, διαβάζουν (με αλφαβητική σειρά ―όπου δεν αναφέρεται πόλη εννοείται η Θεσσαλονίκη): Ιωάννα Αβραμίδου, Πολυξένη (Τζένη) Βελένη, Αναστασία Γκίτση, Γιώργος Γκόζης, Κατερίνα Δασκαλάκη (Αθήνα), Μαρία Λάτσαρη, Γιώργος Λιόλιος (Βέροια), Ευφροσύνη Μαντά-Λαζάρου (Κύπρος), Βασίλης Μόσχος, Γιάσιμ Μοχάμεντ (Σουηδία), Βάση Μπέκα, Λεβή Μπενουζίλιο, Αλεξάνδρα Μυλωνά, Θανάσης Θ. Νιάρχος (Αθήνα), Κάλλια Παπαδάκη, Άκης Παραφέλας, Έρη Ρίτσου (Σάμος), Άννα Στεφούλη, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης (Αθήνα), Χρήστος Τζιώκος, Μαρία Τσιμά, Χρύσα Φάντη (Αθήνα).

Τις αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων συμπληρώνουν περφόρμανς, μουσική και προβολές. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μικρά αφιερώματα στον Γιώργο Ιωάννου (1927-1985), την Κλαρίσε Λισπέκτορ (1920-1997), τον Νίκο Μπακόλα (1927-1999), τον Τάκη Σινόπουλο (1917-1981), και τον Κώστα Ταχτσή (1927-1988).

Στα μουσικά μέρη της πρώτης βραδιάς εμφανίζονται ο κιθαρίστας Άλκης Κυρτσόγλου και η ερμηνεύτρια Αλεξάνδρα Ραπτοπούλου. Τη δεύτερη βραδιά, υπό τον τίτλο «Η μουσική ως ανθρώπινο δικαίωμα», προσφυγόπουλα από κέντρο προσφύγων τραγουδούν και παίζουν φλάουτο, και ενήλικες πρόσφυγες παίζουν κρουστά, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά και άλλα όργανα.

Συντονισμός: Laura Maria Calderόn / Music Soul Action (MUSA). H MUSA είναι ένα κίνημα που το αποτελούν μουσικοί από όλον τον κόσμο, οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα και προβάλλουν εναλλακτικούς τρόπους για να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σκοπός της MUSA είναι να διαδoθούν η μουσική και οι άλλες τέχνες ως ένα αποτελεσματικό μέσον για να ελαττωθεί η βία, να ενωθούν άνθρωποι με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο, να αναγνωριστεί και να τιμηθεί η διαφορετικότητα και η κοινή αγάπη για την Τέχνη.

Η MUSA διοργανώνει εργαστήρια μουσικής στο Ημερήσιο Κέντρο Προσφύγων «Αλκυόνη» στη Θεσσαλονίκη και σε κέντρα προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να αποτελέσουν εργαλείο για να αναπτυχθούν η αυτοεκτίμηση, ο αλληλοσεβασμός και η αίσθηση κοινότητας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη βίντεο βασισμένο στο ποίημα του W. H. Auden «Προσφυγικό μπλουζ» (1939), σε μετάφραση Ερρίκου Σοφρά [φωνή: Τέλλος Φίλης· φωτογραφίες: Σταυρούλα Πουλημένη, Δημήτρης Τοσίδης· μοντάζ: Θεόφιλος Καλαϊτζίδης· παραγωγή: Ιάσων Μπάντιος].

Τέλος, η ομάδα Άκρων Θρυαλλίς θα παρουσιάσει την περφόρμανς «Το σώμα μιλά». Συμμετέχουν: ηθοποιός Βασιλική Τσαβδαρίδου· περφόρμερς: Ουρανία Ζησοπούλου, Αντιγόνη Θεοδώρου, Δανάη Καραμπουρνιώτη, Λίλη Συννεφάκη. Χορογραφία-σκηνοθεσία: Όλγα Δελιάκη, Βασιλική Τσαβδαρίδου.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα:

*1-2 Δεκεμβρίου 2017, στο Θέατρο Άνετον, Παρασκευοπούλου 42 και Δελφών, 19.30-22.00, με δωρεάν είσοδο

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα