Δύο νέοι με έδρα τη Θεσσαλονίκη λύνουν τα χέρια σε χιλιάδες αγρότες

Και εν δυνάμει αγρότες.

Στέλλα Παϊσανίδη
δύο-νέοι-με-έδρα-τη-θεσσαλονίκη-λύνουν-785409
Στέλλα Παϊσανίδη

Agro U 4

Δύο νέοι με έδρα τη Θεσσαλονίκη επιστράτευσαν τις γνώσεις και την εμπειρία τους εν μέσω πανδημίας και σήμερα έχουν τη χαρά να λύνουν τα χέρια σε χιλιάδες (εν δυνάμει) αγρότες, βλέποντας, μάλιστα, τους κόπους τους να αποδίδουν.

Ο Κυριάκος Νικολαΐδης, γεωπόνος και αγρότης, και η Κορίνα Χατζηγεωργίου, πληροφορικός, λάνσαραν τον Απρίλιο του 2020 την πλατφόρμα “Agro- U”, για όλους όσοι επιθυμούν να βρουν επιτέλους μια αγροτική θέση εργασίας στην περιοχή τους ή αναζητούν προσωπικό για αντίστοιχες θέσεις.

Το έργο τους φαίνεται πως εκτιμήθηκε και εκτός συνόρων, μιας και αυτό συμπεριλήφθηκε, μεταξύ άλλων, τον Μάιο στις σελίδες του “The Economist”.

the economist

Η ιδέα

Όπως εξηγεί ο Κυριάκος, τα δύο παιδιά κατάγονται από αγροτικές οικογένειες. Ιδίως, όμως, ο ίδιος λόγω του επαγγέλματός του «γνωρίζει τα προβλήματα του κλάδου πολύ καλά».

Όσο για την πρωτότυπη ιδέα, τονίζει τα εξής:

«Η ιδέα γεννήθηκε μερικά χρόνια πριν όταν ψάχναμε άτομα για να εργαστούν στα κτήματά μας στη συγκομιδή κερασιών και δεν μπορούσαμε να βρούμε, έτσι το ανέφερα σε δυο συμφοιτητές μου από τη Θεσσαλονίκη και προσφέρθηκαν να έρθουν να εργαστούν, μέχρι τότε δεν γνώριζαν ότι υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη και ότι θα μπορούσαν να το κάνουν. Οπότε σκέφτηκα ότι θα υπάρχουν πολλά άτομα που θα ήθελαν να εργαστούν, αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιες θέσεις εργασίες και αντίστοιχα σκέφτηκα πως μέσα από μια τέτοια υπηρεσία θα βοηθηθούν πάρα πολύ αγρότες που κάθε χρόνο βλέπουν τους εργαζόμενους να μειώνονται».

Agro U 7

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα

Η χρήση της υπηρεσίας, μάλιστα, είναι ιδιαιτέρως απλή.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο και την Κορίνα, οι εργαζόμενοι συμπληρώνουν τα στοιχεία τους στην ειδική φόρμα που υπάρχει στη σελίδα και εν συνεχεία αναλόγως τα στοιχεία που έχουν δώσει, λαμβάνουν προτάσεις για αγροτικές θέσεις στην περιοχή τους μέσω email. Αντιστοίχως, οι αγρότες που αναζητούν προσωπικό συμπληρώνουν τα στοιχεία τους και στη συνέχεια μέλη της πλατφόρμας επικοινωνούν μαζί τους και τους βρίσκουν το προσωπικό.

Agro U 6

Το πρώτο στάδιο όταν κάποιος ζητήσει προσωπικό είναι να ερωτηθούν τα εγγεγραμμένα μέλη της υπηρεσίας κατά πόσο θα τα ενδιέφερε να εργαστούν στη συγκεκριμένη θέση και καλλιέργεια. Σε περίπτωση που η θέση δεν καλυφθεί εσωτερικά, η αγγελία δημοσιεύεται για να μπορέσει να κάνει οποιοσδήποτε επιθυμεί αίτηση.

Εργασία για όλους

Το σημαντικότερο στην όλη υπόθεση είναι πως τα δύο παιδιά «τρέχουν» μια πλατφόρμα, η οποία απευθύνεται στον κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά.

«Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο προφίλ ατόμων, διότι η γη μπορεί να προσφέρει εργασία σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και εθνικότητας», σημειώνει από μέρους του ο Κυριάκος.

Oι στόχοι

Στόχος των δύο νέων είναι να καταφέρουν να φτιάξουν ένα δίκτυο εργατικού δυναμικού και εργοδοτών της αγροδιατροφής.

Agro U 8

«Επιθυμούμε οι εργοδότες του κλάδου να έχουν έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό τη στιγμή που το χρειάζονται και οι εργαζόμενοι να έχουν πρόσβαση σε θέσεις που μέχρι τώρα δεν τους ήταν γνωστές», λένε μιλώντας στην parallaxi και συμπληρώνουν:

«Επιπλέον στόχος μας είναι και να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε τους εργοδότες που προσφέρουν καλές συνθήκες εργασίας και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουμε στην βελτίωση του αγροδιατροφικού κλάδου».

Αναγνώριση και δράση εκτός συνόρων

Αναφέρθηκε ήδη πως ο “The Economist” απέτισε φόρο τιμής στη δράση της Κορίνας και του Κυριάκου. Τα καλά νέα, όμως, δεν σταματούν εδώ.

«Έχουμε τη τιμή και τη χαρά η “Agro-U” να αποτελεί ΕΜΕΑ case study της Google που προωθεί και στηρίζει τη δράση μας παγκόσμια στα κανάλια της», λένε οι νεαροί επιχειρηματίες, επισημαίνοντας πως θα ήθελαν στο μέλλον να μπορούν να διασυνδέσουν άτομα εντός Ελλάδας με αντίστοιχες θέσεις εργασίας εκτός συνόρων σε χώρες όπως η Γερμάνια, η Ολλανδία και η Ιταλία.

Το ρίσκο

Agro U 3

Βεβαίως, τα πρώτα στάδια μιας startup δεν είναι εύκολα και αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από την Κορίνα όσο και από τον Κυριάκο.

«Απαιτεί πολύ χρόνο από τους ιδρυτές και κεφάλαια», ξεκαθαρίζουν, καθώς και ότι:

«Η βιωσιμότητα μιας τέτοιας επιχείρησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανάγκη της αγοράς για μια τέτοια υπηρεσία. Υπάρχουν πάρα πολλοί φορείς που μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε τέτοια θέματα όπως είναι για παράδειγμα το “Orange Grove” και το “Ok!Thess” που αποτελούν θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας και βοηθάνε στην ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων».

Για το ρίσκο, δε, μιας τέτοιας κίνησης έχουν να πουν ότι:

«Το να δημιουργήσεις επιχείρηση απαιτεί από την πλευρά σου να ρισκάρεις. Ωστόσο, υπάρχουν κατάλληλες μεθοδολογίες που μπορείς να ακολουθήσεις προκειμένου να μειώσεις το ρίσκο σου όσο το δυνατόν περισσότερο».

Επιχειρηματικότητα εν μέσω πανδημίας

Κλείνοντας, είναι σημαντικό ότι η “Agro-U” ξεκίνησε να λειτουργεί μέσα στη πανδημία και όλο αυτό το διάστημα δεν έχει σταματήσει να εξυπηρετεί άτομα και από τις δυο πλευρές. Και αυτό είναι κάτι που επίσης επιβεβαιώνουν οι δύο νέοι.

Agro U 1

Ακόμα πιο σημαντικό είναι, βεβαίως, το εξής: Το γεγονός ότι νέα παιδιά δίνουν «το παρών» εκεί έξω, κινούνται με γνώμονα την παιδεία και την εκπαίδευση και δε φοβούνται να πάρουν ρίσκο ακόμη και σε περιόδους μεγάλης αστάθειας και αβεβαιότητας.


Λίγα ακόμη λόγια για τον Κυριάκο Νικολαΐδη και την Κορίνα Χατζηγεωργίου

Agro U 5

Ο Κυριάκος Νικολαΐδης είναι απόφοιτος του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η Κορίνα Χατζηγεωργίου είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η τελευταία είναι πληροφορικός με ειδίκευση στην ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών, ενώ έχει λάβει υποτροφία από την “Google” ώστε να εκπαιδευτεί στη δημιουργία εφαρμογών Android.

*Εάν κάποιος ενδιαφέρεται να έρθει σε επικοινωνία με την “AgroU”, μπορεί να επισκεφθεί τη σελίδα της στο Facebook ή να κάνει αίτηση μέσα από την διαδικτυακή υπηρεσία στο www.agro-u.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα