Η εφαρμογή WhatsApp είναι καλή για την ψυχική υγεία

Μερικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν βλάπτουν τόσο σοβαρά την υγεία!

Parallaxi
η-εφαρμογή-whatsapp-είναι-καλή-για-την-ψυχική-315541
Parallaxi

Σύμφωνα με την Independent, μια νέα μελέτη από τους ερευνητές του πανεπιστημίου Edge Hill διαπίστωσε ότι ο χρόνος που αλληλεπιδρούμε με τους φίλους και την οικογένειά μας στο WhatsApp είναι καλό για την ψυχολογική ευημερία μας.

Τα άτομα που πέρασαν περισσότερο χρόνο στην δημοφιλή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης και λιγότερα συναισθήματα μοναξιάς.

“Υπάρχει πολλή συζήτηση για το αν ο χρόνος που ”σπαταλάμε” στα κοινωνικά μέσα είναι κακός για την ευημερία μας, αλλά διαπιστώσαμε ότι δεν μπορεί να είναι τόσο κακός όσο νομίζουμε”, δήλωσε η Dr Linda Kaye, ανώτερη λέκτορας ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Edge Hill.

«Όσο περισσότερο χρόνο οι άνθρωποι ξόδεψαν για το WhatsApp, τόσο περισσότερο σχετίζονταν με το να αισθάνονται κοντά στους φίλους και την οικογένειά τους και αντιλαμβανόταν ότι αυτές οι σχέσεις ήταν καλής ποιότητας».

Από προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα κοινωνικά μέσα μπορεί να είναι επιζήμια για την ψυχική υγεία ενός ατόμου, ιδιαίτερα σε εφαρμογές όπως το Facebook, το Instagram και το Snapchat.

Μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης για το 2016 που έδειξε ότι η χρήση του Facebook οδήγησε σε αυτό που οι ερευνητές χαρακτήρισαν “φθόνο του Facebook”:  την τάση να ζηλεύει κάποιος την ζωή των άλλων ανθρώπων από την προβολή των θέσεών τους στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων.

Μια ξεχωριστή μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Pennsylvania, που δημοσιεύθηκε το 2018, διαπίστωσε μια άμεση συσχέτιση μεταξύ του χρόνου που αφιερώθηκε στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και των αυξημένων επιπέδων άγχους, κατάθλιψης και μοναξιάς.

«Η χρήση λιγότερων κοινωνικών μέσων θα οδηγούσε σε σημαντικές μειώσεις τόσο στην κατάθλιψη όσο και στη μοναξιά», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Μελίσσα Χαντ.

«Αυτές οι επιδράσεις είναι ιδιαίτερα έντονες για τους ανθρώπους που ήταν πιο καταθλιπτικοί όταν μπήκαν στη μελέτη».

Η τελευταία έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 200 χρήστες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, πρότεινε ότι οι συνομιλίες των ομάδων και οι μεμονωμένες συνομιλίες θα μπορούσαν να ωφελήσουν τους ανθρώπους προσφέροντας κοινωνική στήριξη.

“Δημιουργεί την ιδέα ότι η κοινωνική τεχνολογία όπως η WhatsApp μπορεί να τονώσει τις υπάρχουσες σχέσεις και τις ευκαιρίες επικοινωνίας, ενισχύοντας έτσι τις πτυχές της θετικής ευημερίας των χρηστών”, δήλωσε η Δρ.Kaye.

*Με πληροφορίες της Independent

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα