Έφηβοι: Οι αιτίες της «προβληματικής» χρήσης των κινητών τηλεφώνων τους
Τι δείχνουν οι νέες μελέτες.
Η πλειοψηφία των οικογενειών όπου υπάρχουν παιδιά εφηβικής ηλικίας αντιμετωπίζουν μικρότερα η μεγαλύτερα προβλήματα με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Οι καβγάδες τόσο για τον χρόνο που περνούν οι έφηβοι με τα κινητά τους τηλέφωνα όσο και με το τι κάνουν και τι βλέπουν σε αυτά είναι συνεχείς.
Πλήθος μελετών προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις στο φαινόμενο της αποκαλούμενης «προβληματικής» χρήσης των κινητών τηλεφώνων από τους εφήβους και δύο νέες μελέτες που και τις δύο πραγματοποίησαν επιστήμονες του τμήματος Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King’s College London έρχονται να ενισχύσουν στο μεγαλύτερο βαθμό τις ανησυχίες που έχουν πολλοί γονείς για τις αιτίες αυτής της προβληματικής χρήσης των κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά τους.
Ως αιτίες της προβληματικής χρήσης των εφήβων με τα κινητά τους τηλέφωνα οι δύο μελέτες αναφέρουν την κατάθλιψη, το άγχος και την αυπνία. Οι έφηβοι που πήραν μέρος στις δύο μελέτες και έκαναν κακή χρήση του κινητού τηλεφώνου τους εμφάνιζαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν άγχος, τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη και 64% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αϋπνία σε σχέση με τους εφήβους που κάνουν λελογισμένη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων.
Η συμπεριφορά
Η προβληματική χρήση των κινητών τηλεφώνων από τους εφήβους στη μελέτη συνδέεται άμεσα με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ειδικότερα του TikTok και του Instagram. Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα τους υποδεικνύουν συμπεριφορά εξάρτησης των εφήβων με τα κινητά τους τηλέφωνα με ότι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον και τους ίδιους.
Πολλές χώρες έχουν αρχίσει να ασχολούνται επισταμένα με το ζήτημα αυτό και αρχίζουν να θεσπίζουν κανονισμούς περιορισμού της χρήσης των κινητών τηλεφώνων από τους εφήβους όπου αυτό είναι εφικτό όπως για παράδειγμα, στα σχολεία.
Naftemporiki.gr