Έφυγε από τη ζωή η διεθνώς διακεκριμένη μεσόφωνος Δάφνη Ευαγγελάτου
Ανακοίνωση της ΕΛΣ για την απώλεια της.
Απεβίωσε χθες, Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021, σε ηλικία 75 ετών η διεθνώς διακεκριμένη μεσόφωνος Δάφνη Ευαγγελάτου, η οποία διέγραψε σπουδαία σταδιοδρομία σε μεγάλα λυρικά θέατρα και φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο, παράλληλα με τη σημαντική πανεπιστημιακή καριέρα της.
Σε ανακοίνωσή τους, η διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στους οικείους της και τη βαθιά συγκίνησή τους για τον θάνατό της.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΛΣ:
«Κόρη του συνθέτη Αντίοχου Ευαγγελάτου και αδελφή του σκηνοθέτη και ακαδημαϊκού Σπύρου Ευαγγελάτου, η Δάφνη Ευαγγελάτου διακρίθηκε για την άρτια, μεστή, εκφραστική φωνή της, αλλά και για τη μοναδική επί σκηνής θεατρικότητά της.
Γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα και σπούδασε τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο. Συνέχισε σπουδές στη Βιέννη και στο Στούντιο Όπερας της Κρατικής Όπερας της Βαυαρίας (Μόναχο), της οποίας μέχρι το 1995 υπήρξε πρωταγωνιστικό μέλος.
Με την Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάστηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και εξής σε μία διαφορετική γκάμα ρόλων. Ερμήνευσε ρόλους όπως Σέξτος (Η μεγαλοψυχία του Τίτου του Β. Α. Μότσαρτ), Μαντάμ Φλώρα (Το μέντιουμ του Τζαν Κάρλο Μενόττι), Λυσιστράτη στην ομώνυμη όπερα του Μίκη Θεοδωράκη (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), αλλά και Ιοκάστη (Οιδίπους Τύραννος του Ίγκορ Στραβίνσκι). Επιπλέον, συμμετείχε στην παρουσίαση της συμφωνικής μπαλάντας του Αντίοχου Ευαγγελάτου “Η Λυγερή και ο Χάρος”.
Συνεργάστηκε με διάσημα λυρικά θέατρα και φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο, ενώ τραγούδησε υπό τη μπαγκέτα διάσημων αρχιμουσικών. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα ως Συνθέτης στην όπερα “Η Αριάδνη στη Νάξο” με την Κρατική Όπερα της Βαυαρίας (Φεστιβάλ Αθηνών, 1981), ενώ ερμήνευσε παγκοσμίως σπουδαίους πρωταγωνιστικούς και συμπρωταγωνιστικούς ρόλους μεσοφώνου, όπως Κάρμεν, Άμνερις (Αΐντα), Φενένα (Ναμπούκκο), Οκταβιανός (Ο ιππότης με το ρόδο), Ντοραμπέλλα (Έτσι κάνουν όλες), Σαρλότ (Βέρθερος), Φρίκα και Βαλτράουτε (Το δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν) κ.ά. Ερμήνευσε επίσης έργα του 20ού αιώνα, ενώ στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονταν ορατόρια, έργα συμφωνικής μουσικής και γερμανικά τραγούδια (Lieder).
Ασχολήθηκε συστηματικά με τη διδασκαλία, ενώ μαθητές της διέπρεψαν και διαπρέπουν εντός και εκτός Ελλάδας. Δίδαξε στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ από το 2001 υπήρξε Αντιπρύτανις του ίδιου ιδρύματος. Το 2003 εξελέγη Καθηγήτρια στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής της Κοπεγχάγης. Επιπλέον, συμμετείχε συχνά ως μέλος κριτικής επιτροπής σε διεθνείς διαγωνισμούς τραγουδιού.
Η Διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στους οικείους της και τη βαθιά συγκίνησή τους για τον θάνατό της».