Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος Μάκης Θεοφυλακτόπουλος
Σε ηλικία 84 ετών.
Την τελευταία του πνοή άφησε ο σημαντικός Έλληνας ζωγράφος Μάκης Θεοφυλακτόπουλος σε ηλικία 84 ετών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο θάνατός του σχετίζεται με επιπλοκές που προκλήθηκαν από πνευμονία. Τις τελευταίες ημέρες παρέμενε διασωληνωμένος.
Eίχε γεννηθεί στην Αθήνα και μεγαλώσει στο Μεταξουργείο τις δεκαετίες του ’40 και του ’50.
Το 1958 παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στο φροντιστήριο του Πάνου Σαραφιανού.
Το 1959 ακολούθησε ως ακροατής το προκαταρκτικό τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Το πρόγραμμα ήταν σκληρό: το πρωί στο προκαταρκτικό, το μεσημέρι στο φροντιστήριο, το βράδυ “γυμνό νυκτός” στη Σχολή.
Τι 1961 εισήχθη στην Α.Σ.Κ.Τ. Παρακολούθησε το εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη. Μετά από ένα επεισόδιο έντασης, παρακολούθησε για μικρό χρονικό διάστημα το εργαστήριο του Γιώργου Μαυροΐδη, αλλά επέστρεψε στον Μόραλη. Με άλλους σπουδαστές και φίλους έκανε επισκέψεις σε ατελιέ ζωγράφων.
Το 1964 πήρε μέρος στην Γ’ Πανελλαδική Έκθεση Νέων Ζωγράφων και έλαβε το πρώτο βραβείο. Εκείνη την εποχή το κλίμα στη Σχολή ήταν ταραγμένο και ανήσυχο.
Το 1966 έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στη γκαλερί Άστορ που έδωσε χώρο στη ριζοσπαστική τέχνη και τους νέους καλλιτέχνες. Ο Γιάννης Σαββίδης γράφει επαινετική κριτική στο περιοδικό Ταχυδρόμος για τα σπουδαστικά του έργα με θέμα τους μοτοσυκλετιστές στην κριτική του, με τίτλο “Κράτος και βία στα έργα του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου”, τα συνδέει -στο κλίμα της εποχής- με την αντίσταση στην εξουσία.
Το 1967 αποφοίτησε από την Α.Σ.Κ.Τ. όπου συνολικά είχε παραμείνει -μαζί με τα χρόνια του προκαταρκτικού- μια οκταετία.
Το 1968 γνωρίστηκε με την Ελβετίδα γκαλερίστα Lambert-Monet και έφυγε με πρόσκλησή της για την Ελβετία. Έμεινε σε ένα μοναχικό ξενοδοχείο, μέσα στα βουνά, με το συμβολικό όνομα “L’ Atelier”. Δούλεψε τέσσερις μήνες πυρετωδώς στο Gstaad. Στη συνέχεια διέκοψε τη συνεργασία του με την Lambert-Monet, αλλά παρέμεινε στη χώρα.
1969-1970: Ταξίδεψε στη Γαλλία, την Ιταλία, επέστρεψε στη Λωζάνη και κατόπιν αποφάσισε να φύγει για το Παρίσι. Έζησε δύο χρόνια ενθουσιασμού και δημιουργικού έρωτα στην πόλη.
1970: Στη Νέα Γκαλερί, στην Αθήνα, εκθέτει τα έργα που έχουν δουλευτεί στα ελάχιστα τετραγωνικά της σοφίτας όπου διέμενε στο Παρίσι.
1971: Έφυγε με υποτροφία του Ιδρύματος Ford για τις ΗΠΑ. Έμεινε τρία χρόνια στη Νέα Υόρκη. Ήταν δημιουργικά η “μακρότερη νεκρή περίοδος” στη ζωή του, αλλά η εκπαίδευση που έλαβε από την πόλη ήταν πολύτιμη. Επισκεπτόταν καθημερινά το ΜoMA (Museum of Modern Art), άλλα μουσεία, καθώς και γκαλερί. “Πολλά πράγματα να δεις εκεί και πολλά φαίνονται τελείως άλλα από αυτά που ξέρουμε”, είχε πει.
1974: Διέμενε πάλι στη Γαλλία για κάποιους μήνες, αλλά από την επόμενη χρονιά επέστρεψε οριστικά στην Αθήνα.
1975: Με την επιστροφή του στην Ελλάδα άρχισε μια πολύ παραγωγική περίοδος με εντατική δουλειά και διαδοχικές εκθέσεις, ατομικές και ομαδικές. Στον κύκλο των φίλων και συνοδοιπόρων του στην τέχνη ανήκουν οι Χρόνης Μπότσογλου, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Βαγγέλης Δημητρέας, Αλέξης Ακριθάκης Παύλος, κ.ά. Δημιουργούσε αδιάλειπτα, ζούσε στα όρια, ακολουθούσε την αγάπη του για τις μηχανές ταχύτητας, τα γρήγορα αυτοκίνητα, τον τζόγο, τις γυναίκες. Τα χρόνια στο εξωτερικό, το πάθος με το οποίο ζούσε και εργαζόταν και το ίδιο το έργο του έφτιαξαν γύρω από το όνομά του μια ιδιότυπη boheme φήμη.
1988: Εξελέγη καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης. Διατήρησε το εργαστήριό του εκεί για 17 χρόνια.
2005: Όταν ολοκληρώθηκε η περίοδος της διδασκαλίας του στη Σχολή, επέστρεψε στην Αθήνα.
Ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος είχε κάνει τέσσερις γάμους από τους οποίους απέκτησε τρία παιδιά.
Με πληροφορίες από biblionet