ΕΙΚΟΝΕΣ: Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο “έλουσε” σήμερα τον ουρανό

Και ο Μάριος Δαδούδης πρόλαβε να το αποτυπώσει με το φακό του.

Parallaxi
εικονεσ-ένα-εντυπωσιακό-φαινόμενο-έ-582810
Parallaxi

Εικόνες: Μάριος Δαδούδης

Ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο, η “Ηλιακή Άλως”, εμφανίστηκε σήμερα για λίγο στον ουρανό.
Ο Μάριος Δαδούδης, όμως, κατάφερε να το αποτυπώσει με τον φακό του και μοιράζεται με δύο καρέ την εμπειρία του μαζί σου.

Λίγα λόγια για το φαινόμενο 

Στη Μετεωρολογία Άλως ονομάζεται το οπτικό φαινόμενο που προκαλείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του ηλιακού ή σεληνιακού φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών.

Συνεπώς, απαντώνται δύο είδη άλω, οι ηλιακές και οι σεληνιακές. Επειδή βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη παγοκρυστάλλων, τα νέφη που μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο αυτό βρίσκονται σε ύψος πάνω από 6.000μ. Τέτοια νέφη είναι τα λεγόμενα ανώτερα ή θυσανοστρώματα.

Με τον όρο «άλως» παρατηρούνται πολλά φαινόμενα ατελή, κύρια όμως εικόνα της άλω είναι εκείνη που παρατηρείται ως μέγας κύκλος σε απόσταση (ακτίνα) 22° έως 46° από το κέντρο της πηγής (Ηλίου ή Σελήνης). Στη πρώτη περίπτωση ο κύκλος έχει χρώμα λευκό, όταν όμως είναι έντονο το φαινόμενο το εσωτερικό είναι ερυθρό με διάφορες χρωματικές ζώνες (πορτοκαλί, κίτρινη και σπανίως πράσινη) προς το εσωτερικό. Πολύ σπάνια παρατηρείται και κυανή εξωτερική άλως.

Το μέρος του Ουρανού που περικλείει η άλως είναι πάντα ασθενέστερα φωτιζόμενο σε σχέση με την υπόλοιπη έκταση. Στη περίπτωση της ακτίνας των 46° οι παραπάνω χρωματισμοί είναι έντονα ευδιάκριτοι. Αλλά συνήθως η άλως αυτή δεν διακρίνεται ολόκληρη, παρά μόνο μέρος της πάνω από τον ορίζοντα. Σε σπάνια περίπτωση απέχει 90°, οπότε και παρατηρούνται δύο τόξα.

Ανάλογα της θέσης του Ήλιου ή της Σελήνης, το φαινόμενο της άλω μπορεί να συνοδεύεται και με άλλα συναφή φαινόμενα όπως στήλες, φωτεινός σταυρός, περιζενιθιακό τόξο και άλλα.

Με πληροφορίες από τη Βικιπαιδεία 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα