EIKONEΣ: Βρεθήκαμε στο μάζεμα του αληθινού “χρυσού” της ελληνικής γης!

Και συγκεκριμένα της... κοζανίτικης.

Δημήτρης Κανονίδης
eikoneσ-βρεθήκαμε-στο-μάζεμα-του-αληθινού-505860
Δημήτρης Κανονίδης

Λέξεις-Εικόνες: Δημήτρης Κανονίδης

Κρόκος. Το χρυσάφι της Κοζανίτικης γης .

Το φυτό του κρόκου αποτελεί φυσική μετάλλαξη που συνέβη πριν από πολλά χρόνια σε περιοχές της Περσίας και της λεκάνης της Μεσογείου.

Στην ελλάδα αρίστης ποιότητας κρόκος παράγεται στην περιοχή της Κοζάνης Ο Κρόκος σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν φίλος του θεού Ερμή. Παίζοντας με το θεό δισκοβολία, ο νέος τραυματίστηκε θανάσιμα. Από το αίμα του φύτρωσε ένα μικροσκοπικό λουλούδι με λαμπερούς στήμονες. Σύμφωνα με τη μυθολογία, επίσης, όταν οι θεοί Δίας και Ήρα έκαναν έρωτα, η γη γέμιζε με ανθισμένους κρόκους. Οι μυθικές ιδιότητές του προέρχονται από τα φύλλα ή τις κλωστές του κρόκου.

Η αναπαραγωγή του δεν γίνεται με σπόρους. Μπορεί να γίνει μόνο από τη διάσπαση και τη σπορά των βολβών του.. Η διαδικασία συλλογής του κρόκου είναι ιδιαίτερα επίπονη και σχολαστική, αφού τα 3 μικρά κοκκινωπά στίγματά του συλλέγονται με το χέρι από κάθε άνθος χωριστά και ενώ αυτό είναι ακόμη φρεσκοκομμένο.

Τα στίγματα απλώνονται σε δίσκους και ξεραίνονται σε φωτιά με ξυλάνθρακα. Χρειάζονται γύρω στις 150000 άνθη του κρόκου για να παραχθεί 1 κιλό του αρωματικού κρόκου. Ο κρόκος έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ χρησιμοποιείται και στην μαγειρική ως καρίκευμα.

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα