ΕΙΚΟΝΕΣ: Ζωντάνεψαν και φέτος τα «Καστανωτά» στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου
Ολόκληρες οικογένειες, έχοντας επιστρατεύσει τους συγγενείς τους συλλέγουν έναν ακόμα καρπό από τα δώρα που δίνει απλόχερα ο Όλυμπος.
Την απόλαυσή της κατανάλωσης του κάστανου μπορεί να την έχουμε συνδέσει με τον χειμώνα, όμως το κάστανο αποτελεί ένα κατεξοχήν καρπό του φθινοπώρου καθώς η συγκομιδή του γίνεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου. Ακολουθώντας ο επισκέπτης της Πιερία τους δρόμους για τους παραδοσιακούς οικισμούς, του Παλαιού Παντελεήμονα, των Παλαιών Πόρων και της Σκοτίνας, αυτή την περίοδο συναντά πολύ κόσμο στο διάβα του, να μαζεύει κάστανα στα δασοκτήματά τους. Ολόκληρες οικογένειες, έχοντας επιστρατεύσει τους συγγενείς τους συλλέγουν έναν ακόμα καρπό από τα δώρα που δίνει απλόχερα ο Όλυμπος.
Το μάζεμα δεν είναι εύκολη εργασία, καθώς το έδαφος έχει μεγάλη κλίση και συλλέγεται από το «τζιουνάτο» χαλί της κάθε καστανιάς. Για αυτό και οι φωνές, τα πειραχτά και τα καλαμπούρια είναι απαραίτητα και όπως λέει και ο Γιώργος Πολυχρός «Η κουβέντα – κουβέντα και η δουλειά – δουλεία», που μόλις έφτασε στο κτήμα, για να φορτώσει τα σακιά στο αγροτικό και να τα κατεβάσει στο διαλογητήριο που βρίσκεται στην Σκοτίνα. Εκεί γίνεται ο διαχωρισμός με βάση το μέγεθος, αλλά και τα γερά από τα σχισμένα. Τα σχισμένα πάνε άμεσα για να μας δώσουν τα ψημένα κάστανα, ένα από τα υγιεινότερα σνάκ για μικρούς και μεγάλους. Τα γερά πάνε για τα ψυγεία ώστε να χρησιμοποιηθούν αργότερα.
Τα «Καστανωτα» στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου, αποτελούν από τις πιο όμορφες περιοχές της Πιερίας, αγναντεύοντας πέρα από το κάστρο του Πλαταμώνα την θάλασσα του Θερμαϊκού και του Αιγαίου. Έτσι αν αυτές τις μέρες επισπευτείτε τα «Καστανωτά» το σίγουρο είναι ότι η φύση θα σας ανταμείψει με την φθινοπωρινή ομορφιά της και αν βάλετε και ένα χερακί βοηθείας στο καστανομάζωμα, οι ιδιοκτήτες θα σας ανταμείψουν με το παραπάνω και μάλιστα με πλέον υγιεινό και θρεπτικό τρόπο.
Δημήτρης Ρουκάς M. Sc. Τεχν. Γεωπόνος Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας
(*) Οι φωτογραφίες είναι από την περιοχή της Άνω Σκοτίνας στην τοποθεσία «Γκαρούφλα» στα 500 μ. υψόμετρο στο κασταναριό των αδελφών Πολυχρού και από το σημείο διαλογής στην Σκοτίνα κάτω.