Είναι αυτή η γενιά που νιώθει περισσότερη μοναξιά;
Νέα έρευνα της εταιρείας Cinga δίνει την απάντηση.
Κανείς συνήθως δεν παραδέχεται ότι νιώθει ή είναι πραγματικά μόνος. Κι, όμως, όλοι συμφωνούμε- σιωπηλά- σε αυτό. Είναι πολλοί εκείνοι που έμαθαν να ζουν σαν μονάδες αγνοώντας την κοινωνική τους φύση. Και ανάμεσα σε αυτούς ίσως και εσύ. Μάθε, λοιπόν, ότι δεν είσαι μόνος ή μόνη και ότι η γενιά σου είναι, μάλλον, αυτή που αντιμετωπίζει το εν λόγω πρόβλημα σε βαθμό μεγάλο και, μάλιστα, μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις προηγούμενες.
Mία νέα έρευνα έρχεται να διαπιστώσει ότι οι μιλένιαλς είναι η πιο μοναχική γενιά. Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία Cinga, η οποία μελέτησε ένα δείγμα 20.000 Αμερικανών ηλικίας 18 και άνω.
Η νεότερη ομάδα ηλικίας μεταξύ 18 και 22 δήλωσε ότι αισθάνεται περισσότερο απομακρυσμένη από τις παλαιότερες γενιές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι ηλικίας άνω των 72 ετών.
Γνωστοί ως «Generation Z», αυτοί οι νέοι αντιμετώπιζαν τη μοναξιά στα 38, σε σύγκριση με τον αμερικανικό μέσο όρο των 44 ετών, ο οποίος εξέταζε τις ηλικίες 20 έως 80.
Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί που ερωτήθηκαν-συγκεκριμένα το 46%- ανέφεραν ότι αισθάνονται μόνοι τους μερικές φορές ή και πάντα, ενώ ένας στους τέσσερις δήλωσε ότι πιστεύει πως κανείς δεν τους καταλαβαίνει.
Η έκθεση εξηγεί ότι αυτό έχει να κάνει με την απουσία φυσικών συνδέσεων – οι μισοί, δηλαδή, από όσους απάντησαν πως δεν είχαν ποτέ προσωπικές αλληλεπιδράσεις βρίσκονταν σε κακή κατάσταση υγείας, σε σύγκριση με ένα 12% που είχε καθημερινές προσωπικές αλληλεπιδράσεις.
Ο πρόεδρος της εταιρείας Cinga είπε τα εξής: Πρέπει να αλλάξουμε αυτήν την τάση, επαναπροσδιορίζοντας τη συζήτηση σχετικά με την «διανοητική ευεξία» και τη «ζωτικότητα» για να μιλήσουμε για την ψυχική και σωματική μας σύνδεση. Όταν το μυαλό και το σώμα αντιμετωπίζονται ως ένα, βλέπουμε ισχυρά αποτελέσματα.
Εξετάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας δημιουργούνται ποικίλες απορίες με κύριο το εξής: Παρότι δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση ή χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αποτέλεσμα θεωρητικά να είμαστε η πιο διασυνδεδεμένη κοινωνία από ποτέ, μια «επιδημία» μοναξιάς φαίνεται να έχει σαρώσει τον κόσμο. Πώς είναι αυτό δυνατόν;
Διαβάστε επίσης: Εγώ, ο εαυτός μου και η μοναξιά μου
Παραβλέποντας βασανιστικά ερωτήματα όπως αυτό και συνεχίζοντας με την έρευνα, τα ευρήματα βασίστηκαν πάνω σε υπαρκτά πρόσωπα σχετικά με τη συγκεκριμένη «επιδημία» μοναξιάς.
Τα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής στατιστικής δείχνουν ότι 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο νιώθουν χρόνια μόνοι. Αυτό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες και των φλεγμονών, που με τη σειρά τους μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αρθρίτιδας, διαβήτη τύπου 2 και άνοιας.
Η κοινωνική απομόνωση φαίνεται τελικά να συνδέεται άρρηκτα με τη χειρότερη ψυχική και σωματική υγεία και οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι δεν έχουν σημαντικούς κοινωνικούς κύκλους ήταν έξι φορές πιο πιθανό να είναι συχνοί χρήστες υπηρεσιών υγείας, από αυτούς που έχουν τρεις ή περισσότερες κοινωνικές ομάδες.
Το ζήτημα της μοναξιάς είναι τόσο έντονο και μαζικό που ο Tracey Crouch ορίστηκε πρόσφατα ο πρώτος «Υπουργός της μοναξιάς» της Αγγλίας σε μια προσπάθειά του να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πηγή: Independent