Είναι αποτελεσματική η ανοσοθεραπεία για καρκινοπαθείς με HIV;
Τι δείχνει πρόσφατη μελέτη.
Πολλά έχουν γίνει γνωστά τα τελευταία χρόνια για την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας σε διαφορετικούς καρκίνους. Ωστόσο, οι επιστήμονες γνώριζαν ελάχιστα για την ασφάλεια της θεραπείας αυτής για καρκινοπαθείς με τον ιο HIV. Μελέτη που παρουσιάστηκε στο ESMO 2018 στο Μόναχο, δείχνει ότι είναι πλέον εφικτή η θεραπεία με αναστολείς PD-1 / PDL-1, που στοχεύουν στον καρκίνο και σ αυτή την ομάδα ασθενών, στην οποία ο καρκίνος παραμένει μία από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας, καθώς το 2010 το 1/3 των θανάτων, είχε ως αιτία τον καρκίνο.
Ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Aurélien Gobert από το Παρίσι, είπε ότι σήμερα στην Ευρώπη, υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV και όπως εξήγησε “αυτοί οι ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έναν αριθμό καρκίνων: μορφές του που σχετίζονται με το AIDS, αλλά και άλλες που είναι δύο έως τρεις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν από το γενικό πληθυσμό, όπως τον καρκίνο στον πρωκτό, το δέρμα, το κεφάλι το λαιμό και τον πνεύμονα,». Οι ασθενείς με HIV και καρκίνο, συνήθως δεν εκπροσωπούνται σε κλινικές δοκιμές φαρμάκων, οι οποίες επιλέγουν υποψήφιους με τη μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών, οπότε δεν γίνεται άμεσα γνωστό πως θα αντιδράσουν σε νεότερες θεραπείες.
«Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να εξετάσουμε μια θετική στον ιό HIV ομάδα ασθενών που έλαβαν ανοσοθεραπεία με τον αναστολέα PD-1(nivolumab) για τον καρκίνο και τους παρακολουθούσαμε στενά όσον αφορά το ιικό τους φορτίο και τον αριθμό των CD4 λεμφοκυττάρων τους», δήλωσε ο Gobert. Ο πληθυσμός της μελέτης, ήταν δημογραφικά ομοιογενής και οι περισσότεροι ασθενείς ήταν άνδρες ηλικίας περίπου 60 ετών.
Από τους 20 ασθενείς που αξιολογήθηκαν, 5% είχαν μεταστατικό μελάνωμα και το υπόλοιπο 95%, έλαβαν θεραπεία για μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. «Δεν είδαμε θανάτους που σχετίζονται με παρενέργειες των φαρμάκων ή ανεπιθύμητες ενέργειες από το ανοσοποιητικό τους σύστημα», ανέφερε ο Gobert.
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι το μέγεθος του δείγματός των ασθενών και η διάρκεια παρακολούθησης τους δεν τους επιτρέπει να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, αλλά ο Gobert ανέφερε πως «γνωρίζουμε ότι λίγοι ασθενείς ανταποκρίνονται στην ανοσοθεραπεία, αλλά αυτοί που ανταποκρίνονται ζουν περισσότερο. Αυτό φαίνεται να ισχύει για τον ασθενή με μελάνωμα στην ομάδα μας, αλλά η μελέτη είναι πολύ πρόσφατη για να καθορίσουμε τα ποσοστά επιβίωσης αυτή τη στιγμή. Η βασική μας θεώρηση είναι ότι η θεραπεία φαίνεται να είναι καλά ανεκτή από καρκινοπαθείς ασθενείς με HIV , εφ ‘όσον συνεχίζεται κανονικά η αντιρετροϊκή τους θεραπεία».
Σχολιάζοντας αυτή τη μελέτη για τον ESMO, ο καθηγητής John Haanen του Ολλανδικού Ινστιτούτου Καρκίνου στο ‘Αμστερνταμ δήλωσε: «Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα άλλων μικρότερων μελετων, που δείχνουν ότι οι ασθενείς με καρκίνο που ζουν με HIV και ενώ βρίσκονται σε αντιρετροϊκή θεραπεία, μπορούν να λάβουν με ασφάλεια αντι-PD-1 θεραπεία. Τα δεδομένα αποτελεσματικότητας δείχνουν επίσης ότι το συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης των HIV-θετικών ασθενών στην ανοσοθεραπεία φαίνεται να είναι παρόμοιο με αυτό άλλων καρκινοπαθών. Αυτά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες μελέτες – ιδανικά, σε μια μελλοντική κλινική δοκιμή», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ