Είναι ο πληθυσμός στη Γη μεγαλύτερος απ’ ό,τι πιστεύουμε;

Τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης και ο αντίλογος

Parallaxi
είναι-ο-πληθυσμός-στη-γη-μεγαλύτερος-α-1162870
Parallaxi

Ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι σήμερα περίπου 8,2 δισεκατομμύρια. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι κυβερνήσεις, οι διεθνείς οργανισμοί και οι ερευνητές μπορεί να έχουν υποτιμήσει σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν σήμερα στη Γη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το IFL Science, ο λόγος είναι ότι τα περισσότερα σύνολα δεδομένων υποτιμούν σοβαρά τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε αγροτικά περιβάλλοντα, τα οποία είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να αναφερθούν. Με άλλα λόγια, ο παγκόσμιος πληθυσμός ενδέχεται να έχει υποεκτιμηθεί.

Στο μικροσκόπιο ο παγκόσμιος πληθυσμός

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Άαλτο στη Φινλανδία ανέλυσαν πέντε πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα σύνολα δεδομένων για τον παγκόσμιο πληθυσμό – που ονομάζονται WorldPop, GWP, GRUMP, LandScan και GHS-POP – και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως να λείπει από 53% έως 84% του αγροτικού πληθυσμού.

Ακόμη και τα πιο αξιόπιστα σύνολα δεδομένων από το 2010 βρέθηκαν να υποεκτιμούν τον αγροτικό πληθυσμό κατά περίπου το ένα τρίτο (32%) έως τα τρία τέταρτα (77%). Η ομάδα συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ισχυροί λόγοι να θεωρείται ότι τα ίδια σφάλματα παρεισέφρησαν σε μεταγενέστερα σύνολα δεδομένων για τον παγκόσμιο πληθυσμό από το 2015 και το 2020.

Δεδομένου ότι το 43% των ανθρώπων εκτιμάται σήμερα ότι ζουν σε αγροτικές περιοχές, είναι πιθανό ότι η τρέχουσα εκτίμηση του παγκόσμιου πληθυσμού για 8,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους να αποτελεί υποεκτίμηση. Κατά πόσο; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που οι ερευνητές δεν είναι έτοιμοι να απαντήσουν ακόμη.

«Για πρώτη φορά, η μελέτη μας παρέχει αποδείξεις ότι ένα σημαντικό ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού μπορεί να λείπει από τα σύνολα δεδομένων του παγκόσμιου πληθυσμού», δήλωσε ο Josias Láng-Ritter, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Άαλτο.

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο πραγματικός πληθυσμός που ζει σε αγροτικές περιοχές, είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι δείχνουν τα παγκόσμια πληθυσμιακά δεδομένα – ανάλογα με το σύνολο των δεδομένων, ο αγροτικός πληθυσμός έχει υποεκτιμηθεί κατά 53% έως 84% κατά την περίοδο που μελετήθηκε. Τα αποτελέσματα είναι αξιοσημείωτα, καθώς αυτά τα σύνολα δεδομένων έχουν χρησιμοποιηθεί σε χιλιάδες μελέτες και εκτενώς για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων, ωστόσο η ακρίβειά τους δεν έχει αξιολογηθεί συστηματικά».

Ποια δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη

Τα στοιχεία για τη νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 18 Μαρτίου στο περιοδικό Nature Communications, αντλήθηκαν από τη σύγκριση των παγκόσμιων συνόλων δεδομένων με αριθμούς επανεγκατάστασης από περισσότερα από 300 αγροτικά έργα φραγμάτων σε 35 χώρες. Αν και παράγουν μόνο ένα μικρό στιγμιότυπο, τα δεδομένα επανεγκατάστασης από έργα φραγμάτων συλλέγονται ανεξάρτητα και είναι αρκετά περιεκτικά.

«Όταν κατασκευάζονται φράγματα, μεγάλες περιοχές πλημμυρίζουν και οι άνθρωποι πρέπει να μετεγκατασταθούν», εξήγησε ο Josias Láng-Ritter, προσθέτοντας το εξής: «Ο πληθυσμός που μετεγκαθίσταται, καταμετράται συνήθως με ακρίβεια, επειδή οι εταιρείες φραγμάτων καταβάλλουν αποζημίωση στους πληγέντες. Σε αντίθεση με τα παγκόσμια σύνολα δεδομένων για τον πληθυσμό, αυτές οι τοπικές δηλώσεις επιπτώσεων παρέχουν ολοκληρωμένες, επιτόπιες καταμετρήσεις του πληθυσμού που δεν στρεβλώνονται από τα διοικητικά όρια».

Επίσης, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Άαλτο ανέφερε: «Στη συνέχεια, τις συνδυάσαμε με χωρικές πληροφορίες από δορυφορικές εικόνες».

Ο αγροτικός πληθυσμός σε 307 περιοχές του πλανήτη που μελετήθηκε στην έρευνα του Πανεπιστημίου Άαλτο της Φινλανδίας
Ο αγροτικός πληθυσμός σε 307 περιοχές του πλανήτη που μελετήθηκε στην έρευνα | Πανεπιστήμιο Άαλτο, Φινλανδία

Ποιος ο αντίλογος σε αυτή την έρευνα

Ωστόσο, η μελέτη δεν έπεισε όλους. Έτσι, μιλώντας στο New Scientist, ο Stuart Gietel-Basten από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ υποστήριξε ότι τα ευρήματα μπορεί να μην είναι εφαρμόσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς δόθηκε μεγάλη έμφαση στην Κίνα και σε άλλα μέρη της Ασίας.

Χαρακτηριστικά, ο Stuart Gietel-Basten τόνισε: «Νομίζω ότι είναι πολύ μεγάλο άλμα να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει μεγάλη υποεκτίμηση σε μέρη όπως η Φινλανδία, η Αυστραλία, η Σουηδία κ.λπ. και άλλα μέρη με πολύ εξελιγμένα συστήματα καταγραφής, βασιζόμενος σε ένα ή δύο δεδομένα».

Ο παγκόσμιος πληθυσμός και η συλλογή δεδομένων

Παρ’ όλα αυτά, η μελέτη αναδεικνύει τα προβλήματα με τον τρόπο συλλογής πληθυσμιακών δεδομένων από αγροτικές περιοχές, ιδίως σε αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και σε περιοχές που πλήττονται από κρίσεις και περιοχές που δεν έχουν εκβιομηχανιστεί.

Για παράδειγμα, τα σύνολα δεδομένων GRUMP και WorldPop χρησιμοποιούν δορυφόρους για τον εντοπισμό του πληθυσμού, αναζητώντας τα νυχτερινά φώτα σε μια περιοχή, αλλά αυτή η τεχνική μπορεί να αγνοήσει περιοχές που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Αν θέλουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον πλανήτη μας, η αντιμετώπιση αυτών των κενών δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας.

Η ακριβέστερη χαρτογράφηση του πληθυσμού μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη κατανομή των πόρων, βελτιωμένο σχεδιασμό των υποδομών και βαθύτερη κατανόηση της ανθρώπινης ζωής.

«Σε πολλές χώρες μπορεί να μην υπάρχουν επαρκή δεδομένα σε εθνικό επίπεδο, οπότε βασίζονται σε παγκόσμιους πληθυσμιακούς χάρτες για να υποστηρίξουν τη λήψη αποφάσεων», ανέφερε ο Josias Láng-Ritter και συμπλήρωσε: «Χρειαζόμαστε έναν ασφαλτοστρωμένο δρόμο ή ένα νοσοκομείο; Πόσα φάρμακα χρειάζονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή; Πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν να πληγούν από φυσικές καταστροφές όπως σεισμοί ή πλημμύρες; Για να παρέχουμε στις αγροτικές κοινότητες ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες και άλλους πόρους, πρέπει να κάνουμε μια κριτική συζήτηση σχετικά με το παρελθόν και τις μελλοντικές εφαρμογές αυτών των πληθυσμιακών χαρτών».

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα