Είναι τελικά τόσο μεγάλο ρίσκο να παντρευτείς στα 20 σου;

H απάντηση είναι όχι υπό μία προϋπόθεση. 

Parallaxi
είναι-τελικά-τόσο-μεγάλο-ρίσκο-να-παντ-928548
Parallaxi

Αρκετός κόσμος αποφασίζει αυτή την περίοδο να αρραβωνιαστεί. Άλλωστε οι διακοπές που προηγήθηκαν τείνουν να βάζουν στο μυαλό των ανθρώπων το γάμο. 

Ποια είναι όμως η καλύτερη ηλικία για να φορέσετε τελικά τη βέρα;

Πρόκειται για ένα ερώτημα που βαραίνει ιδιαιτέρως κάποια άτομα. 

H λογική λέει ότι, αν περιμένετε μέχρι τα 30 ή πιο μετά για να παντρευτείτε, είναι πολύ πιο πιθανό να έχετε την ωριμότητα που απαιτείται προκειμένου να κάνετε μια καλή επιλογή και να είστε καλός/η σύζυγος. Το γεγονός μάλιστα ότι η διάμεση ηλικία στον πρώτο γάμο των Αμερικανίδων είναι αυτή τη στιγμή σχεδόν τα 29 έτη (30 για τους άνδρες) – και ακόμη υψηλότερη μεταξύ εκείνων που διαθέτουν τουλάχιστον πτυχίο κολεγίου – υποδηλώνει ότι αυτή η άποψη είναι ευρέως διαδεδομένη.

Όσον αφορά στο διαζύγιο, η έρευνα έχει δείξει γενικά την πεποίθηση ότι είναι καλύτερο να περιμένεις περίπου τα 30 για να δεσμευτείς. 

Ο κοινωνιολόγος Νίκολας Βόλφινγκερ από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που παντρεύτηκαν «πολύ νωρίς» (στα μέσα της δεκαετίας των 20 ή νωρίτερα) είχαν περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν από τις συνομήλικές τους οι οποίες παντρεύτηκαν κοντά στην ηλικία των 30.

Όπως ανακαλύψαμε σχετικά πρόσφατα, ωστόσο, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα εξαίρεση στην ιδέα ότι η αναμονή μέχρι τα 30 είναι και η καλύτερη επιλογή για γάμο. 

Αναλύοντας αναφορές γάμων και διαζυγίων από περισσότερες από 50.000 γυναίκες στην Εθνική Έρευνα για την Οικογενειακή Ανάπτυξη (NFSG) της κυβέρνησης των ΗΠΑ, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια ομάδα γυναικών για τις οποίες ο γάμος πριν από τα 30 δεν είναι επικίνδυνος: 

Ο λόγος για τις γυναίκες που παντρεύτηκαν κατευθείαν, δίχως ποτέ να συγκατοικήσουν πριν το γάμο. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες που παντρεύτηκαν μεταξύ 22 και 30 χωρίς πρώτα να συγκατοικήσουν, είχαν μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά διαζυγίων στο NSFG.

marriage.jpg

Αντιθέτως, για το περίπου 70% των γυναικών στο δείγμα που συζούσε με έναν ή περισσότερους συντρόφους πριν το γάμο, ίσχυε η άλλη, πιο συμβατική εικόνα. Δηλαδή, γι’ αυτές η αναμονή μέχρι τα 30 περίπου συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο διαζυγίου.

Τι συμβαίνει εδώ; 

Για τον μέσο νεαρό ενήλικα, υπάρχει αναμφίβολα κάποιο πλεονέκτημα ως προς το να περιμένει να παντρευτεί, ειδικά όταν εξετάζει το ενδεχόμενο γάμου πριν τα 20. Αλλά η πολλή μεγάλη αναμονή έχει επίσης τα αρνητικά της.

Η ιδέα ότι η συμβίωση είναι επικίνδυνη προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η πλειονότητα των νεαρών ενηλίκων πιστεύει ότι η συμβίωση είναι ένας καλός τρόπος για να δοκιμαστεί εκ των προτέρων η ποιότητα του συντρόφου και της σχέσης, αυξάνοντας έτσι την ποιότητα και τη σταθερότητα του γάμου. Όμως, ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι οι Αμερικανοί που ζουν μαζί πριν το γάμο είναι λιγότερο πιθανό να είναι ευτυχισμένοι όταν παντρευτούν και είναι πιο πιθανό να καταλήξουν σε διαζύγιο. 

Εξετάζοντας τις ιστορίες γάμου χιλιάδων γυναικών στις ΗΠΑ, διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες που συζούσαν είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο. Επιπλέον, μια μελέτη του Stanford δείχνει ότι ο κίνδυνος διαζυγίου είναι ιδιαίτερα υψηλός για τις γυναίκες που συγκατοικούσαν με κάποιον άλλο πλην του μελλοντικού συζύγου τους. Είχαν, για την ακρίβεια, περισσότερες από τις διπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν στα δικαστήρια.

Σχετικά με αυτό το μοτίβο, η ψυχολόγος Galena Rhoades του Πανεπιστημίου του Ντένβερ παρατηρεί τα εξής:

«Γενικά πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο να έχουμε περισσότερη εμπειρία…. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Το να έχεις περισσότερη εμπειρία σχετίζεται με το να έχεις έναν λιγότερο ευτυχισμένο γάμο στη συνέχεια». 

Ο λόγος, σύμφωνα με την έρευνά της, είναι ότι προηγούμενες σχέσεις συμβίωσης μπορεί να προσφέρουν στους συζύγους εμπειρία ως προς τη διάλυση της σχέσης όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της καθηγήτριας Rhoades, το να υπάρχει ιστορικό με άλλους συντρόφους μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σύγκριση του νυν με προηγούμενους συντρόφους.

Μια άλλη θεωρία διατυπώθηκε από ένα νιόπαντρο ζευγάρι 20 ετών, τον Joey και τη Samantha Paris, που ζουν στο Ντάλας. 

Γνωρίστηκαν στη Νέα Υόρκη και εξέπληξαν τους συνομήλικούς τους με το να παντρευτούν στα 24 τους χωρίς πρώτα να μείνουν μαζί. 

Από τη σκοπιά του Joey, η συμβίωση συχνά έκανε τους φίλους του να ανησυχούν περισσότερο για τη σχέση τους μετά τον γάμο (ως προς το οικονομικό κομμάτι). 

Οι δυο τους είχαν μια πολύ διαφορετική εμπειρία. 

«Έχω μείνει τόσο έκπληκτη με την ομορφιά του γάμου», είπε η Σαμάνθα, το να μαγειρεύουμε μαζί, να πλένουμε μαζί, να στολίζουμε τα Χριστούγεννα μαζί – για να μην αναφέρω τις νύχτες που περνάμε παρέα.

Συνοψίζοντας, δεν γνωρίζουμε γιατί ακριβώς οι νεαρές γυναίκες που παντρεύονται απευθείας στα 20 τους χωρίς να συγκατοικήσουν πριν έχουν συγκριτικά χαμηλότερα ποσοστά διαζυγίων. Είναι λιγότερη η εμπειρία χωρισμού, λιγότεροι οι προηγούμενοι σύντροφοι που προσφέρονται για σύγκριση, μεγαλύτερη η αίσθηση ότι ο γάμος είναι ένα διαφορετικό καθεστώς σχέσης ή το γεγονός ότι αυτές οι γυναίκες είναι θρησκευόμενες; Αυτό παραμένει μέχρι στιγμής ένα αναπάντητο ερώτημα.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο πάντως είναι το εξής: 

Εάν είστε νεαρή που σκέπτεται να παντρευτεί αλλά ανησυχεί μήπως πάρει διαζύγιο, η έρευνά μας σας προτείνει πως δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι τα 30— αρκεί να έχετε βρει έναν καλό σύντροφο και να μην μετακομίσετε μαζί του μέχρι και μετά την ημέρα του γάμου σας…

Με πληροφορίες από The Wall Street Journal 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα