Είναι το Twitter η πιο τοξική πλατφόρμα;
Ο λόγος που διαβάζουμε εκεί πάρα πολλά tweets μίσους.
Ζούμε στο 2022 και όπως είναι λογικό υπάρχουν δεκάδες πλατφόρμες που πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν καθημερινά. Facebook, Instagram, Twitter, TikTok είναι τα πιο δημοφιλή social media και το καθένα εξυπηρετεί έναν διαφορετικό σκοπό. Για άλλους λόγους κάποιος θα ανοίξει το Facebook και για άλλους το Instagram κ.ο.κ.
Σήμερα θα μιλήσουμε για το Twitter. Μία πλατφόρμα που έχει καταφέρει να χτίσει το δικό της μοναδικό κοινό από άτομα πολλών διαφορετικών ηλικιών.
Από την μία πλευρά υπάρχουν εκείνοι που λατρεύουν τον άμεσο σχολιασμό που υπάρχει στο Twitter και είναι αλήθεια πολύ χαλαροί τύποι και από την άλλη υπάρχουν και οι εκείνοι που δεν αντέχουν τα troll εντός της πλατφόρμας, το υβριστικό περιεχόμενο και το μίσος που πολλές φορές αντικρίζεις στα ατελείωτα tweets. Γι’ αυτό άλλωστε πολλοί χρήστες παραπονιούνται πως το Twitter γίνεται τοξικό κάθε μέρα.
Μπορεί εύκολα κανείς να δεχτεί ότι το Twitter είναι μία από τις πιο τοξικές πλατφόρμες καθώς οι fake λογαριασμοί έχουν αυξηθεί πολύ και χρησιμοποιούνται ως κάλυψη για την αποστολή ανεπιθύμητων σχολίων σε άλλα άτομα, τη δημοσίευση προσβλητικού περιεχομένου, τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και πολλά άλλα.
Επίσης λόγω των περιορισμένων λέξεων οι χρήστες πολλές φορές δεν μπορούν να εκφράσουν ολοκληρωμένα τις απόψεις τους και αυτό συχνά οδηγεί σε παρεξηγήσεις. Γενικότερα οι άνθρωποι είναι πολύ αναίσθητοι στο διαδίκτυο και το Twitter κάνει τόσο εύκολο το τρολάρισμα κάνοντας retweet τις αναρτήσεις από ανώνυμους λογαριασμούς. Το ίδιο εύκολα μπορεί κανείς να διαδώσει ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες μπορεί να πάρουν και μεγάλες εκτάσεις. Βέβαια από την άλλη ισχύει και το γεγονός πως το Twitter έχει κάνει γνωστές ειδήσεις που υπό άλλες συνθήκες θα κρύβονταν κάτω από το χαλί. Επομένως συμπεραίνουμε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο.
Τώρα, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους το Twitter θεωρείται τοξικό.
Αυξημένο τρολάρισμα και η ρητορική μίσους
Ένα μεγάλο μέρος των χρηστών της πλατφόρμας επικοινωνεί μέσα από ψεύτικους λογαριασμούς και αυτό είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό καθώς τα περισσότερα nickname δεν είναι αληθινά ονόματα αλλά περσόνες του Twitter.
Οι άνθρωποι στη συγκεκριμένη πλατφόρμα θίγονται εύκολα και ανοίγουν δημόσιους καυγάδες πολύ ευκολότερα από ότι στην πραγματική ζωή που θα σκέφτονταν καλά πριν εκφράσουν μία διαφωνία.
Μια απλή παρεξήγηση μπορεί να οδηγήσει σε αρκετές αντιδράσεις και post μίσους προς ένα άτομο που δεν είχε καμία πρόθεση εξαρχής.
Όταν οι άνθρωποι σχολιάζουν/αντιδρούν στο διαδίκτυο, δεν εξετάζουν πώς τα λόγια μίσους τους μπορούν να επηρεάσουν ένα άτομο ψυχικά. Το Twitter γίνεται “μάρτυρας” τρολαρίσματος και έντονων διαφωνιών περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Εκεί οι άνθρωποι προσβάλλονται πολύ γρήγορα και οι χρήστες στέλνουν ανώνυμα ανεπιθύμητα σχόλια μίσους κάτω από ένα tweet και κάνουν retweet τη δημοσίευση από τους λογαριασμούς τους. Αυτό καθιστά το Twitter αρκετά τοξικό, καθώς οι χρήστες πρέπει να σκεφτούν αρκετά το τι πρέπει και τι όχι στις δημοσιεύσεις τους.
Όπως γνωρίζουμε το Twitter έχει περιορισμένο αριθμό χαρακτήρων στα tweets του. Πρόσφατα αύξησε τον αριθμό αυτό από 140 σε 280 αλλά πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως ούτε αυτό είναι αρκετό.
Αυτό που συμβαίνει πρακτικά είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να διατυπώσουν σύντομα τις απόψεις τους για να κάνουν tweet, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις και σύγχυση. Οι χρήστες δεν είναι σε θέση να εκφραστούν πλήρως και να γράψουν τις σκέψεις τους εκτενώς. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει πολλές διάσημες προσωπικότητες όπως διασημότητες, παίκτες και πολιτικούς και όταν μιλούν σχετικά με ένα θέμα, ο περιορισμένος αριθμός χαρακτήρων μπορεί να εμποδίσει αυτό που προσπαθούν να πουν στο κοινό. Μια απλή παρεξήγηση από τους αναγνώστες μπορεί να οδηγήσει σε αναρτήσεις μίσους και τρολ.
Είναι εθιστικό το Twitter;
Το Twitter είναι μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και οι χρήστες συχνά εθίζονται στις διαδικτυακές πλατφόρμες πολύ εύκολα. Τα χαρακτηριστικά του Twitter είναι εθιστικά, οι άνθρωποι συνομιλούν πολύ, μοιράζονται τις σκέψεις τους και έτσι, μπορεί να γίνει εθισμός εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Εάν είστε νέος στο Twitter και έχετε αντιμετωπίσει την τοξικότητα στο Twitter για πρώτη φορά τότε, πρέπει οπωσδήποτε να ξέρετε το πώς.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χρήστες για να κρατήσουν τα τρολ και το μίσος μακριά από τους λογαριασμούς τους. Μπορείτε να αποκλείσετε χρήστες που σχολιάζουν οτιδήποτε θεωρείτε προσβλητικό, μπορείτε να κάνετε σίγαση λέξεων και hashtag από τον λογαριασμό σας.
Σε καμία περίπτωση μία πλατφόρμα δεν μπορεί να γίνει από μόνη της προσβλητική. Το τι βλέπουμε και τι διαβάζουμε εξαρτάται από τους χρήστες. Είναι τουλάχιστον ντροπιαστικό να υπάρχουν υβριστικά σχόλια οπουδήποτε. Είτε αυτό λέγεται Facebook, είτε λέγεται Twitter είτε όπως μπορεί να ονομάζεται η κάθε επόμενη πλατφόρμα. Το συγκεκριμένο κείμενο γράφτηκε μετά τα δεκάδες tweet που διάβασα όλο το χειμώνα βλέποντας διάφορα reality και show, στα οποία ορισμένοι χρήστες εξύβριζαν πρόσωπα και οικογένεια με τέτοια τρομακτική ευκολία.