Featured

Εκμεταλλευόμενος το νερό για φωτογράφιση πτηνών σε λίμνη

Φωτογραφίες από το Φράγμα Θέρμης

Μάριος Δαδούδης
εκμεταλλευόμενος-το-νερό-για-φωτογρά-884030
Μάριος Δαδούδης

Το νερό είναι αδιαμφισβήτητα, ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία σε μία φωτογραφία (όταν αυτό υπάρχει βέβαια). Ιδίως στη φωτογράφιση πτηνών ή άλλων ζώων, σε μία λίμνη, όπου οι αντανακλάσεις έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μπορούν να προσδώσουν στις φωτογραφίες μας αρκετό “αλατοπίπερο”.

Αρκεί να είμαστε διατεθειμένοι να ξαπλώσουμε εντελώς κάτω στην όχθη, ώστε να πάρουμε στις λήψεις μας,αυτό το όφελος. Στο εξωτερικό αλλά και αρκετοί εκπληκτικοί Έλληνες φωτογράφοι άγριας ζωής, δίνουν προτεραιότητα στη γωνία λήψης ενός ζώου και ιδίως σε λίμνες και υδροβιότοπους και ξέρουν πολύ καλά γιατί το κάνουν.

Η γωνία λήψης, μαζί με την ποιότητα του φωτός, την πόζα του ζώου και το καδράρισμα, είναι από τα πιό βασικά συστατικά μιας αξιόλογης και ενδιαφέρουσας φωτογραφίας. Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορούμε να δούμε τη διαφορά αλλά και τα οφέλη, μεταξύ της λεπτής στρώσης πάγου (από τις παγωμένες μέρες των προηγούμενων εβδομάδων) και του μη παγωμένου νερού.

Ενώ ο πάγος μας δίνει ένα ιδιαίτερο μποκέ (αν και μπορεί κάποιοι να υποθέσουν πως  οι λήψεις αυτές τραβήχτηκαν με πολύ ανοιχτό διάφραγμα, η ρύθμιση ήταν στο με f6.3), το νερό σε θερμοκρασία άνω των 0 βαθμών Κελσίου, μας δίνει μια abstract αντανάκλαση του πτηνού.
Δεν έχει σημασία αν το φωτογραφικό μας αντικείμενο είναι ένας γλάρος ή κάποιο σπάνιο ζώο. Δίνοντας έμφαση στη γωνία λήψης, μπορούμε να απογειώσουμε τις φωτογραφίες μας. Βέβαια, αυτού του είδους οι λήψεις, χρειάζονται αρκετή υπομονή και επιμονή και πρέπει να περάσει αρκετή ώρα, ώστε τα ζώα να μας συνηθίσουν και να μας επιτρέψουν να πάρουμε ενδιαφέρουσες φωτογραφίες, ξαπλωμένοι κάτω.
* Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο πίσω μέρος από το Φράγμα Θέρμης, σε μια μικρή λίμνη.
* Οι φωτογραφίες έχουν στο κάδρο τους, περισσότερο μέρος με το νερό, με σκοπό να φανούν τα οφέλη που αναφέραμε παραπάνω.

Enjoy

Δαδούδης Μάριος
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα