28η Οκτωβρίου: Το Άουσβιτς μέσα από τα μάτια μαθητών

Μαθητές επισκέφθηκαν το κολαστήριο των στρατοπέδων συγκέντρωσης

Parallaxi
28η-οκτωβρίου-το-άουσβιτς-μέσα-από-τα-μά-1235090
Parallaxi

«Για τα παιδιά, την ελπίδα για ένα αύριο χωρίς μίσος και βία» έκανε λόγο η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη σε εκδήλωση εκπαιδευτηρίων στη Γλυφάδα με θέμα «ΑΟΥΣΒΙΤΣ: Το σύμβολο της ρίζας του κακού – Η εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων».

Όπως τόνισε, «σήμερα, συνυπάρχουν ο κίνδυνος της λήθης και της ισοπέδωσης της ιστορικής μνήμης με την επανεμφάνιση του πρωτοφασιμού, που φορά ένα διαφορετικό, αθώο προσωπείο, μια χαμογελαστή μάσκα κάτω από την οποία κρύβεται η πιο απεχθής μορφή της μισαλλοδοξίας».

Η κ. Βούλτεψη αναφερόμενη στην επίσκεψη των μαθητών μεγαλύτερων τάξεων την περασμένη εβδομάδα, στο Άουσβιτς -Μπιρκενάου με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου αλλά και της εκδήλωσης των εκπαιδευτηρίων σχετικά με τον τόπο εξόντωσης Εβραίων, «το μεγαλύτερο από τα κολαστήρια της ναζιστικής Γερμανίας» επεσήμανε ότι «αυτά τα παιδιά δεν θα υποκύψουν ποτέ στη λεγόμενη ‘γοητείας της βίας’. Θα μεταλαμπαδεύσουν στην επόμενη γενιά τα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Ήρθαν σε επαφή με το πραγματικό πρόσωπο του ναζισμού. Αυτή η διαδικασία θα τα βοηθήσει να ανιχνεύσουν και τα άλλα κρυφά, ωραιοποιημένα πρόσωπα του πρωτοφασισμού, που επανέρχεται ξανά και ξανά με διαφορετικό κάθε φορά αφήγημα». Την συγκίνησή του για τα πώς οι μαθητές προσέγγισαν το θέμα, πώς το αφομοίωσαν και πώς μετέφεραν το μήνυμα της ειρήνης εξέφρασε και ο δήμαρχος Γλυφάδας επισημαίνοντας ότι «από τα λάθη μας πρέπει να μαθαίνουμε και να μην τα ξανακάνουμε».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης του σχολείου οι μαθητές ξενάγησαν τους επισκέπτες στην έκθεση της Πολωνικής Πρεσβείας με θέμα το Άουσβιτς όπου παρουσιάστηκε αρχειακό, φωτογραφικό υλικό, πληροφορίες και στοιχεία από τη μαρτυρική ζωή των ανθρώπων που έζησαν την φρίκη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, μαρτυρίες Εβραίων που άφησαν την ελπίδα έξω από το Άουσβιτς.

   

Στην εκδήλωση μνήμης του εφιάλτη του πολέμου, παρουσιάστηκε και η έκθεση φωτογραφίας της φωτογράφου Ρενέ Ρεβάχ, η οποία πρόσφατα παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη με τίτλο “TEHOM” (Άβυσσος).

Τα «κλικ», όλα ασπρόμαυρα δείχνουν τους ερειπωμένους πλέον θαλάμους, τους διαδρόμους, τα συρματοπλέγματα που χωρίζουν τη ζωή από τον θάνατο. Στις αίθουσες φιλοξενήθηκε η ζωγραφικής των μαθητών του Lauder Σχολείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, ενώ οι τοίχοι του σχολείου γέμισαν με εικόνες που αποτύπωναν μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου, τις σκέψεις τους, τη λύπη, την οργή τους για τον πόλεμο, τα βασανιστήρια αθώων ανθρώπων, το πρόσωπο του ναζισμού.

Και τα μικρά παιδιά όμως έδωσαν το δικό τους μήνυμα ειρήνης κατασκευάζοντας πεταλούδες, οι οποίες είναι το εμβληματικό σύμβολο του Άουσβιτς, φυτεύοντας βολβούς, οι οποίοι αναπτύσσονται στα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και εορτάζεται η απελευθέρωση του Άουσβιτς (27η Ιανουαρίου) και τέλος, κατασκευάζοντας σιδηροδρομικές ράγες, καθώς όλοι οι εκτοπισμένοι έφταναν στο Άουσβιτς με τρένα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΣ: Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από το φωτογραφικό υλικό των εκπαιδευτηρίων αλλά και από την επίσκεψη μαθητών και του διευθυντή του σχολείου στο στρατόπεδο εξόντωσης, στο Άουσβιτς -Μπιρκενάου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα