Ιδιωτικά ΑΕΙ: Έρχονται νέες κινητοποιήσεις των φοιτητών – Ο δρόμος για το ΣτΕ

Ποιοι θα έρθουν να λειτουργήσουν παραρτήματα των σχολών τους στην Ελλάδα;

Parallaxi
ιδιωτικά-αει-έρχονται-νέες-κινητοποι-1130644
Parallaxi

Μπορεί οι βουλευτές της Ν.Δ να ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ και τώρα να είναι νόμος του Κράτους αλλά η υπόθεση της ίδρυσης ξένων παραρτημάτων στην Ελλάδα έχει… μέλλον.

Ήδη οι φοιτητές οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν άγρια την Παρασκευή έξω από τη Βουλή προανήγγειλαν νέο συλλαλητήριο για την ερχόμενη Πέμπτη 14 του μήνα και όπως λένε δεν σκοπεύουν να σταματήσουν τον αγώνα τους επειδή το νομοσχέδιο ψηφίστηκε.

Στη συνέχεια, σειρά θα έχουν οι προσφυγές στο ΣτΕ, όταν θα «κυκλοφορήσουν» οι πρώτες άδειες λειτουργίας από όποιον έχει έννομο συμφέρον (βλέπε για παράδειγμα κάποιο κολέγιο) αλλά και από πανεπιστημιακούς των δημόσιων ΑΕΙ, οι οποίοι το έχουν ήδη εξαγγείλει. Ιδιαίτερα οι προσφυγές στο ΣτΕ θα έχουν μεγάλο δρόμο καθώς για να βγουν αποφάσεις θα πάρει χρόνο από την Ολομέλεια του Συμβουλίου και συνεπώς αναμονές και καθυστερήσεις για τους ενδιαφερόμενους. Και μπορεί να η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι για την δανειοδότηση αλλά αυστηρούς «ελέγχους» προφανώς θα κάνουν και όσοι είναι ήδη με το «όπλο στο χέρι» για κάθε …παραστράτημα που μπορεί να γίνει, όπως φάνηκε και από τη συζήτηση στη Βουλή η οποία ήταν άκρως πολεμική.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση υποστήριζε πως το νομοσχέδιο κινείται εκτός συνταγματικής νομιμότητας, αφού αντιτίθεται πλήρως στις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος και συνεπώς αυτό είναι ένα θέμα που θα διερευνηθεί από όλα τα κόμματα τα οποία θα παρακολουθούν τις εξελίξεις στενά σε πολλά ζητήματα όπως οι άδειες, ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των παραρτημάτων κ.α .

Τώρα ποιοι θα έρθουν να λειτουργήσουν παραρτήματα στην Ελλάδα είναι ένα επίσης μεγάλο ζήτημα. Η κυβέρνηση διαρρέει ότι θα καταφτάσουν… τρέχοντας, ιδρύματα όπως το Yale, το Johns Hopkins, τη Σορβόννη και ότι υπάρχει ενδιαφέρον για ίδρυση σχολής τεχνολογικών επιστημών και πληροφορικής ακόμη και από μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως το Duke, το New York University, το The Rochester Institute of Technology κ.α αλλά όσοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις δεν το θεωρούν και πολύ πιθανό κάτι τέτοιο.

Ίσως η μόνη χώρα που πραγματικά θα κάνει κινήσεις είναι η Κύπρος και τα ιδιωτικά της ΑΕΙ σε μια προσπάθεια να κερδίσει φοιτητές όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και γενικότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, μιας και οι περισσότεροι Κύπριοι φοιτητές προτιμούν ακόμη να σπουδάζουν στο…εξωτερικό «σνομπάροντας» κατά κάποιοι τρόπο τα ιδιωτικά ιδρύματα της χώρας τους. Ήδη πληροφορίες αναφέρονται στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας το οποίο, σε συνεργασία με αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο, έχει προχωρήσει ήδη σε αγορά ακινήτου για την εγκατάσταση campus στο Ελληνικό. Επίσης το ιδιωτικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (European University Cyprus), ακούγεται ότι ήδη έχει έρθει σε συμφωνία για τη δημιουργία ιατρικής σχολής με μεγάλο ιατρικό Όμιλο της Αθήνας, ενώ αντίστοιχες φήμες ακούγονται και για το ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου Frederick (Frederick University)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα