Life

Η Λιλιπούπολη, ο αγαπημένος παιδικός σταθμός του κέντρου!

Ο ιστορικός παιδικός σταθμός της πόλης που έγραψε και συνεχίζει να γράφει ένδοξη ιστορία στην προσχολική αγωγή των παιδιών

Parallaxi
η-λιλιπούπολη-ο-αγαπημένος-παιδικός-σ-829878
Parallaxi

Στη Θεσσαλονίκη, όταν ακούμε τη λέξη «Λιλιπούπολη», το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό, εκτός από τη θρυλική εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος της  Ελληνικής Ραδιοφωνίας επί Χατζιδάκι, είναι ο πιο γνωστός παιδικός σταθμός στο κέντρο της πόλης. Εδώ και τέσσερις -σχεδόν- δεκαετίες εξακολουθεί να αποτελεί τον πιο ασφαλή και φιλόξενο «πλανήτη» για τα παιδιά.

Κι όπως κάθε επιτυχημένη δράση, έτσι και η Λιλιπούπολη έχει μια ωραία ιστορία να διηγηθεί. Και δεν είναι μικρή, καθώς ξεκινάει 36 χρόνια πριν, όταν η Δέσποινα Σταυρουλάκη δημιουργεί τον πρώτο παιδικό σταθμό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έναν παιδικό σταθμό σαν σπίτι, για να φιλοξενεί παιδιά του κέντρου ή τα παιδιά των γονιών που εργάζονται σε αυτό. Έντεκα χρόνια μετά, ο παιδικός σταθμός περνάει στα χέρια της Αμαλίας Βράντση, η οποία εντάσσει σε αυτόν και τα δημιουργικά απογευματινά εργαστήρια, ώστε ν’ απασχολούνται και μεγαλύτερα παιδιά που πηγαίνουν στο δημοτικό, μετά το σχολείο.

Την ιδέα αυτή την εμπνεύστηκε από το «Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης», το οποίο είχε συνθέσει και λειτουργούσε μαζί με τον Τάσο Γλαντζή, τον Νώντα Νικολαΐδη, τη Σούλα Τασίκα και τη Μαρία Μιχαηλίδου, στο 41ο σχολείο της Ικτίνου. Έχοντας τη διάθεση και το όνειρο να κάνει κάτι αντίστοιχο στον ιδιωτικό τομέα, έστησε μια μυθική ιστορία υποδοχής στην πρώτη προσχολική εμπειρία των παιδιών που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Σήμερα, η Λιλιπούπολη, ακόμα πιο δυναμική και ενεργή από ποτέ, είναι ο παιδικός σταθμός στο κέντρο της πόλης που συνεχίζει τη λειτουργία του, και με το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Αντίθετα με όσα ισχυρίζεται ο ήρωας του παραμυθιού ‘Μικρός πρίγκιπας’, εδώ, όλα τα σημαντικά  φαίνονται και με τα μάτια. Αρχικά, από τους ψηλοτάβανους, άνετους και ασφαλείς χώρους του διατηρητέου κτιρίου, οι οποίοι λούζονται από το φυσικό φως και είναι γεμάτοι με χρώματα και έργα που έχουν φτιάξει τα παιδιά. Και έπειτα, από την αγάπη και ευγένεια του προσωπικού, που φροντίζουν -σχεδόν μητρικά- τους λιλιπούτειους “μαθητές”. Τέλος, το ολοκληρωμένο κι ελκυστικό πρόγραμμα, εμπνέει ενθουσιασμό στα παιδιά, με μια δομή που τα βοηθά ν’ αφομοιώνουν εμπειρίες και γνώσεις, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον τους κάθε στιγμή. Δεδομένου ότι τα παιδιά που φιλοξενεί ο παιδικός σταθμός, ανήκουν σε μια ιδιαίτερα τρυφερή και απαιτητική ηλικία, βιώνοντας από ψυχολογική και αναπτυξιακή άποψη, τις πρώτες διεργασίες αποχωρισμού, όπως ορίζει η παιδοψυχιατρική και η ψυχανάλυση, ο ρόλος του παιδικού σταθμού είναι καθοριστικός.

Σήμερα, ο ρόλος του παιδικού σταθμού καθίσταται πιο απαραίτητος και κρίσιμος από ποτέ, καθώς από την αγκαλιά του σπιτιού, περνάνε σε μια άλλη -το ίδιο ζεστή και φιλόξενη-, αλλά και λόγω των νέων συνθηκών -Covid19- όπου τα παιδιά δεν έχουν πολλές ευκαιρίες κοινωνικοποίησης, χωρίς άλλες κοινωνικές επαφές και δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα παιδικές γιορτές, ομαδικό παιχνίδι (παιδική χαρά) και χρόνο με άλλα πρόσωπα εκτός των γονιών τους. Έτσι, ο παιδικός σταθμός, που αφορά ηλικίες που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν με διαφορετικά δεδομένα, εισάγει τα παιδιά σε μια νέα ζωή και καινούριες συναναστροφές. Και το σημαντικότερο; Εδώ χτίζεται η σχέση τους με το σχολείο και καλλιεργείται η αγάπη τους γι’ αυτό, μαθαίνοντας βασικές, καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και τα όρια που πρέπει να έχουν.

Τα παιδιά από 2 ετών φεύγουν από το σπίτι τους και φιλοξενούνται σ’ ένα νέο  “σπίτι”, όπου χωρισμένα σε μικρές ομάδες, απασχολούνται μ’ ένα πολύ δημιουργικό πρόγραμμα, περνώντας ευχάριστα τις ώρες τους, ενώ παράλληλα εξελίσσονται πνευματικά και κοινωνικά. Οι δασκάλες -όλες νηπιαγωγοί και βρεφονηπιοκόμοι- αναπτύσσουν προσωπικές σχέσεις μαζί τους, προσφέροντας τη φροντίδα, την αγάπη, το ενδιαφέρον τους, αλλά κυρίως πολλές αγκαλιές και χάδια, δημιουργώντας έτσι ένα πλαίσιο που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά της οικογένειας με την κοινωνικοποίηση.

Μπορεί η Λιλιπούπολη να υποδέχεται τα παιδιά από τις 8 το πρωί, εντούτοις η προσέλευση είναι ελεύθερη έως τις 10:00, όπου αρχίζει το πρωινό γεύμα και συνεχίζει με τις οργανωμένες δραστηριότητες όπως: θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο, μουσική προπαιδεία, κινητικά παιχνίδια, εισαγωγή στα αγγλικά μέσω του παιχνιδιού, παιδική λογοτεχνία, εικαστικά και ελεύθερη απασχόληση έως τις 4 το απόγευμα, ενώ ενδιάμεσα σερβίρεται και το μεσημεριανό γεύμα. Από εδώ, λοιπόν, ξεκινούν όλες οι πρώτες μαθησιακές εμπειρίες για τους μικρούς πρωταγωνιστές, που θα λειτουργήσουν καθοριστικά για τη μετέπειτα σχολική τους πορεία.

Κι όπως το προσωπικό όνειρο της ιδιοκτήτριας Αμαλίας Βράντση εξελίσσεται και αναπτύσσεται, με τον ίδιο τρόπο, ανανεώνεται και το πρόγραμμα. Το οποίο διατηρεί σταθερό τον κορμό του – ο οποίος είναι εναρμονισμένος με το νέο αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας- , αλλά κάθε χρόνο προστίθενται καινούρια εικαστικά, παιχνίδια, μουσικές κ.ά., ενώ όταν αποκατασταθεί η τάξη των πραγμάτων όπως τη γνωρίζαμε, θα συνεχιστούν οι εκδηλώσεις τόσο εντός όσο και εκτός του παιδικού σταθμού.

Με μυστικό επιτυχίας, λοιπόν, το ουσιαστικό νοιάξιμο, την πρώτη ζεστή αγκαλιά -μετά την αγκαλιά του σπιτιού-, την ασφάλεια σε κάθε επίπεδο κι ένα ιδιαίτερα σφιχτό και πλούσιο δημιουργικό πρόγραμμα, η Λιλιπούπολη αποτελεί την αγαπημένη καθημερινή συνήθεια δεκάδων παιδιών, που έχουν έναν μοναδικό τρόπο να προσθέτουν μαγεία στην κάθε μέρα και να απολαμβάνουν κάθε στιγμή στο δεύτερο σπίτι τους. Γιατί όπως έλεγε και ο Όσκαρ Ουάιλντ: «Ο καλύτερος τρόπος για να μεγαλώνεις καλά παιδιά, είναι να τα κάνεις ευτυχισμένα».

*Αλεξάνδρου Σβώλου 7, τηλ. 2310 277501, https://lilipoupol.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα