Πανεπιστήμια: Μεταβατική διάταξη για όσους ξεπέρασαν το όριο φοίτησης, αλλά θέλουν πτυχίο

Η Υπουργός Παιδείας παρεβρέθηκε στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στη Χαλκιδική

Parallaxi
πανεπιστήμια-μεταβατική-διάταξη-για-1111938
Parallaxi

Χωρίς να κάνει «εντυπωσιακές αποκαλύψεις» σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας στα πανεπιστήμια, η υπουργός Παιδείας παρευρέθηκε στη Σύνοδο των πρυτάνεων που γίνεται στη Χαλκιδική.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Νικολίτσας Τρίγκα, η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, κινήθηκε όπως λένε οι πρυτάνεις, σε συναινετικό κλίμα και σίγουρα η είδηση είναι αυτή που αφορά τους φοιτητές οι οποίοι αγωνιούν για τις διαγραφές από το μητρώα των ΑΕΙ, λόγω της υπέρβασης στο όριο φοίτησης. Η υπουργός αποκάλυψε στους πρυτάνεις- οι οποίοι έθεσαν το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς αφορά χιλιάδες φοιτητές- ότι το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί μια μεταβατική διάταξη για το συγκεκριμένο ζήτημα ώστε να μην αδικηθούν όσοι έχουν ξεπεράσει μεν το όριο φοίτησης αλλά θέλουν να προσπαθήσουν και να πάρουν το πτυχίο τους.

Η κυρία Ζαχαράκη δεν αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της διάταξης αλλά το σίγουρο είναι ότι και μόνο αυτή η αναφορά θα καθησυχάσει χιλιάδες φοιτητές οι οποίοι ζουν με το φόβο αυτή την περίοδο ότι δεν θα μπορέσουν να πάρουν τα πτυχία τους. Αυτός ήταν και ο λόγος που εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο όπου διεξάγεται η Σύνοδος των Πρυτάνεων, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, με στόχο να παρέμβουν και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πρόθεση της κυβέρνησης να διαγράψει σχεδόν 330.000 σπουδαστές από τα μητρώα των ΑΕΙ.

Δεν άνοιξε τα χαρτιά της για τη βία στα ΑΕΙ

Όσον αφορά στο θέμα των ημερών σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στα ΑΕΙ, η κυρία Ζαχαράκη, δεν έκανε περισσότερες αναφορές στο ζήτημα ούτε και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες αποφάσεις πέραν αυτών που ειπώθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και στελέχη της κυβέρνησης περί επεξεργασίας σχεδίου για την τιμωρία και οριστική διαγραφή φοιτητών που συμμετέχουν σε επεισόδια και βανδαλισμούς μέσα στα πανεπιστήμια όταν βέβαια υπάρχει οριστική δικαστική απόφαση σε βάρος τους, αλλά και για ποινικές, πειθαρχικές και οικονομικές ποινές. Η κυρία Ζαχαράκη είπε στους πρυτάνεις ότι το θέμα της βίας στα πανεπιστήμια «είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης» και ζήτησε από τους πρυτάνεις να κάνουν με τη σειρά τους τις δικές τους προτάσεις αλλά και να ενεργούν και οι ίδιοι σύμφωνα με τα «εργαλεία» που τους δίνει η νομοθεσία για την αντιμετώπιση έκνομων ενεργειών μέσα στα ιδρύματα.

Η θέση των πρυτάνεων

Από την πλευρά τους οι πρυτάνεις δήλωσαν ότι η υπερ-προβολή θεμάτων παραβατικότητας στα ΑΕΙ πλήττει το κύρος των ιδρυμάτων καθώς είναι μεμονωμένες καταστάσεις οι οποίες δεν μπορούν να αμαυρώνουν συνολικά το κύρος των δημόσιων πανεπιστημίων και τις προσπάθειες που γίνονται για τη διεθνοποίηση τους. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί πρυτάνεις ζήτησαν την αποφυγή πολιτικά πολωμένων προσεγγίσεων. Είναι σαφές, τονίζει η Σύνοδος, σε σχετικό πόρισμα, ότι για αλλοδαπούς φοιτητές/τριες και τις οικογένειές τους η έλλειψη αισθήματος ασφάλειας αποτελεί ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα για την επιλογή της Ελλάδας ως προορισμού σπουδών.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά από την απαράδεκτη και καταδικαστέα, τραμπούκικη επίθεση σε υποψήφιο διδάκτορα στη Νομική Σχολή της Αθήνας από ομάδα αγνώστων που δεν έχει καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα, επαναφέρει το, γνωστό και χιλιοπαιγμένο πια, περί “ανομίας στα πανεπιστήμια”.

Εξαγγέλλει κάθε είδους ποινές, από πειθαρχικές και οικονομικές μέχρι ποινικές, σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν στην εφαρμογή του ήδη υπάρχοντος πλαισίου (πανεπιστημιακή αστυνομία, πειθαρχικά για “διατάραξη της ακαδημαϊκής λειτουργίας”), που έχουν αποτρέψει φοιτητές και εργαζόμενοι με τους αγώνες τους. Αν πραγματικά ενδιέφερε την κυβέρνηση της ΝΔ να υπάρχει ασφάλεια στα πανεπιστήμια, τότε αντί για αστυνομία και τουρνικέ στις Σχολές, θα έπαιρνε μέτρα για όλα αυτά που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια φοιτητών κι εργαζομένων. Θα συντηρούσε τα κτίρια και τις υποδομές ώστε να μην πέφτουν σοβάδες και παράθυρα, να μην υπάρχουν ασανσέρ σε ελεύθερη πτώση. Θα φρόντιζε να υπάρχουν σε Σχολές και εστίες αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση, μέτρα υγιεινής ασφάλειας στα αμφιθέατρα, στα εργαστήρια, στις υπηρεσίες μας.

Θα εξασφάλιζε μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα, ώστε να μη μετατρέπονται οι Σχολές σε υγειονομικές βόμβες κάθε φορά που δεν τα “βρίσκουν” διοίκηση και εργολάβοι, ασφαλείς και σύγχρονες εστίες αντί για δωμάτια χωρίς πόσιμο νερό και με τα ποντίκια να περιφέρονται. Αν πραγματικά ενδιέφερε την κυβέρνηση της ΝΔ να μη “διαταράσσεται η ακαδημαϊκή λειτουργία”, τότε αντί για πειθαρχικά σε φοιτητές που υλοποιούν συλλογικές αποφάσεις, θα φρόντιζε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να εξασφαλίζεται η λειτουργία των πανεπιστημίων με κριτήριο τα μορφωτικά δικαιώματα των φοιτητών, με αξιοπρεπείς όρους εργασίας για το προσωπικό των πανεπιστημίων: Επαρκείς, μόνιμες προσλήψεις σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού, υποδομές και αναλώσιμα».

Πηγή: Έθνος

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα