Πέρασε το νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά πανεπιστήμια με 159 ψήφους

«Όχι» ψήφισαν 129 βουλευτές και «παρών» 11

Parallaxi
πέρασε-το-νομοσχέδιο-για-τα-ιδιωτικά-π-1120613
Parallaxi

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το οποίο πέρασε με 159 ψήφους επί της Αρχής.

Τρίτη -και τελευταία- μέρα της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια», που φέρνει από την πίσω πόρτα, όπως καταγγέλλεται από την αντιπολίτευση και πλήθος φορέων, την ιδιωτικοποίηση στην Παιδεία με την παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Μετά την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και το ΚΚΕ και στη σκιά το βίαιων επεισοδίων που προηγήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας με τραυματίες οκτώ φοιτητές, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής με 159 ψήφους. «Όχι» ψήφισαν 129 βουλευτές και «παρών» 11.

Η διαδικασία καθυστέρησε σχεδόν δυο ώρες καθώς η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου χρειάστηκε πάνω από 1,5 ώρα για να διαβάσει όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Έτσι πλέον προς το Εθνικό Τυπογραφείο οδεύει το ψηφισθέν από την πλειοψηφία της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», μετά από μια «μαραθώνια» διαδικασία τριών ημερών, συνολικής διάρκειας 47 ωρών.

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και του τέως πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «η Εθνική Αντιπροσωπεία καλείται όχι απλά να ψηφίσει ένα κομβικό νομοσχέδιο αλλά να εγκρίνει μία ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση και μία γενναία μεταρρύθμιση ανάπτυξης αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι «στερείτε τις σπουδές των νέων».

«Ενώ εμείς είμαστε εδώ στη Βουλή, νέοι και νέες διαμαρτύρονται κύριε πρωθυπουργέ κατά των δικών σας σχεδίων γιατί τους λέτε απλά και χυδαία ότι δεν μπορούν να σπουδάσουν αν δεν πληρώσουν. Οι νέοι και οι νέες διαμαρτύρονται γιατί τους στερείτε τις σπουδές» είπε.

Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε τις πέντε προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα Δημόσια Πανεπιστήμια.

Παρέμβαση για το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας. Όπως ανέφερε -μεταξύ άλλων- σε δήλωσή του, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί σήμερα, μια αντιδραστική ρεβάνς. Νομοθετεί τη δυνατότητα ίδρυσης κερδοσκοπικών ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης στην τοποθέτησή του επισήμανε πως «καταψηφίζουμε επί της αρχής, δεν εμπιστευόμαστε ότι θέλετε να ενισχύσετε τα πανεπιστήμια, ούτε πιστεύουμε ότι έχετε πραγματικό σχέδιο για μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».

Ο τιμοκατάλογος των πτυχίων που συνοδεύει την ίδρυση των ιδιωτικών, αργά ή γρήγορα, στοχεύετε να επεκταθεί και στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο βήμα της Βουλής βρέθηκε και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης. Τόνισε πως «η Νέα Αριστερά όχι μόνο θα καταψηφίσει το σημερινό νομοσχέδιο. Αλλά δεσμεύεται και ότι δεν θα δεχτούμε στο μέλλον κανένα τετελεσμένο. Και δεσμευόμαστε ότι θα ενεργοποιήσουμε όλα τα θεσμικά και κοινωνικά αντίβαρα για την προστασία του Συντάγματος και την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου».

⇒ Οι φοιτητές, με το βροντερό παρών που έδωσαν και δίνουν ενάντια στο νομοσχέδιο, δηλώνουν ανυποχώρητοι. Μπροστά στη Βουλή, το συντονιστικό του όργανο, αποφάσισε νέο συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη (14/03) και  συντονισμένα πορεύτηκαν στα Προπύλαια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα