Πιερρακάκης: Από το φθινόπωρο του 2025 η διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών»
Δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας για αιώνιους φοιτητές, δίδακτρα και ασφάλεια στα πανεπιστήμια
Στη διαδικασία να ξεκαθαρίσουν τα μητρώα τους, από τους λεγόμενους «αιώνιους φοιτητές», βάζει τα πανεπιστήμια, ο υπουργός Παιδείας, καθώς σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κοντά στα 330.000 άτομα έχουν παρατήσει τις σπουδές τους.
Έτσι σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο 4957-2022, από το ερχόμενο Φθινόπωρο του 2025, τα πανεπιστήμια πρέπει να προχωρήσουν στις διαγραφές όσων έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους και δεν έχουν δείξει κάποιο ενδιαφέρον να αποκτήσουν πτυχίο.
Εξαίρεση αποτελούν μόνο όσοι εργάζονται ή έχουν σοβαρά προβλήματα και το έχουν δηλώσει στο πανεπιστήμιο ακολουθώντας όσα προβλέπει ο πρόσφατος νόμος. Προκειμένου η εικόνα να είναι ορατή από τους ενδιαφερόμενους ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί απολύτως και απαρέγκλιτα. Τον έχουμε ψηφίσει και θα εφαρμοστεί, και μάλιστα περιλαμβάνει τη διάταξη, η οποία είναι πολύ πλήρης, και προβλέπει εξαιρέσεις για λόγους υγείας, φοίτηση μερικής απασχόλησης, κ.α. Δε μπορεί και εδώ να είμαστε η διεθνής εξαίρεση. Δεν μπορεί να υπάρχει κουλτούρα κάποιος να πηγαίνει σε ΑΕΙ και να μη διαγράφεται ποτέ».
Όπως εξήγησε ο υπουργός:
«Μέχρι σήμερα αν κάποιος παρατούσε τις σπουδές παρέμενε εγγεγραμμένος. Όμως η Ελλάδα έχει κατακτήσει ότι δεν έχουμε δίδακτρα στα προπτυχιακά, ενώ στο εξωτερικό έχουν. Καθώς δεν υπήρχε ρύθμιση να διαγράφονται, υπήρξε συσσώρευση των λεγόμενων “αιωνίων” φοιτητών. Είναι θέμα που πρέπει να λυθεί. Το συζητάμε 20 χρόνια, είχε περασει ανάλογη διάταξη και το 2011 με το ν.2009 αλλά την κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δε μπορεί να έχουμε ένα γιοφύρι της Άρτας. Να πάψουμε να το συζητάμε. Θα τηρήσουμε το νόμο. Μιλάμε για το καλοκαίρι του 2025 και μετά, στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους θα υπάρξει ενεργοποίηση των συγκεκριμένων διατάξεων. Είμαι σαφής. Δεν θα επιτραπεί το μεγαλύτερο κόστος είναι αυτό της ακινησίας, ειδικά σε θέματα που έχουν χρονίσει, όπως τα μη κρατικά AEI, που συζητάμε από τότε που ήμουν εγώ φοιτητής. Να τα κλείσουμε για να πάμε αλλού τη συζήτηση, δεν υπάρχει σε άλλη χώρα περίπτωση να είναι κάποιος φοιτητής 20 και 25 χρόνια. Να μιλήσουμε επιτέλους για τα θέματα που απασχολούν τις άλλες χώρες, όπως τεχνητή νοημοσύνη, δια βίου, κλπ. Μιλάμε για αιώνιους φοιτητές ενώ θα έπρεπε να μιλάμε για «αιώνιους μαθητές», δηλαδή για διαρκή επιμόρφωση».
Το ενδιαφέρον για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Σχετικά με τη λειτουργία και την εγκατάσταση ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα μας, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον και το βλέπω σε όποια χώρα επισκέπτομαι και το βλέπω από απόδημους Έλληνες. Η κουβέντα αφορά τη διεθνοποίηση της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θυμάμαι τα ιταλικά ΑΕΙ ως φοιτητής που έχουν ανέβει σε όλες τις κατατάξεις κι έχουν φέρει και άλλα ιδρύματα από το εξωτερικό. Η Φλωρεντία λχ, έχει 41 παραρτήματα αμερικανικών ΑΕΙ.
Στην Ελλάδα γιατί να μην έχουμε κάνει, σχετικά πχ με αρχαιολογία και φιλοσοφία; Είχαμε μια απαγόρευση, η μόνη χώρα του πλανήτη μαζί με Κούβα. Για διάφορους λόγους. Στο εξωτερικό μάς κοιτάνε περίεργα όταν τους λέω ότι το αντιμετωπίσαμε, δεν γνώριζαν ότι είχαμε τέτοιο πρόβλημα. Τώρα λοιπόν βλέπουμε ενδιαφέρον από μεγάλα ξένα ΑΕΙ. Το 2025-26 θα είναι ο πρώτος χρόνος λειτουργίας τους. Τις αιτήσεις θα εξετάσει η ΕΘΑΑΕ. Θα έχουμε αιτήσεις, έχει ήδη εκδηλωθεί το ενδιαφέρον. Όμως δεν είναι το κυρίως κομμάτι της προσπάθειάς μας τα μη κρατικά, η ναυαρχίδα της συζήτησης είναι η διεθνοποίηση των Ελληνικών. Σε λίγους μήνες θα ανακοινώσουμε κοινά μεταπτυχιακά ελληνικών δημοσίων ΑΕΙ με πολύ μεγάλα ΑΕΙ του εξωτερικού. Θα δούμε λοιπόν μια πολύ μεγάλη λίστα ξένων μεγάλων ΑΕΙ που θα υλοποιούν μεταπτυχιακά από την επόμενη χρονιά με ελληνικά ΑΕΙ όπως το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ, κλπ.
Όχι δίδακτρα σε προπτυχιακά δημόσιων ΑΕΙ
Σχετικά με την επιβολή διδάκτρων στα προπτυχιακά προγράμματα των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας ο υπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Ίσα ίσα, μίλησα για κεκτημένο δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα ξενόγλωσσα προγράμματα μόνο έχουν δίδακτρα, αλλά απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές. Υπάρχει το κεκτημένο λοιπόν, αλλά υπάρχει και το θέμα του πώς η χώρα θα γίνει διεθνές κέντρο εκπαίδευσης. Πρέπει να φέρουμε ξένους φοιτητές και να βρούμε τρόπους ώστε ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων που σπουδάζουν από ανάγκη στο εξωτερικό να μπορούν να σπουδάσουν καλά εδώ. Να κρατήσουμε όσους επιθυμούν να μείνουν στη χώρα, αφετέρου να φέρουμε ξένους φοιτητές εδώ, θα είναι μεγάλος πλούτος για τη χώρα να έχεις ήπια ισχύ με άτυπους πρεσβευτές. Ήρθε η ώρα».
Ψηφιακά μαθήματα εναντίον καταλήψεων και αναβάθμιση εστιών
Σχετικά με το ζήτημα ασφάλειας στα ΑΕΙ μετά την αποτυχία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ο κ.Πιερρακάκης είπε ότι η κατασταση είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με παρελθόν. «Βελτιωμένη αλλα οχι τέλεια η εικόνα ασφαλειας. Παρεμβαίνει η αστυνομία όπου και οταν χρειαστεί, το είδαμε από πέρυσι. Αξιοποιήσαμε και ψηφικά μέσα. Προτιμούμε να κάνουμε ενέργειες που αποδυναμώνουν στην πράξη ενέργειες όπως οι καταλήψεις, με εξυπνο τροπο, όπως στα σχολεία που ειπαμε ότι θα γίνονται ψηφιακά μαθήματα και αραίωσαν οι καταλήψεις. Πολιτική βουληση υπάρχει και η κατασταση πολύ διαφορετική απο ότι προ 5 ή 20 ετών.
Για τις φοιτητικές εστίες, είπε ότι «ξεκινήσαμε μεγαλο πρόγραμμα οικοδόμησης με στόχο να διπλασιάσουμε εστίες. Θα πάμε με ΣΔΙΤ απο 10.000 κλινες στις 20.000 κλίνες με φοβερά ποιοτικα χαρακτηριστικά. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε εικόνα και στις υφιστάμενες εστίες, μεσω ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
Πηγή: Ieidiseis