Εκπαίδευση

Πώς να κάνετε παιχνίδι την προσαρμογή του παιδιού σας στον παιδικό σταθμό

Αν και θα σας φανεί παράξενο, η προσαρμογή του παιδιού ξεκινάει πολύ πριν την έναρξη του σχολικού έτους και σίγουρα όχι από το ίδιο το παιδί.

Parallaxi
πώς-να-κάνετε-παιχνίδι-την-προσαρμογή-338475
Parallaxi

Αν και θα σας φανεί παράξενο αυτό που θα σας πω, η προσαρμογή του παιδιού ξεκινάει πολύ πριν την έναρξη του σχολικού έτους και σίγουρα όχι από το ίδιο το παιδί. Τι σημαίνει αυτό; Ήρθε η στιγμή εκείνη που θεωρείτε ότι το παιδάκι σας είναι στην κατάλληλη ηλικία για να ενταχθεί σε έναν παιδικό σταθμό, το έχετε συζητήσει και το έχετε αποφασίσει. Είστε όμως στ’ αλήθεια έτοιμοι να έρθετε αντιμέτωποι με τα ίδια σας τα συναισθήματα; Είστε αποφασισμένοι να μείνετε σταθεροί και αμετάκλητοι στην απόφαση σας; Ή με την πρώτη δυσκολία που θα συναντήσετε θα κάνετε πίσω; Όλα αυτά λοιπόν πρέπει να τα αναρωτηθείτε πριν πάρετε τη μεγάλη απόφαση και όταν την πάρετε να νιώθετε βέβαιοι ότι θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε με συνέπεια και σταθερότητα στον γονεϊκό σας ρόλο κατά τη διάρκεια της προσαρμογής. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να αισθάνονται σιγουριά και ασφάλεια που μόνο από τη δική σας σταθερή στάση και θετική σκέψη μπορούν να προκύψουν. Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει πρώτα να κατανοήσετε ότι η διαδικασία της προσαρμογής είναι αμφίδρομη και μπορεί να επιτύχει μόνο αν μπορέσετε εσείς οι ίδιοι οι γονείς να τη στηρίξετε.

Το δεύτερο στοίχημα που πρέπει να κερδίσετε είναι να πείσετε και τον ευρύτερο οικογενειακό περίγυρο ότι η απόφαση που πήρατε είναι η καλύτερη για την εξέλιξη του παιδιού και ότι η ένταξη του στην προσχολική εκπαίδευση είναι απαραίτητη για την κοινωνικοποίηση του και την ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του. Και αυτό γιατί είναι εξίσου σημαντικό να έχετε δυνατούς συμμάχους γύρω σας που θα υποστηρίζουν την προσπάθεια σας και θα έχουν ακριβώς την ίδια στάση με εσάς. Ο ρόλος των παππούδων και γιαγιάδων σε καμία περίπτωση δεν αποδυναμώνεται ούτε παραβλέπεται αλλά στέκονται και αυτοί δίπλα σας ενεργοί υποστηρικτές.

Τώρα, αφού τα έχετε δουλέψει όλα αυτά και έχετε καταλήξει, μετά από έρευνα, στην επιλογή του παιδικού σταθμού, που θα φιλοξενήσει το παιδάκι σας για τα επόμενα σημαντικά χρόνια της ζωής του, ήρθε η στιγμή να βάλετε σε εφαρμογή τη διαδικασία προσαρμογής. Προτού ξεκινήσει η χρονιά καλό είναι να κάνετε κάποιες σύντομες επισκέψεις στον χώρο της επιλογής σας για να εξοικειωθεί το παιδί αρχικά με το περιβάλλον & τις εγκαταστάσεις και να εισπράξει θετικά μηνύματα από αυτό.

Ερχόμαστε στη συνέχεια στην πρώτη μέρα που ανοίγει το νηπιαγωγείο τις πόρτες του και υποδέχεται τις χαρούμενες φατσούλες που είναι έτοιμες να ανακαλύψουν καινούρια πράγματα, φίλους, παρέες, γνώσεις. Είναι αρκετά βοηθητικό να αναλάβει ένα άτομο από την οικογένεια, μπαμπάς ή μαμά κατά προτίμηση, να είναι παρόν κατά τη διάρκεια των πρώτων αυτών ημερών. Μπαίνετε λοιπόν την πρώτη ημέρα μαζί με το παιδί στην τάξη του και συναντάτε τις παιδαγωγούς χαμογελαστές και έτοιμες να αγκαλιάσουν το παιδί αλλά και να κατευνάσουν τις όποιες ανησυχίες σας. Δείξτε στο παιδί με τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου σας ότι εμπιστεύεστε απόλυτα τις δασκάλες που έχετε μπροστά σας, ότι αισθάνεστε οικεία και άνετα σαν να προέρχονται από το φιλικό ή οικογενειακό σας περιβάλλον, σαν να γνωρίζεστε χρόνια. Να είστε σίγουροι ότι οι «κεραίες» των παιδιών πιάνουν κάθε σας κίνηση και κάθε σας συναίσθημα. Τις επόμενες ημέρες οι παιδαγωγοί σας καθοδηγούν τόσο όσον αφορά στον χρόνο παραμονής του παιδιού στο σχολείο όσο και στον τρόπο που πρέπει να χειριστείτε το παιδί στο σπίτι για να το διευκολύνετε και να κάνετε πιο ομαλή τη διαδικασία προσαρμογής. Και μην ξεχνάτε, παραμένετε στον χώρο της αναμονής γιατί είναι σημαντικό, εάν το παιδί σας αναζητήσει, να είστε εκεί για να αισθανθεί ασφαλές. Περίπου μία εβδομάδα υπολογίζουμε ότι χρειάζεται να παραβρίσκεστε στον χώρο του σχολείου, ανάλογα φυσικά και με τις προσωπικές ανάγκες του κάθε παιδιού, χωρίς όμως να παρατείνουμε κατά πολύ τη διάρκεια γιατί το μόνο που καταφέρνουμε σε αυτή την περίπτωση είναι να δυσκολεύουμε ακόμη περισσότερο το παιδί και να το κάνουμε να θεωρεί δεδομένη την παρουσία του γονιού του. Όταν λοιπόν έρθει η ώρα του αποχωρισμού, αυτός θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο σύντομος για να μην παραταθεί η αγωνία του παιδιού, ούτε φυσικά και η δική σας. Να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι σε αυτή τη διαδικασία, έχετε στο πλάι σας έμπειρες παιδαγωγούς που μπορούν να καταλάβουν τις έννοιες και τις αγωνίες σας και μπορούν να σας βοηθήσουν να τις ξεπεράσετε. Η επικοινωνία και η συνεργασία, η αλληλεπίδραση σχολείου και οικογένειας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το χτίσιμο σταθερών βάσεων και σχέσεων εμπιστοσύνης σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Ο αποχωρισμός δεν είναι εύκολος για καμία πλευρά, θα έλεγα ότι είναι επώδυνος περισσότερο για τους γονείς παρά για τα παιδιά. Αν ακολουθήσετε όμως τις σωστές κινήσεις, θα δείτε σταδιακά στην πορεία το παιδάκι σας να ανθίζει, να μεγαλώνει και να αυτονομείται σε ένα υγιές περιβάλλον με συνομήλικους και πλήθος ερεθισμάτων και τότε θα νιώσετε να κατακλύζεστε από χαρά για τις αποφάσεις σας και τις επιλογές σας.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

Προϊσταμένη Νηπιαγωγείου

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Απόφοιτη Α.Π.Θ.

Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα