Σε ποια σχολεία της Θεσσαλονίκης κόβονται τμήματα και ειδικότητες από το Υπουργείο Παιδείας
«Στον Προκρούστη τα σχολεία, εξαφανίζονται τομείς»: Η σκληρή ανακοίνωση της Α' ΕΛΜΕ
Τη λίστα των σχολείων στα οποία δεν εγκρίθηκαν τομείς και ειδικότητες από το Υπουργείο Παιδείας στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε η Α’ ΕΛΜΕ, κάνοντας λόγο για «Προκρούστη στα σχολεία» στα σχολεία και «εξαφάνιση τομέων».
Την ίδια στιγμή, αναβρασμός επικρατεί για την κατάσταση στο 2ο, αλλά και το 16ο Γυμνάσιο για κατάργηση τομέων.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Η λογική κόστους-οφέλους που διέπει εδώ και χρόνια το Υπουργείο Παιδείας, στέλνει πάλι στον Προκρούστη τμήματα Προσανατολισμού των ΓΕΛ και τμήματα/ειδικότητες των ΕΠΑΛ που αυθαίρετα χαρακτηρίζονται ως «ολιγομελή». Εξαφανίζονται ολόκληροι τομείς από την Τεχνική Εκπαίδευση, ενώ πολλά από τα σχολεία στα οποία δεν εγκρίθηκαν τα ολιγομελή οδηγούνται τεχνητά στο κλείσιμο.
Η απόφαση για απόρριψη των ολιγομελών τμημάτων είναι μία βαθιά αντιπαιδαγωγική επιλογή του Υπουργείου Παιδείας ενταγμένη στην κυβερνητική πολιτική του «εξορθολογισμού» που υπονομεύει με απόλυτο τρόπο την παιδαγωγική λειτουργία των σχολείων, που περιορίζει το δικαίωμα των μαθητριών και μαθητών να πηγαίνουν στο σχολείο στο οποίο υπάγονται και να μην μετακινούνται, ενώ την ίδια ώρα διαμορφώνει μια εξαιρετικά αρνητική πραγματικότητα για τα εργασιακά δικαιώματα πολλών εκπαιδευτικών.
Συγκεκριμένα από τα σχολεία της Α΄ΕΛΜΕ στην Ανατολική Θεσσαλονίκη δεν εγκρίθηκαν:
• Από το 8ο ΕΠΑΛ (Ευκλείδης) δύο τμήματα: η ειδικότητα της Γ’ τάξης του Τομέα Υγείας – Πρόνοιας, Βοηθού Οδοντοτεχνίτη, με 7 εγγραφές. Η ειδικότητα της Γ’ τάξης του Τομέα Πληροφορικής, Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ με 5 εγγραφές στην Α’ φάση
• Από το 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ (Ευκλείδης) διώχνουν ολόκληρο τομέα. Δεν ενέκριναν τμήμα του Τομέα Πληροφορικής στη Β με 8 μαθητές και στη Γ΄ τμήμα του Τομέα Πληροφορικής «Δικτύων» με 9 μαθητές.
• Από το 17ο ΓΕΛ κόβεται στη Β΄ τάξη το τμήμα Προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών με 7 μαθητές. Σημειώνουμε ότι όχι μόνο δεν ενέκριναν το ολιγομελές αλλά εμπόδισαν και μαθητές που ήθελαν να κάνουν μετεγγραφή στο σχολείο και μάλιστα στο τμήμα προσανατολισμού θεωρητικών σπουδών!
• Από το 16ο ΓΕΛ δεν εγκρίθηκε το τμήμα Θετικής – Υγείας της Γ Λυκείου με 6 μαθητές (3+3)
• Στο 2ο ΓΕΛ δεν εγκρίθηκε το τμήμα Ανθρωπιστικών της Γ΄ τάξης με 8 μαθητές.
• Από το 11ο ΓΕΛ δεν εγκρίθηκε το τμήμα Ανθρωπιστικών της Β΄ τάξης με 5 μαθητές.
Κι ενώ το Υπουργείο καρατομεί τα τμήματα, έρχεται η ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης ως ταχυμεταφορέας να διαμοιράσει τους μαθητές σαν να είναι πακέτα μία μέρα πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι! Με σημερινό έγγραφο (10/09/2024) στάλθηκε στα σχολεία η εξωφρενική απόφαση για ανακατανομή των μαθητών, από τα σχολεία που δεν εγκρίθηκαν τα ολιγομελή τους, σε άλλα σχολεία.
Συγκεκριμένα:
Από το 2ο ΓΕΛ: 8 μαθητές Ανθρωπιστικών Γ΄ τάξης στο 15ο ΓΕΛ Από το 3ο ΓΕΛ: 5 μαθητές Θετικών Γ΄ τάξης στο 7ο ΓΕΛ και 4 μαθητές Θετικών Γ΄ τάξης στο 17ο ΓΕΛ Από το 17ο ΓΕΛ: 6 μαθητές Ανθρωπιστικών Β΄ τάξης στο 4ο ΓΕΛ Από το 16ο ΓΕΛ: 6 μαθητές Θετικών Γ΄ τάξης στο 23ο ΓΕΛ Από το 4ο ΓΕΛ: 6 μαθητές Ανθρωπιστικών Γ΄ τάξης στο 17ο ΓΕΛ και 6 μαθητές Θετικών Γ΄ τάξης στο 17ο ΓΕΛ Από το 11ο ΓΕΛ: 9 μαθητές Θετικών Γ΄ τάξης στο 1ο ΓΕΛ Τριανδρίας
Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεσηκώθηκαν από την προοπτική του ξεριζωμού των παιδιών από το σχολικό τους περιβάλλον, τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους ενώ διανύουν τη Γ΄ ή Β΄ τάξη. Παιδιά που έχουν μπει στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες και έχουν κάνει ήδη τον προγραμματισμό τους αναγκάζονται τώρα να τον ανατρέψουν επειδή επέλεξαν προσανατολισμό ή τομέα ή ειδικότητα που τυχαία δεν επέλεξε η πλειοψηφία.
Υπουργείο και ΔΔΕ με αδίστακτο τρόπο εξαναγκάζουν τους μαθητές σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος βάζοντας τη σφραγίδα τους για μία ακόμη φορά στη βλαβερή αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζουν για την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Οι μαθητές μας δεν είναι αριθμοί.
Είναι παιδιά σκληρά εργαζόμενα για να ανταπεξέλθουν στους κόφτες που επέβαλε το Υπουργείο (Τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ) και όταν καταφέρουν να τους ξεπεράσουν βρίσκονται σήμερα μπροστά στο δίλημμα ή να αλλάξουν σχολείο ή να αλλάξουν Προσανατολισμό Σπουδών.
Δεν θα το επιτρέψουμε! Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί ενωμένοι υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο!”».