Τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο για το 2025 – Σε ποια θέση βρίσκονται τα ελληνικά

Μπορεί τα ελληνικά πανεπιστήμια να μην πλησιάζουν τα ελίτ ακαδημαϊκά ιδρύματα, αλλά παρουσιάζουν άνοδο.

τα-καλύτερα-πανεπιστήμια-στον-κόσμο-γ-1173890

Η κατάταξη των πανεπιστημίων είναι πολύπλοκη υπόθεση. Πολλά παίζουν τον ρόλο τους, από την ποιότητα της εκπαίδευσης και το επίπεδο των καθηγητών, έως τις εγκαταστάσεις και της έρευνες που γίνονται εντός του πανεπιστημιακού χώρου. Μία από τις πιο διάσημες κατατάξεις, η QS World University Rankings, αποκάλυψε τη λίστα της, με τα καλύτερα πανεπιστήμια του 2025, ταξινομώντας περίπου 1500 ακαδημαϊκά ιδρύματα, παίρνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, αλλά και την ευρύτερη ικανοποίηση των φοιτητών.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται για 3η συνεχόμενη χρονιά το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), με συνολική βαθμολογία 100%. Άλλα έξι αμερικανικά ιδρύματα βρίσκονται στα 20 κορυφαία, συμπεριλαμβανομένων των: Χάρβαρντ , Στάνφορντ και Κορνέλ. Το Imperial College του Λονδίνου διεκδίκησε τη δεύτερη θέση, νικώντας την Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ. Δύο πανεπιστήμια της Σιγκαπούρης, δύο της Κίνας και τρία Αυστραλιανά μπήκαν επίσης στην πρώτη 20άδα.

Δείτε την λίστα:

  1. Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT)
  2. Imperial College του Λονδίνου
  3. Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
  4. Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
  5. Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ
  6. Πανεπιστημιο του Στανφορντ
  7. Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης
  8. Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης
  9. Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου
  10. Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech)
  11. Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια
  12. Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϋ
  13. Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης
  14. Πανεπιστήμιο του Πεκίνου
  15. Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Nanyang, Σιγκαπούρη
  16. Πανεπιστήμιο Κορνέλ
  17. Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ
  18. Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ
  19. Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας
  20. Πανεπιστήμιο Τσινγκχουά

Μπορεί τα ελληνικά πανεπιστήμια να μην πλησιάζουν ούτε κατά διάνοια τα κορυφαία του κόσμου, αλλά δεν θα λέγαμε ότι βρίσκονται και στον πάτο της κατάταξης. Αν αναλογιστεί κανείς πως στην λίστα βρίσκονται τα περισσότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου, πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με το επίπεδο και την θέση τους.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο βρίσκεται στην 321η θέση της λίστας, με βαθμολογία (34.2%), με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών να ακολουθεί, λίγο πιο κάτω στην 393η θέση (29.9%). Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  καταλαμβάνει την 508η θέση, με συνολική βαθμολογία 23.9%.

Στην λίστα βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο δεν έχει αξιολογηθεί, αλλά τοποθετείται μεταξύ των θέσεων 601-610. Παρομοίως, πιο κάτω βρίσκονται το Πανεπιστήμιο Πατρών (761-770), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (951-1000) και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1001-1200).

Όλα τους παρουσιάζουν ανοδική πορεία με τα χρόνια, έχοντας ανέβει αρκετές δεκάδες θέσεις από την περυσινή χρονιά.

Δείτε ολοκληρωμένη την λίστα ΕΔΩ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα