Life

Eξαλείφεται ο όρος «φυλή» από τις μελέτες Γενετικής

Εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα περιγραφής των διάφορων πληθυσμών

Parallaxi
eξαλείφεται-ο-όρος-φυλή-από-τις-μελέτ-605545
Parallaxi

Όλο και περισσότερο εξαλείφεται ο όρος «φυλή» από τις μελέτες Γενετικής, σύμφωνα με μία επιστημονική έρευνα κορυφαίου επιστημονικού περιοδικού. Το γεγονός αυτό εναρμονίζεται απόλυτα με την τρέχουσα επιστημονική άποψη ότι η φυλή δεν αποτελεί παρά ένα κοινωνικό κατασκεύασμα. Σύμφωνα με τον Vence Bonham, κοινωνικό επιστήμονα στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Ανθρωπίνου Γονιδιώματος (AJHG), η Γενετική δε συγχέει πλέον τη γενετική ποικιλότητα με φυλετικές κατηγορίες, κάτι που λανθασμένα έκανε στο παρελθόν.

Όπως επισημαίνει το science.org, η διαιώνιση των φυλετικών διακρίσεων ξεκίνησε από τον 19ο και τον 20ο αιώνα, όταν πολλοί γενετιστές υποστήριξαν ότι φυλές όπως οι «Νεγροειδείς» ή οι «Καυκάσιοι» είναι διαφορετικές βιολογικές ομάδες.

Ο Bonham και μία διεπιστημονική ομάδα πήραν πρόσβαση στα αρχεία του AJHG. Αναλυτικότερα, έκαναν ποσοστά τις άμεσα ενδιαφερόμενες ορολογίες που συναντούσαν μέσα σε 11.635 άρθρα από το 1949 έως και το 2018. Έτσι, κατέληξαν στο ότι ο όρος «φυλή» υπήρχε σε ποσοστό 22% κατά την πρώτη δεκαετία, κάτι που όμως μειώθηκε αισθητά στην πιο πρόσφατη (5%).

Οι συντάκτες του AJHG έδωσαν στην ομάδα πρόσβαση σε ολόκληρο το αρχείο του περιοδικού. Οι ερευνητές ποσοτικοποίησαν συγκεκριμένους όρους στο πλήρες κείμενο των 11.635 άρθρων που δημοσιεύθηκαν από το 1949 – τη χρονιά που ξεκίνησε το περιοδικό – έως το 2018. Βρήκαν ότι η λέξη “φυλή” εμφανιζόταν στο 22% των εργασιών την πρώτη δεκαετία, αλλά η χρήση της μειώθηκε στο 5% των εγγράφων της πιο πρόσφατης δεκαετίας.

Επίσης, οι όροι «νέγρος» και «καυκάσιος» ξεκίνησαν με 21% και 12% και ξεκίνησαν να μειώνονται από τη δεκαετία του 1970. Την τρέχουσα δεκαετία ούτε το 1% δε χρησιμοποιεί αυτούς τους όρους. Είναι λοιπόν σαφές πως τέτοιου είδους διακρίσεις μεταβάλλονται βάσει κοινωνικού πλαισίου.

Παρόλα αυτά, οι εναλλακτικοί όροι που χρησιμοποιούνται, δηλαδή «καταγωγή» και «εθνικότητα», ενδέχεται να έχουν διφορούμενη σημασία ή να μην ορίζονται από τη Γενετική. Αυτό δείχνει ότι οι ερευνητές ακόμα δυσκολεύονται να βρουν τις κατάλληλες λέξεις ώστε να περιγράψουν επακριβώς ανθρώπους με κοινό DNA.

Η χρήση τους σήμερα είναι απόρροια της ασάφειάς τους και της συνακόλουθης μη ύπαρξης κάποιου συγκεκριμένου ορισμού τους. Η βιολογική ανθρωπολόγος Fatimah Jackson έχει πει χαρακτηριστικά: «Αυτό σημαίνει ότι οι γενετιστές είναι τόσο μπερδεμένοι όσο όλοι οι άλλοι».

Προσφάτως συστάθηκε μια επιτροπή από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστήμης, Μηχανικής και Ιατρικής με απώτερο στόχο το θέμα τη χρήση της «φυλής» και άλλων τέτοιων όρων που περιγράφουν την ανισότητα στον τομέα της υγείας.

Ανάλογο έργο αναλαμβάνει και η Αμερικανική Εταιρεία Ανθρώπινης Γενετικής (ASHG), η οποία ανακοίνωσε ένα ετήσιο έργο σχετικά με παρελθοντικές αδικίες που συνέβησαν μέσω της Γενετικής, όπως η ευγονική. Ο Kittle, μέρος του έργου, δήλωσε ότι αφορμή στάθηκε το κίνημα Black Lives Matter.

Η Jackson επεσήμανε πως είναι αναγκαίο να εξεταστούν οι βαθιές ιστορικές ρίζες και ακολούθως να βρεθούν άλλα μοντέλα. Ενώ τόνισε πως «αυτό δεν είναι το τέλος, αλλά είναι η σωστή κατεύθυνση».

Πηγή: in.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα