Έλλειψη εμπιστοσύνης ή ενδιαφέρον; Γιατί τα ζευγάρια γίνονται διαδικτυακοί ντετέκτιβ

Από την παρακολούθηση με εφημερίδες και donuts... στις online εφαρμογές

Νίκος Γκάγιας
έλλειψη-εμπιστοσύνης-ή-ενδιαφέρον-γι-1019320
Νίκος Γκάγιας

Πολλά είναι τα ζευγάρια που χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα τους για να παρακολουθούν ο ένας τον άλλον εν γνώσει τους.

Αρκετά ζευγάρια λένε ότι το κάνουν κυρίως για ασφάλεια. Ωστόσο άλλα πιστεύουν ότι όποιους παρακολουθεί τον/την σύζυγο του είναι τρελός. Αναφέρουν ότι η ίδια η παρακολούθηση μπορεί να είναι ανησυχητική για την ασφάλεια και την προσωπική ζώνη του καθενός.

Επίσης ορισμένοι σύμβουλοι γάμου λένε ότι αυτή η εξάρτηση από την τοποθεσία του άλλου είναι ανθυγιεινή – δεν θα πρέπει ο γάμος να έχει και λίγο μυστήριο;

«Αν δεν έχεις τίποτα να κρύψεις»

Η Lori Lyons, δασκάλα σε ιδιωτικό σχολείο κοντά στη Νέα Ορλεάνη, λέει ότι ο σύζυγός της, Marty Luquet, είναι “περιζήτητος” επειδή δεν απαντά στο τηλέφωνό του. Επομένως είναι πιο εύκολο γι ‘αυτήν να τον εντοπίσει με την εφαρμογή Life360.

«Είμαι τρομερός να απαντώ στο τηλέφωνό μου», παραδέχεται ο Luquet.

Ο Luquet λέει ότι συνήθιζε να ελέγχει τη γυναίκα του όταν ταξίδευε ως αθλητικογράφος, αλλά δεν την παρακολουθεί πλέον πολύ. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το να με παρακολουθεί», αναφέρει. «Υποθέτω ότι αν δεν έχεις τίποτα να κρύψεις, δεν έχεις για τίποτα να ανησυχείς».

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να παρακολουθείτε ο ένας τον άλλον αυτές τις μέρες. Μπορείτε να επισυνάψετε AirTags σε κλειδιά και πορτοφόλια για να εντοπίσετε αυτά και τους κατόχους τους. Μπορείτε να έχετε μια εφαρμογή για να δείτε πόσο γρήγορα οδηγούν τα παιδιά σας. Οι έφηβοι μπορούν να βρουν ο ένας τον άλλον στο Snap Map του Snapchat. Αλλά αυτή η ευκολία μπορεί να έχει μεγάλο κόστος στην ιδιωτική ζωή.

Μερικοί άνθρωποι έχουν πραγματικά κάτι να κρύψουν. Μία γυναίκα εξομολογείται ότι κατάλαβε ότι ο σύζυγος της την απατούσε όταν το Life360 τον αποκάλυψε ότι σταματούσε για μεγάλες περιόδους σε τοποθεσίες που δεν υπήρχε λόγος να βρίσκεται. Τον αντιμετώπισε, εκείνος το ομολόγησε και τώρα χωρίζουν, λέει. Η παρακολούθηση μπορεί επίσης να δώσει πάτημα σ’ έναν σύντροφο να ασκήσει έλεγχο σε μια καταχρηστική σχέση.

Η Traci Ruble, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας στο Σαν Φρανσίσκο, λέει ότι δεν μπορούν να έρθουν πολλά καλά από την παρακολούθηση του συζύγου σας. Επιπλέον, προσθέτει, το να ξέρεις όλα τα πράγματα για τον σύντροφό σου, μέχρι το πότε αγοράζει γάλα, είναι εμμονικό.

Τον Απρίλιο του 2022, ο Ken White ήθελε να κάνει έκπληξη στη σύζυγό του με μερικά κοσμήματα καθώς συμπληρώνονταν 25 χρόνια από τον γάμο τους. Βγαίνοντας από το δικηγορικό γραφείο του στο κέντρο του Λος Άντζελες για να περπατήσει για να αγοράσει τα κοσμήματα, ξέχασε πίσω το iPhone και το Apple Watch. Το ζευγάρι μοιράζεται την τοποθεσία καθώς και τις μετρήσεις φυσικής κατάστασης, και λέει ότι μια μεσημεριανή βόλτα μήκους ενός μιλίου θα της φαινόταν περίεργη.

«Έπρεπε να είμαι εντελώς γυμνός από όλα τα ηλεκτρονικά», λέει.

Σε πολλές περιπτώσεις, η παρακολούθηση μπορεί να οδηγήσει σε ατυχίες και παρεξηγήσεις—ειδικά όταν η τεχνολογία δεν λειτουργεί τέλεια.

Πολλά ζευγάρια είναι κάθετα αντίθετα στο να παρακολουθούν το ένα το άλλο. Η Sai Shiv από το Σικάγο λέει ότι αυτή και o σύζυγός της πιστεύουν πως αν είναι να συμβεί κάτι, πιθανότατα και να το δουν από το κινητό, δεν θα μπορέσουν να κάνουν κάτι.

«Ο σύζυγός μου είπε: «Αν πεθαίνεις, πιθανότατα θα έχεις πεθάνει μέχρι να φτάσω εκεί», λέει.

Πηγή: Unsplash

Από την παρακολούθηση με εφημερίδες και donuts… στις online εφαρμογές

Σε κάθε περίπτωση γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η “παρακολούθηση” του/της συντρόφου μας είναι μία εξαιρετικά τοξική διαδικασία. Πίσω από τον “μανδύα” της ασφάλειας πολλές φορές μπορεί να κρύβονται άλλοι λόγοι, όπως η ζήλεια ενδεχομένως. Σίγουρα το να ξέρεις που είναι ο άνθρωπος σου σε περίπτωση ανάγκης είναι χρήσιμο, όμως το να γνωρίζεις την ακριβή τοποθεσία του κάθε ώρα και λεπτό, μήπως παραβιάζει την ιδιωτικότητα σου;

Η Ε.Μ, 22 χρονών αναφέρει πως δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ στη ζωή της να δεχτεί να “παρακολουθείτε” από το αγόρι της καθώς όπως τονίζει αν χρειαστεί βοήθεια ή θελήσει κάτι μπορεί με ένα κουμπί να το καλέσει. 

«Δεν βρίσκω κάποιο λόγο για όλο αυτό. Θα αισθάνομαι ότι όντως παρακολουθούμε όλη την ώρα γιατί καλώς ή κακώς όταν έχεις μία τέτοια πρόσβαση, σου μπαίνει στο μυαλό και θα θες να το τσεκάρεις συχνά. Κι εγώ αυτό θα έκανα, αν και μπορώ να καταλάβω ότι είναι άρρωστο όλο αυτό»

Από την πλευρά του ο Μ.Γ, 22 χρονών, αναφέρει ότι θα του άρεσε να ξέρει πως σε περίπτωση ανάγκης υπάρχει κάποιος που θα ήξερε που βρίσκεται, παρ’ όλα αυτά δεν θα ήθελε ποτέ να παρακολουθείτε από την σχέση του. 

«Δεν έχω κάτι να κρύψω αλλά δεν θα το δεχόμουν ποτέ. Σήμερα είναι η τοποθεσία, αύριο είναι κάτι άλλο και όλο αυτό δεν ξέρεις που μπορεί να φτάσει. Αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε μία σχέση, απλώς το διαλύεις. Βέβαια θα μου άρεσε να υπάρχει ένα κουμπί έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που βρεθώ σε μία κατάσταση κινδύνου να στέλνετε ένα σήμα σε κάποιον δικό μου άνθρωπο έτσι ώστε να το γνωρίζει και αν μπορεί να κάνει κάτι να με βοηθήσει»

Στην πραγματικότητα η παρακολούθηση, όχι βέβαια με συγκατάθεση, υπήρχε από πάντα καθώς δεν είναι λίγες οι ιστορίες που έχουμε ακούσει για μικρούς ντετέκτιβ κάτω από σπίτια με γυαλιά ηλίου, εφημερίδες και donut. Εμείς απλώς τα έχουμε ακούσει, δεν ξέρουμε απ’ αυτά. Όλο αυτό έχει εξελιχθεί βέβαια και αρκετές είναι και οι ιστορίες από παρακολουθήσεις συντρόφων μέσω εφαρμογών, είτε με την συγκατάθεση τους είτε κρυφά.

Με πληροφορίες από WSJ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα