Life

Ένα λογοτεχνικό ταξίδι χωρίς σύνορα στις χώρες της Γαλλοφωνίας

Στην 15η ΔΕΒΘ βρίσκονται στο επίκεντρο.

Κική Μουστακίδου
ένα-λογοτεχνικό-ταξίδι-χωρίς-σύνορα-σ-318749
Κική Μουστακίδου

Κεντρική εικόνα: Motion Team

Από τα πρώτα ποιήματα που ανήκουν στη γαλλική λογοτεχνία, τα chansons de geste του 12ου αιώνα, που με τους χιλιάδες στίχους τους προορίζονταν να παρουσιαστούν μπροστά στο κοινό μέχρι την αλά γαλλικά λογοτεχνική παραγωγή της εποχής μας, η οποία διατηρεί την ποιότητα μιας μακραίωνης παράδοσης και συναρπάζει τους αναγνώστες, τα εκ της Γαλλοφωνίας εκπορευόμενα συγγραφικά έργα δεν μας αφήνουν ποτέ αδιάφορους.

Στη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το αφιέρωμα στις χώρες της Γαλλοφωνίας βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος. Περισσότεροι από τριάντα γαλλόφωνοι συγγραφείς είναι προσκεκλημένοι ενώ πάνω από σαράντα εκδοτικοί οίκοι θα παρουσιάσουν την ποικιλομορφία του γραπτού λόγου στη γαλλική γλώσσα, την ώρα που η πόλη της Νίκαιας θα γιορτάσει την αδελφοποίησή της με τη Θεσσαλονίκη.

Ο κυριότερος εκπρόσωπος του νατουραλισμού Εμίλ Ζολά, ο εξόχως φιλοσοφικός Αλμπέρ Καμύ, ο ιδιότροπος εκπρόσωπος του θεάτρου του παραλόγου Ζαν Ζενέ, η πένα του ρομαντισμού που κρατούσε ο Βίκτωρ Ουγκώ, ο ηδονιστικός Μαρκήσιος Ντε Σαντ, η καθοριστική επιρροή του Μαρσέλ Προυστ, το απαράμιλλο μυθιστορηματικό στυλ του Γκυστάβ Φλωμπέρ, ο μεγαλύτερος διηγηματογράφος της Γαλλίας Γκυ ντε Μωπασσάν είναι λίγα μόνο ονόματα σε έναν λογοτεχνικό κατάλογο που δεν τελειώνει ποτέ μέσα στα χρόνια, φωτίζοντας τη συμβολή της Γαλλίας στα γράμματα.

Οι χώρες της Γαλλοφωνίας, όμως, εκτείνονται και σε άλλα σημεία του χάρτη. Παρακάτω αποτυπώνονται μερικοί μόνο εκπρόσωποι, άλλοι παλαιότεροι και άλλοι πιο νέοι, της συγγραφής που έχει για γλώσσα της τα γαλλικά:

ΒΕΛΓΙΟ

Ζωρζ Σιμενόν

Ο πολυγραφότατος μετρ του αστυνομικού μυθιστορήματος Ζωρζ Σιμενόν (1903 – 1989), πέρασε στην παγκόσμια λογοτεχνική ιστορία ως ο «πατέρας» του επιθεωρητή Μαιγκρέ. Μόλις στα 26 του χρόνια, ήδη με αρκετά χρόνια καριέρας στη δημοσιογραφία ως αστυνομικός ανταποκριτής, ο συγγραφέας δημιούργησε τον δημοφιλή ήρωά του, ενστικτώδη και με βαθιά ψυχολογική διαίσθηση. Ο Σιμενόν υπολογίζεται ότι έγραψε πάνω από εβδομήντα νουβέλες με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή μέχρι τον τελευταίο Μαιγκρέ το 1972 («Ο Μαιγκρέ και ο κύριος Σαρλ»).

Αμελί Νοτόμπ

Στα 51 της χρόνια, η Αμελί Νοτόμπ έχει ονομαστεί «βιολογικό ρολόι της λογοτεχνίας» από μερίδα του Τύπου, καθώς εκδίδει ένα μυθιστόρημα κάθε χρόνο. Εκκεντρική και πρωτότυπη, με ένα κατάδικό της χιούμορ, έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις (Prix du Roman de l’Académie Française, Prix René-Fallet, Prix Chardonne κ.α.) και αξίζει την προσοχή μας.

ΕΛΒΕΤΙΑ

Ζακ Σεσί

Ο Ζακ Σεσί (1934 – 2009) υπήρξε ο πρώτος μη Γάλλος συγγραφέας που κέρδισε το σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο Prix Goncourt. Με την πένα του επιχειρούσε να αποκαλύπτει τις άβολες αλήθειες της ελβετικής κοινωνίας. Νικολά Μπουβιέ

Ο Νικολά Μπουβιέ (1929 – 1998) καθιερώθηκε στον γαλλόφωνο κόσμο ως ταξιδιωτικός συγγραφέας. Με ένα fiat topolino ξεκίνησε να κάνει τον γύρο του κόσμου και στο ‘’ L’usage du monde’’ κατέγραψε τους καρπούς των περιπλανήσεών του.

ΑΛΓΕΡΙΑ

Ανουάρ Μπενμαλέκ

Ελεγειακός και πολυεπίπεδος, ο Ανουάρ Μπενμαλέκ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Αλγερίας. Μετά τις εξεγέρσεις του Οκτωβρίου 1988 στην Αλγερία, ίδρυσε μαζί με άλλους συμπατριώτες του την Αλγερινή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων.

Γιασμίνα Χάντρα

Είναι το λογοτεχνικό γυναικείο ψευδώνυμο του συγγραφέα Μοχάμεντ Μουλεσεχούλ, με το οποίο έγραφε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου της Αλγερίας. Τα βιβλία του μεταφράζονται συνολικά σε 40 γλώσσες σε όλο τον κόσμο.

Καουτέρ Αντιμί

Μόλις στα 32 της χρόνια, η νεαρή Αλγερινή συγγραφέας έχει προκαλέσει αίσθηση με τα πρώτα δύο μυθιστορήματά της. Στο μυθιστόρημα «Τα πλούτη μας» (εκδ. Πόλις) ζωντανεύει το παλιό Αλγέρι και μαγεύεται από το παρελθόν του.

ΤΥΝΗΣΙΑ

Εντί Καντούρ

Καθηγητής γαλλικής λογοτεχνίας και δραματουργίας σε ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, γράφει συμπυκνώνοντας την ιστορία του 20ου αιώνα στα έργα του. Η πρώτη του πεζογραφική δουλειά, το «Βάλτενμπεργκ» χαρακτηρίστηκε από το σύνολο της κριτικής ένα από τα λογοτεχνικά γεγονότα του 2005.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Μπρίνα Σβιτ

Τα έργα της εκδίδονται με το λογοτεχνικό της ψευδώνυμο Svit, που στα σλοβενικά σημαίνει «αυγή». Από το πέμπτο της μυθιστόρημα και μετά γράφει αποκλειστικά στα γαλλικά.

ΒΙΕΤΝΑΜ

Άνα Μόι

Στυλίστρια πριν την κερδίσει η συγγραφή, η Άνα Μόι έχει γράψει περίπου δέκα βιβλία, όπου ανάμεσα σε αυτά συναντάμε νουβέλες, μυθιστορήματα, ποιητικά δοκίμια και ταξιδιωτικά έργα.

ΚΑΝΑΔΑΣ

Γκαμπριέλ Ρουά

Θεωρείται από πολλούς η θεμελιώτρια της σύγχρονης γαλλόφωνης καναδικής πεζογραφίας. Το έργο της Γκαμπριέλ Ρουά (1909 – 1983) χαρακτηρίζεται από την ευαισθησία και τη φρεσκάδα με την οποία καταγράφει τις απλές στιγμές των ανθρώπων.

ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ

Πατρίκ Σαμουαζό

Ο Πατρίκ Σαμουαζό είναι ίσως η σημαντικότερη φυσιογνωμία στη γαλλόφωνη λογοτεχνία της Καραϊβικής σήμερα. Τον αγαπήσαμε με το βραβευμένο «Τεξάκο» (εκδ. Του Εικοστού Πρώτου), με θέμα μια «ανθυγιεινή συνοικία» που ξεφύτρωσε παράνομα στα εδάφη της εταιρείας πετρελαίων στη Μαρτινίκα.

ΕΛΛΑΔΑ

Βασίλης Αλεξάκης

Εξοικειωμένος με τη γαλλική γλώσσα, από τις σπουδές του και τη δουλειά του ως δημοσιογράφος στη χώρα, ο Βασίλης Αλεξάκης έγραψε τα πρώτα του μυθιστορήματα στα γαλλικά. Ισορροπεί με τον δικό του, ιδιαίτερο τρόπο ανάμεσα σε δύο κουλτούρες.

*Το κείμενο κυκλοφόρησε στο τεύχος Μαΐου της Parallaxi (τεύχος 228)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | MUST: 6 ιδανικά σημεία για χαλαρό διάβασμα στην πόλη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα