Ένα μοναδικό στην Ελλάδα πάρκο μόλις ξεκίνησε τις δράσεις του
Το Πάρκο Χαράς έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα
Μια σημαντική πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει τη δράση της στην πρωτεύουσα, αποσκοπώντας στο να αλλάξει τα δεδομένα και να δημιουργήσει σε ολόκληρη την χώρα ένα κίνημα που της λείπει.
Πρόκειται για το «Πάρκο Χαράς», ένα μοναδικό στην Ελλάδα project που θέλει να δημιουργήσει μια νέα φιλοσοφία γύρω από την ευπαθή ομάδα των Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και να εξαλείψει την κοινωνική προκατάληψη, κι όλα αυτά με τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού πολυχώρου αναψυχής και επιμόρφωσης για παιδιά και ενήλικες, που να μπορεί να φιλοξενήσει όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τις ικανότητες τους.
Ο κεντρικός πυρήνας του Πάρκου Χαράς συνίσταται στη δημιουργία της πρώτης αληθινά ειδικά προσαρμοσμένης και προσβάσιμης παιδικής χαράς και παιδότοπου με κατάλληλο εξοπλισμό, κάτι που μέχρι τώρα συναντάμε μόνο στο εξωτερικό. Στόχος είναι μέσα από τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών και προσαρμοσμένων δραστηριοτήτων, όλα τα παιδιά και οι νέοι, με και χωρίς κινητικές, γνωστικές και αισθητηριακές διαταραχές, να έχουν τη δυνατότητα να παίξουν ενεργά και μαζί, ώστε να ενισχυθεί από την πρώιμη παιδική ηλικία η εξοικείωση και η αποδοχή του διαφορετικού.
Παράλληλα, το Πάρκο Χαράς στοχεύει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ελκυστικού για όλον τον πληθυσμό, προσφέροντας πλήθος διαφορετικών πρωτοποριακών ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών παροχών, με στόχο την ουσιαστική ένταξη και συμμετοχή των ατόμων στην κοινωνία ασχέτως από τις ικανότητες τους.
Ποιοι βρίσκονται πίσω από το Πάρκο Χαράς;
Co-founder & CEO – Αλεξία Charpentier
Γεννήθηκε στο Τόκυο από Ελληνίδα μητέρα και Γάλλο πατέρα. Μεγάλωσε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Λογοθεραπείας του ΑΤΕΙ Πατρών. Στη συνέχεια εργάστηκε στην ΕΛΕΠΑΠ Αθηνών. Αποφοίτησε με άριστα από το διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Advanced Practice in Health and Social Care” στο City University London, όπου και εξειδικεύτηκε στις νευρογενείς παιδιατρικές διαταραχές λόγου, ομιλίας και κατάποσης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως παιδιατρική λογοθεραπεύτρια.
Co-founder & Public Relations – Δήμητρα Κοροκίδα
Υπήρξε Αθλήτρια του ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ και ΤΑΝΓΚ ΣΟΥ ΝΤΟ (Κορεάτικο καράτε) με πολλές συμμετοχές και διακρίσεις εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε πανευρωπαϊκά και διεθνή πρωταθλήματα. Το 2005 μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα που της προκάλεσε σοβαρή κάκωση στο νωτιαίο μυελό μένει παραπληγική και ιδρύει δική της σχολή πολεμικών τεχνών διδάσκοντας η ίδια. Το 2016 κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό της σφαιροβολίας (κατ. F53) στους Παραολυμπιακούς του Ρίο.
Φλώρα Καρρά – Assistant Manager
Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε πλήθος διοργανώσεων που σχετίζονται με θέματα αναπηρίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σταδιοδρομίας, όπου είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση δράσεων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Η Αλεξία Charpentier μας μίλησε για το όραμα πίσω από το «Πάρκο Χαράς».
Το «Πάρκο Χαράς: Ένα Πάρκο για Όλους» είναι μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που στοχεύει στη δημιουργία προσβάσιμων, προσαρμοσμένων και με κατάλληλο εξοπλισμό υποδομών αναψυχής και επιμόρφωσης για άτομα με και χωρίς αναπηρία. Η εταιρεία μας σε συνεργασία με ένα ευρύ δίκτυο εξειδικευμένων επαγγελματιών, αναλαμβάνει τόσο την ανάπλαση υπάρχοντων ακατάλληλων υποδομών, όσο και το σχεδιασμό νέων χώρων, που να μπορούν να φιλοξενούν όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τις ικανότητες τους σε κινητικό, αισθητηριακό και νοητικό επίπεδο. Παράλληλα, το «Πάρκο Χαράς: Ένα Πάρκο για Όλους», προσφέρει μία σειρά από προσαρμοσμένες ψυχαγωγικές, αθλητικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες για παιδιά και ενήλικες με και χωρίς αναπηρία, όπου αναλαμβάνει και την προσαρμογή προγραμμάτων άλλων συνεργαζόμενων φορέων ώστε να είναι προσβάσιμα από Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).
Ιδανικά ευελπιστούμε να μπορέσουμε να παρέχουμε τη δυνατότητα σε παιδιά με και χωρίς αναπηρία να βιώνουν τις ίδιες συνθήκες παιχνιδιού, γονείς με αναπηρία να μπορούν να παίζουν μαζί με τα παιδιά τους, άτομα με αναπηρία να μαθαίνουν πλάι σε ανθρώπους χωρίς αναπηρία, αλλά και κάθε άνθρωπος με και χωρίς δυσκολία να έχει ισότιμη πρόσβαση μέσα από ανοικτούς στο ευρύ κοινό κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους και δραστηριότητες.
Πως ξεκίνησε η ιδέα και σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκεται τώρα;
Η ιδέα ξεκίνησε από εμένα, καθώς ως παιδιατρική λογοθεραπεύτρια έρχομαι σε καθημερινή επαφή με παιδιά με αναπηρία και την οικογένεια τους. Άρχισα σταδιακά να συνειδητοποιώ ότι η ενσωμάτωση των παιδιών που δουλεύουν καθημερινά πολύ σκληρά μέσα από ένα σύνολο, επώδυνων συχνά, θεραπειών δεν ήταν εφικτή. Υπήρχαν δύο κύριοι λόγοι για αυτό: αφενώς οι παιδικές χαρές και άλλοι χώροι ψυχαγωγίας δεν είναι προσβάσιμοι και κατάλληλα προσαρμοσμένοι, αφετέρου η κοινωνία μας συνεχίζει να αντιμετωπίζει με προκατάληψη, λύπη και αμηχανία τα ΑμεΑ. Συνδυάζοντας τα παραπάνω, αποφάσισα να καταθέσω ένα επιχειρηματικό σχέδιο στο πρόγραμμα νεανικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας Egg – Enter Grow Go της τράπεζας Eurobank, όπου και κατάφερα να ενταχθώ στον 4ο κύκλο. Το όραμα μου ήταν ότι μέσα από τη δημιουργία απόλυτα προσβάσιμων υποδομών παιχνιδιού και εκπαίδευσης με κατάλληλα προσαρμοσμένες δραστηριότητες, θα δινόταν η ευκαιρία στα παιδιά να καλλιεργήσουν από τη νεαρή ηλικία την αποδοχή απέναντι στη διαφορετικότητα, ώστε ως ενήλικες να σέβονται και να προασπίζονται τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία.
Από τον Οκτώβριο 2016 μέχρι σήμερα έχουμε δημιουργήσει πολύ σημαντικές συνεργασίες με ένα σύνολο εξειδικευμένων επαγγελματιών στο χώρο της αρχιτεκτονικής και της εκπαίδευσης, καθώς και ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών στην Αθήνα. Την τρέχουσα περίοδο βρισκόμαστε στη διαδικασία ανάπλασης κάποιων επιλεγμένων παιδικών χαρών της Αττικής, σε συνεργασία με την εταιρεία Starkid Productions. Παράλληλα, τους τελευταίους 6 μήνες παραπάνω από 100 επωφελούμενοι έχουν συμμετάσχει σε μικτές δράσεις ψυχαγωγίας, άθλησης και εκπαίδευσης για άτομα με και χωρίς αναπηρία, ορισμένες από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσα από συμπράξεις με άλλες ΜΚΟ.
Εκτός από την Αθήνα, ποιες ήταν οι αντιδράσεις από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις που πληροφορήθηκαν για το Πάρκο Χαράς;
Μέχρι σήμερα έχουμε λάβει πολύ θετικές αντιδράσεις από κάποιους γονείς παιδιών με αναπηρία στη Θεσσαλονική, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή μαζί μας καθώς επιθυμούν τη δημιουργία ενός χώρου που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών τους. Φυσικά από την πλευρά μας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, με μεγάλη χαρά είμαστε πρόθυμοι μαζί με το δίκτυο συνεργατών μας να αναλάβουμε ένα τέτοιο έργο.
Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη ανάγκη των ΑμεΑ που θα καλυφθεί σε έναν τέτοιο χώρο;
Για σχεδόν όλους μας είναι δεδομένη η δυνατότητα να εξερευνούμε, να σκαρφαλώνουμε σε δέντρα, να επισκεπόμαστε ένα πάρκο και να κάθομαστε με τους φίλους και την οικογένεια μας. Ωστόσο, πολλά παιδιά και ενήλικες με αναπηρίες δυσκολεύονται να απολαύσουν απλές χαρές της ζωής. Οι σωματικές, κινητικές, νοητικές και αισθητηριακές διαταραχές, δυσκολεύουν σημαντικά το παιχνίδι, τη μάθηση, την αμοιβαία κοινωνική αλληλεπίδραση, αλλά κυρίως την Χαρά. Φανταστείτε έναν χώρο με προσαρμοσμένες κούνιες, προσβάσιμες τσουλήθρες και κάστρα, πολυαισθητηριακές αίθουσες δίπλα σε ειδικά διαμορφωμένες βιβλιοθήκες, χώρους για μουσική, χορό και δημιουργία, καθώς και προσαρμοσμένα όργανα γυμναστικής. Ονειρευόμαστε τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος με χώρους που να μπορούν να φιλοξενήσουν όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τις ικανότητες τους. Πιστεύουμε ότι δημιουργώντας κατάλληλες υποδομές παιχνιδιού και εκπαίδευσης, θα μπορέσουμε να δώσουμε την ευκαιρία στα ΑμεΑ να απολαύσουν με ισότιμο τρόπο τις απλές χαρές της ζωής, αλλά και στους ανθρώπους χωρίς δυσκολία να εξοικειωθούν με τη διαφορετικότητα μέσα από την καθημερινή, βιωματική επαφή.
Πως ελπίζετε να εξελιχτεί αυτή η προσπάθεια στην Ελλάδα και ποια η σημασία της για σας αλλά και τους οφελούμενους;
Η αρχή έγινε όταν η μικρή Μαρία μπόρεσε να παίξει με τον αδερφό της για πρώτη φορά σε μία προσαρμοσμένη δραστηριότητα ή όταν ο Παναγιώτης μπόρεσε για πρώτη φορά στη ζωή του να δει γήπεδο από κοντά και να παίξει με συνομήλικα παιδιά. Το όραμα μας είναι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να δημιουργηθούν μικρές και μεγάλες γωνιές που θα είναι προσβάσιμες με κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν άτομα με και χωρίς αναπηρία. Η μεγαλύτερη επιτυχία μας θα είναι παιδιά με αναπηρία να μπορούν να παίζουν μαζί με παιδιά χωρίς αναπηρία χωρίς αυτό να προκαλεί έκπληξη στους γύρω τους, αλλά και όταν κάθε λογής οικογένειες θα επιλέγουν συνειδητά να περάσουν τη μέρα τους στο Πάρκο Χαράς.
Μήπως ήρθε η ώρα το «Πάρκο Χαράς» να φτάσει και στη Θεσσαλονίκη;
Διαδώστε το!
Βρείτε το εδώ: parkoxaras.org και εδώ: Πάρκο Χαράς: Ένα Πάρκο για Όλους