Ένα σπίτι στη Βουρβουρού στη μεγαλύτερη αρχιτεκτονική έκθεση της Ρωσίας
Τον Οκτώβριο στη Μόσχα, η μεγαλύτερη έκθεση αρχιτεκτονικής αφιερώνεται στην Ελλάδα και παρουσιάζει δείγματα σπουδαίας αρχιτεκτονικής των τελευταίων πέντε χρόνων. Ανάμεσα τους ένα σπίτι στη Βουρβουρού.
Μια κατοικία στη Βουρβουρού της Χαλκιδικής, σε μια περιοχή με πολλά δείγματα υψηλής ελληνικής αρχιτεκτονικής, επιλέχθηκε ως ένα από τα 24 έργα που θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας σε έκθεση σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής στα πλαίσια του Φεστιβάλ αρχιτεκτονικής “Zodchestvo” στην Μόσχα. Το σπίτι είναι έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου Κotsiopoulos-Αrchitects.
Συγκεκριμένα το Ελληνικό Τμήμα της UIA διοργανώνει έκθεση σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής τον Οκτώβριο του 2016 στη Μόσχα, στο πλαίσιο του Έτους Ελληνορωσικής Φιλίας.
Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΤΕΕ, μετά από σχετική πρόσκληση του Φεστιβάλ αρχιτεκτονικής “Zodchestvo” με γενικό θέμα “Afterspace”. Από ελληνικής πλευράς θα εκτεθούν έργα τα οποία έχουν ολοκληρωθεί (κατασκευασθεί) τα τελευταία πέντε χρόνια (2011-2016) από Έλληνες αρχιτέκτονες.
Με ειδική πρόσκληση το Ελληνικό Τμήμα της UIA κάλεσε τους συναδέλφους, απόφοιτους αναγνωρισμένων στην Ελλάδα Αρχιτεκτονικών Σχολών, καθώς και τους Έλληνες απόφοιτους ισότιμων Αρχιτεκτονικών Σχολών του εξωτερικού, να υποβάλλουν τη συμμετοχή τους. Επελέγησαν 24 συμμετοχές μετά από συνεδρίαση ειδικής επιτροπής επιλογής οι οποίες θα εκτεθούν στο Ελληνικό Περίπτερο κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.
Η Επιτροπή Επιλογής αποτελούνταν από τους:
- Φανή Βαβύλη, Πρόεδρο Ελληνικού Τμήματος UIA
- Νίκο Φιντικάκη, Μέλος του Συμβουλίου της UIA,
- Μίτση Βαλασσά, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Τμήματος UIA
- Κυριάκο Πιπίνη, Γραμματέα Ελληνικού Τμήματος UIA
- Βασιλική Αγοραστίδου, Μέλος Ελληνικού Τμήματος UIA
- Δαμιανό Αμπακούμκιν, Μέλος Ελληνικού Τμήματος UIA
- Κάρολο Γαλανό, Μέλος UIA CIMES
- Νίκο Καζέρο, Μέλος Ελληνικού Τμήματος UIA
- Έρση Φιλιπποπούλου, Μέλος Ελληνικού Τμήματος UIA
Το ετήσιο φεστιβάλ αρχιτεκτονικής και design Zodchestvo-2016 είναι ένα διεθνούς φήμης event με τεράστια σημασία. Η μεγαλύτερη στη Ρωσία διεθνής έκθεση αρχιτεκτονικής που αναδεικνύει τις τάσεις της Αρχιτεκτονικής σε διάφορες περιοχές του κόσμου από αρχιτεκτονικά γραφεία, σχολές αρχιτεκτονικής, γκρουπ νέων δημιουργών, ινστιτούτα κλπ. Γίνεται υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, της βουλής, της τοπικής κυβέρνησης αλλά και πολλών σοβαρών ινστιτούτων και σχολών Αρχιτεκτονικής της Ρωσίας.
Το φετινό θέμα είναι το “Afterspace”.
Το XXIV International Festival Zodchestvo-2016 θα γίνει από 14–20 Οκτωβρίου, στο “Tryohgornaya Manufacture”, Moscow.
Καλοκαιρινή κατοικία στη Βουρβουρού Χαλκιδικής
Αρχιτεκτονική μελέτη: Α.Μ. Κωτσιόπουλος και συνεργάτες αρχιτέκτονες
(Α. Κωτσιόπουλος, Ε. Ζουμπουλίδου, Α. Πάνου)
Συνεργάτιδες: Α. Σκιαδοπούλου, Μ. Τσαρούχη
Στατική μελέτη: Ι. Λαβασάς, Π. Ζέρβας, Γ. Νικολαϊδης, Μ. Στεφανούρη
Η/Μ μελέτη: Π. Μπούκας, Σ. Σταματιάδης, Κ. Χατζημωυσιάδης
Μελέτη φυτεύσεων: Ι. Τσαλικίδης
Επίβλεψη: Δ. Αλτίνης
Κατασκευή φέροντος οργανισμού: Δόμια ΑΕ, Χ. Σέρογλου
Ξύλινες κατασκευές και δάπεδα: Euroco AE
Κουφώματα αλουμινίου: Alumil ΑΕ
Μεταλλικές κατασκευές: Alferrous, Αδελφοί Τουρλακίδη ΟΕ
Μελέτη 2010 – 2011, ολοκλήρωση κατασκευής 2012
Φωτογράφηση-κείμενο: Α.Μ. Κωτσιόπουλος και συνεργάτες αρχιτέκτονες
Το κτίριο δημοσιεύθυκε για πρώτη φορά στο περιοδικό «Κτίριο»
Περιγραφή
Το νέο κτίριο κατασκευάστηκε σε οικόπεδο 2,5 στρεμμάτων στον οικισμό των καθηγητών, στη Βουρβουρού Χαλκιδικής. Στο οικόπεδο υπήρχε ήδη μία κατοικία κατασκευασμένη στις αρχές της δεκαετίας του ’70, σε μελέτη του αρχιτέκτονα Γ. Σορτίκου, βασισμένη σε προσχέδια του Δ.Α. Φατούρου. Η κατοικία αυτή είχε ήδη υποστεί πολλές προσθήκες, οι οποίες, με την ευκαιρία της ανέγερσης του νέου κτιρίου, καθαιρέθηκαν από τον νέο ιδιοκτήτη, επαναφέροντας το βασικό λειτουργικό χαρακτηριστικό του αρχικού κτιρίου, δηλαδή το ημιυπαίθριο πέρασμα μεταξύ του άνω και του κάτω όγκου.
Η θέση του νέου κτιρίου στο οικόπεδο αλλά και το σχήμα του επελέγησαν λόγω των περιορισμών των όρων δόμησης. Προέκυψε έτσι ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, το οποίο λόγω της κλίσης του οικοπέδου, προσαρμόστηκε στο ανάγλυφο και εμφανίζεται από την πλευρά της εισόδου (νότια και νοτιοδυτικά) μονώροφο και από την πλευρά της θάλασσας (βόρεια και βορειοδυτικά) διώροφο.
Το νέο κτίριο αποτελείται από δύο ανεξάρτητες, όμοιες σε κάτοψη, μικρές κατοικίες, μία σε κάθε επίπεδο. Η κάθε κατοικία περιλαμβάνει ένα ενιαίο χώρο τραπεζαρίας, κουζίνας και καθιστικού, δύο υπνοδωμάτια και λουτρό. Στο κατώτερο επίπεδο υπάρχει ένα ανεξάρτητο υπόγειο, με υπαίθρια πρόσβαση που εξυπηρετεί τις ηλεκτρομηχανολογικές ανάγκες του κτιρίου.
Το νέο κτίριο κατασκευάστηκε με κύριο υλικό το εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα στη μορφή συνεχούς πλάκας χωρίς δοκούς. Η πλάκα αυτή πτύσσεται ώστε να σχηματίζει, με ένα ενιαίο χειρισμό εν είδει μονοκονδυλιάς, τη θεμελίωση, τα κατακόρυφα τοιχώματα και τις πλάκες δαπέδων και οροφής. Χαρακτηριστικά μορφολογικά στοιχεία του κτιρίου αποτελούν, εκτός από τον σκελετό του οπλισμένου σκυροδέματος, και τα φύλλα σκίασης με ξύλινες μικροπερσίδες. Τα φύλλα αυτά δημιουργούν ένα προστατευτικό «φλοιό», ο οποίος βελτιώνει την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου.
Προκύπτει έτσι ένα νέο επίμηκες ορθογώνιο κτίσμα, το οποίο λόγω της κλίσης του οικοπέδου, προσαρμόζεται στο ανάγλυφο και εμφανίζεται από την πλευρά της εισόδου (νότια και νοτιοδυτικά) μονώροφο και από την πλευρά της θάλασσας (βόρεια και βορειοδυτικά) διώροφο. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται το νέο κτίσμα να έχει διακριτική παρουσία στο τοπίο και να επιτρέπει να προβάλλεται η κτιριακή μάζα του ήδη υπάρχοντος κτίσματος.