Ένας εκφραστής της “Bic Generation”, ο Γιώργος Λαζόγκας στη Θεσσαλονίκη

Ο καλλιτέχνης που υπηρέτησε με διαφορετικά υλικά και τρόπο το σχέδιο

Parallaxi
ένας-εκφραστής-της-bic-generation-ο-γιώργος-λαζ-540395
Parallaxi

«Είμαστε η “Bic Generation” λέω, η πρώτη γενιά μετά το 1945 που υπηρετεί με διαφορετικά υλικά και τρόπο το σχέδιο. Με το bic δεν ξεμένεις, το βρίσκεις παντού, είναι ένα καθαρό υλικό και εξαντλεί μια γραφή περισσότερο γραμμική παρά τονική. Με εξυπηρέτησε, ιδιαίτερα στην Τυφλή Ζωγραφική, όπου καθώς άδειαζα όλο το μελάνι για να σύρω το στυλό πάνω στο καρμπόν, ώστε να εξαφανίσω και την τελευταία πιθανότητα να βλέπω τις γραμμές, ερχόταν στον νου μου η προετοιμασία απελευθέρωσης του Σαμάνου»*.

*Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «Το τυχαίο ως μέθοδος».

«Το τυχαίο ως μέθοδος», λοιπόν. Αυτός είναι ο τίτλος που ο Γιώργος Λαζόγκας επέλεξε να χαρίσει στην στοχαστική αυτοβιογραφία του. Πρόκειται για ένα βιβλίο, όπου ο γνωστός ζωγράφος και καθηγητής αρχικά στο Α.Π.Θ. και στη συνέχεια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, αναλύει την ουσία και την μεθοδολογία της δουλειάς του.

Σε αυτό αποτυπώνει τις σκέψεις του για το τέλος του μοντερνισμού, της ουτοπίας και των κινημάτων, τις πρωτοτυπίες που εξαντλούνται, τη σημασία της τελετουργίας στη δημιουργία, τη διαρκή παρουσία του λαϊκού, και τη σημασία του Άλεκτου. Τα κείμενα προέκυψαν από τις σημειώσεις των ημερολογίων, τις παραδόσεις των μαθημάτων ζωγραφικής στην Αρχιτεκτονική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, αλλά και την προσωπική του εμπειρία.

Ο Γιώργος Λαζόγκας θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη εις διπλούν: την Τρίτη 21 Ιανουαρίου (19.00 – 22.00) εγκαινιάζεται στη γκαλερί Λόλα Νικολάου (Τσιμισκή 52, τηλ 2310 240416) η έκθεση έργων του με τίτλο «Πάλι+Ψάω Παραλλαγές», ενώ την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, στις 19.30 στο MOMus -Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO) στο αμφιθέατρο ‘Ξανθίππη Χόιπελ’ θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του «Γιώργος Λαζόγκας: Το Τυχαίο ως μέθοδος».

https://www.youtube.com/watch?v=6UVLUsHMeUU

Λίγα λόγια για την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λαζόγκα 

Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λαζόγκα «Το Τυχαίο ως μέθοδος» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Ομιλητές θα είναι οι: Συραγώ Τσιάρα, αν. διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Μακεδονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικού Σχεδιασμού.

Λίγα λόγια για την Έκθεση στην γκαλερί Λόλα Νικολάου 

«Πάλι-Ψάω, σημειώνει ο Λαζόγκας, ξύνω ξανά και ξανά, σβήνω μιαν επιφάνεια για να ανακαλύψω  και να αναδείξω την προηγούμενη μορφή της». «Παλίμψηστο», ένας φιλολογικός όρος που έβαλε δυναμικά στο έργο στα χρόνια του ’70, προσεγγίζοντας εικαστικά την καταστροφή, τη φθορά, το εναπομείναν μέρος της εικόνας  αγωνιώντας πάντα να βρει το υπόλοιπο. «Τι άλλο είναι αυτός ο τόπος, σημειώνει ο ίδιος, εκτός θρυμματισμένες, αποσπασματικές μνήμες και συνεχείς απουσίες που συνθλίβουν την αρχική και συνολική εικόνα; Τι άλλο είναι η περιοχή μας ή ο Κόσμος όλος; Μια ασυνεχής συνέχεια. Τι άλλο είμαστε εμείς εκτός από θραύσματα; Η έλλειψη της συνολικής εικόνας -παρά το ότι η αναδρομική γνώση κυριαρχεί- για μένα αναδεικνύει το θραύσμα, ως τη τελική συνολική νέα εικόνα, ως το μέρος που αποτυπώνει το όλον».  

Η καθαρή σχέση του Λαζόγκα με την εννοιολογική τέχνη του δίνει την ελευθερία να διατρέχει ιστορικά και διαχρονικά και μέσα από τα προσωπικά του βιώματα τα αρχαία αγγεία, την πτυχολογία των αγαλμάτων, της ελληνιστικής περιόδου, τις Νίκες, τους κίονες που περιέχονται σε μέρος του έργου του ως σήμερα. Αντιπροσωπευτικά έργα αυτής της ενότητας παρουσιάζονται στην γκαλερί «Λόλα Νικολάου». 

*Εγκαίνια έκθεσης: 21 Ιανουαρίου 2020 || **Διάρκεια έκθεσης: 21.01 – 22.02. 2020. Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πε., Πα.: 12.00 – 20.00 / Τε., Σα.: 12.00 -15.00.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα