Life

Ένας φιλόσοφος 150 χρόνια πριν ανακάλυψε γιατί είναι μάταιο να μαλώνουμε στο Facebook

Πώς ένας φιλόσοφος πριν από 150 χρόνια, είπε κάτι τόσο επίκαιρο.

Parallaxi
ένας-φιλόσοφος-150-χρόνια-πριν-ανακάλυψε-396987
Parallaxi

O φιλόσοφος John Stuart Mill, κατάφερε να μας εξηγήσει γιατί είναι άσκοπο να καυγαδίζουμε μέσω ίντερνετ, πριν από… 150 χρόνια!

Ο ιστορικός Robert Saunder, μοιράστηκε μέσω twitter, ένα απόσπασμα από τις φιλοσοφικές απόψεις του Mill, το οποίο ταιριάζει ακριβώς στους άσκοπους καυγάδες στο διαδίκτυο.

Διαβάστε επίσης: Τα 12 πράγματα που είναι καλό να διαγράψεις από το Facebook σου 

Στους ιντερνετικούς καυγάδες, δύσκολα θα καταφέρουμε να αλλάξουμε την γνώμη κάποιου, ακόμα και αν έχουμε επιχειρήματα. Αυτό συμβαίνει, γιατί όταν κάποιος θέλει να μας αλλάξει την άποψη για ένα θέμα, χρησιμοποιεί τα δικά του συναισθήματα, χωρίς να είναι αντικειμενικός για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Mill επισημαίνει μία αλήθεια, την οποία συχνά παραβλέπουμε: πολλές από τις απόψεις μας δεν βασίζονται σε γεγονότα, αλλά στα συναισθήματά μας. Ενστικτωδώς, οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα συναισθήματα διαμορφώνουν τις απόψεις των άλλων και έτσι δρουν με βάση αυτό.

Σε πολλές περιπτώσεις, μπορούμε να δούμε, ότι οι θυμωμένες αντιδράσεις σε κάποια θέματα, έχουν ως βάση δικές μας συναισθηματικές προκαταλήψεις, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αντίθετη άποψη.

Ένα τέτοιο θέμα για παράδειγμα, μπορεί να είναι τα δεδομένα που δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς του ίδιου φύλου, τα πάνε το ίδιο καλά στην ζωή τους με τα παιδιά που μεγαλώνουν με ετερόφυλους γονείς.

Οι έρευνες ενισχύουν αυτές τις απόψεις, που αφορούν την σημαντικότητα των συναισθημάτων. Για παράδειγμα, ασθενείς που έχουν εγκεφαλική βλάβη σε σημεία του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την επεξεργασία των συναισθημάτων, δυσκολεύονται επίσης στο να πάρουν κάποια απόφαση. Έτσι, επιλέγουν τα συναισθήματα τους για να εκφράσουν την άποψή τους για ένα θέμα.

Photo: rawpixel

Ο πιστοποιημένος ψυχολόγος Rob Yeung, έχει γράψει το βιβλίο «How to Stand Out», στο οποίο δίνει έμφαση στο πόσο λιγότερο χρησιμοποιούμε την λογική, απ’ότι τα συναισθήματα, όταν θέλουμε να επιχειρηματολογήσουμε επάνω σε κάποιο ζήτημα. Χρησιμοποιούμε λοιπόν τα συναισθήματα μας, ενώ προσπαθούμε να πείσουμε κάποιον να συμφωνήσει εν τέλει μαζί μας.

Στο ίντερνετ, δεν μπορούμε να δούμε την διάθεση, την έκφραση και το πρόσωπο του ατόμου με το οποίο ερχόμαστε σε ρήξη. Αντί λοιπόν να λαμβάνουμε υπόψιν μας τα συναισθήματα τα οποία οδηγούν σε μία λανθασμένη άποψη του «αντιπάλου» μας, μπορούμε απλά να τον βομβαρδίσουμε με πραγματικά γεγονότα, τα οποία είτε είναι ιστορικά αποδεδειγμένα, είτε βασίζονται σε έρευνες.

Αντί λοιπόν να επιδιώκουμε -μάταια- να αλλάξουμε την γνώμη κάποιου στο διαδίκτυο, μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί στο να αλλάξουμε εμείς κάποια δικιά μας πάγια άποψη. Αυτό μπορεί να γίνει, με το να ψάξουμε για πληροφορίες, που αντικρούουν την δική μας ακλόνητη αντίληψη για κάποιο ζήτημα.

Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να καταλήξουμε στο γεγονός ότι αυτοί που διαφωνούν μαζί μας, μπορεί τελικά να στέρεες βάσεις για να ενισχύσουν την άποψη τους επάνω σε κάτι. Υπάρχει μία μικρή ή μεγάλη πιθανότητα, να είσαι τελικά εσύ αυτός που κάνει λάθος.

Πηγή: QUARTZ

Δείτε ακόμη: Τι θα συμβεί αν πληκτρολογήσεις «Θεσσαλονίκη» στο Facebook 

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα