Ένας λοιμωξιολόγος συνθέτει ένα οδοιπορικό στα graffiti της πόλης

Από το βιβλίο του «Η Θεσσαλονίκη … των τοίχων»

Parallaxi
ένας-λοιμωξιολόγος-συνθέτει-ένα-οδοι-633426
Parallaxi

To βιβλίο «Η Θεσσαλονίκη … των τοίχων» είναι μια πρόσφατη έκδοση που αφορά τα graffiti της πόλης. Βιβλίο 436 σελίδων με πάνω από 500 φωτογραφίες που καλύπτουν περίοδο 15 ετών, από το 2005 έως και τις αρχές του 2020.

Ο Θεσσαλονικιός παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Ιωάννης Καβαλιώτης, τέως διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λοιμωδών, λάτρης της φωτογραφίας, και λάτρης της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη μεγάλη συλλογή φωτογραφιών του, συνέθεσε ένα οδοιπορικό στα graffiti της πόλης.

Οι περισσότερες φωτογραφίες προέρχονται από το ευρύτερα κεντρικό πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης. Ένα ικανό μέρος προέρχεται από την Άνω Πόλη (που είναι πλημμυρισμένη από graffiti). Υπάρχουν επίσης φωτογραφίες από περιφερικούς δήμους, ενώ έχουν περιληφθεί και λίγες φωτογραφίες από τους όμορους δήμους (πχ. Αγία Τριάδα, Περαία).  Δίπλα στη φωτογραφία αναφέρεται η οδός καθώς και η χρονολογία λήψης της φωτογραφίας.

Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι εντυπωσιακό θα λέγαμε. Εικόνες που περπατώντας δεν τις βλέπουμε καν, μηνύματα που δεν τα διαβάζουμε, ζωγραφική που δεν γνωρίζουμε την ύπαρξη της στους τοίχους της πόλης. Πολλά graffiti δεν υπάρχουν σήμερα ή αχνοφαίνονται διότι αλλοιώθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Ορισμένα graffiti των οποίων οι φωτογραφίες λήφθηκαν ακόμη και προ μηνών, έχουν ήδη σβηστεί. Αυτό δείχνει τη συνεχή εναλλαγή της εικόνας ενός δρόμου, τη συνεχή δραστηριότητα της πόλης.

Όλα αυτά αποτελούν ένα αδιαμφισβήτητο στοιχείο της πόλης, με το οποίο συμβιώνουμε καθημερινά. Μας αρέσει ή δεν μας αρέσει. «Στοιχείο», που εφόσον μεταβάλλεται, έχει να κάνει με την πορεία μιας ζωντανής πόλης. Με την ιδιοσυγκρασία των πολιτών της, με το πνεύμα των νέων της. Είναι δεδομένα της ιστορίας και της διαχρονικής εμφάνισης της πόλης. Ενδιαφέρουν τους πολίτες, αλλά θα έπρεπε να ενδιαφέρουν και τον ίδιο τον Δήμο ή την Περιφέρεια Μακεδονίας, μιας και είναι στοιχεία που υπήρχαν, υπάρχουν και αύριο δεν γνωρίζουμε αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Γιαχούδη», Κ. Μελενίκου 15, τ.κ. 546 36, Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 216 779, 2310 245 333.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα