Εντυπωσίασαν οι καινοτομίες στο 8ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής
Το 8ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες για άλλη μια χρονιά στο Νόησις, φέρνοντας στους χώρους του ενδιάφερουσες και πρωτότυπες νέες δημιουργίες μαθητών.
Το 8ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες για άλλη μια χρονιά στην πόλη μας, λαμβάνοντας χώρα στο Νόησις, φέρνοντας στους χώρους του ενδιάφερουσες και πρωτότυπες νέες δημιουργίες μαθητών.
Σκοπός του Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής, που ολοκλήρωσε την όγδοή του διοργάνωση, είναι η ενασχόληση των μαθητών και των μαθητριών με μια εργασία επιστημονικών απαιτήσεων, η συμμετοχή τους σε ένα συνέδριο υψηλών προδιαγραφών, η ενίσχυση των προσπαθειών ομαδοσυνεργατικής και διαθεματικής προσέγγισης στο πλαίσιο των σχολικών μαθημάτων, όπως επίσης, και η βιωματική εφαρμογή των Τεχνολογιών της Πληροφορίας των Επικοινωνιών. Στη διάρκεια του τριήμερου Συνεδρίου παρουσιάστηκαν συνολικά 262 εργασίες 3197 μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από επτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.
Για αρχή, μία από τις καινοτόμες συμμετοχές ήταν τα παιχνίδια σε περιβάλλον τριών διαστάσεων για τα γυαλιά 360 μοιρών της Google που δημιούργησε ομάδα από το 3ο Γυμνάσιο Χορτιάτη. Με πατρόν τα γυαλιά της Google από χαρτόνι στα οποία ενσωματώνεται το κινητό τηλέφωνο, η Ομάδα Προγραμματισμού και Ρομποτικής μαθητών του Χορτιάτη (Xprog Team) δημιούργησε παιχνίδια που μεταφέρουν τον παίκτη σε ένα περιβάλλον τριών διαστάσεων στο οποίο εκτυλίσσονται τα παιχνίδια.
Τρεις διαφορετικές ομάδες μαθητών, οι Programmers, οι Game Shakers, και οι Alpha, δημιούργησαν αντίστοιχα παιχνίδια τα οποία ζει ο παίκτης σε ένα περιβάλλον 360 μοιρών. Η ομάδα των μικρών προγραμματιστών δημιουργήθηκε το 2015 και παρακολούθησε σεμινάρια με τον ιδρυτή της Google Developers Group στη Θεσσαλονίκη, Παναγιώτη Τζίνη.
Οι εφαρμογές του μέλλοντος δεν έλειπαν από το πρόγραμμα, καθώς η ομάδα του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρουσίασε το λογισμικό «Αγορapp» που δημιούργησε. Πρόκειται για έναν έξυπνο ηλεκτρονικό διαχειριστή αγορών, μια mobile εφαρμογή που διευκολύνει τις αγορές με τρεις απλές κινήσεις. Η εφαρμογή που χρησιμοποιεί το εργαλείο App Inventor φορτώνεται στα κινητά, δημιουργεί εκεί μια λίστα αγορών από το σουπερμάρκετ ή οπουδήποτε αλλού, εισάγει προϊόντα και διαθέτει εργαλείο ανάγνωστης των barcodes.
Την δική του καινοτομία έφερε και το ΓΕΛ Πεντάπολης, καθώς η ομάδα μαθητών που έλαβαν μέρος στο 8ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, δημιούργησε μια εικονική σχολική πινακοθήκη. Σε πρώτη φάση, το τρισδιάστατο μοντέλο του ΓΕΛ Πεντάπολης , ενσωματώθηκε στο περιβάλλον Unity με τη βοήθεια του Ερευνητικού Κέντρου Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης «Αθηνά». Έπειτα δημιουργήθηκαν εικονικές περιηγήσεις στο χώρο του σχολείου, οι οποίες είναι προσβάσιμες μέσω του διαδικτύου. Στη συνέχεια, φωτογραφίες από τα έργα του ζωγράφου της Πεντάπολης Βασίλη Τερζή τα οποία φιλοξενούνται στο χώρο του σχολείου, ενσωματώθηκαν στην εφαρμογή και δημιουργήθηκαν εικονικές περιηγήσεις στο χώρο του σχολείου.
Οι μαθητές του 5ου Δημοτικού Περαίας από την άλλη, φαντάστηκαν ένα «έξυπνο σπίτι», με λειτουργίες για την ανίχνευση κίνησης, φωτιάς και σεισμού, έτσι ώστε το σπίτι να είναι ασφαλές και λειτουργικό και να ελέγχεται πλήρως μέσω αισθητήρων. Όπως φάνηκε από την παρουσίασή του, το σπίτι περιλαμβάνει εικονικά έπιπλα, αισθητήρες, φωτισμό και σερβοκινητήρες (κινητήρες που χρησιμοποιούνται σε συστήματα αυτόματου ελέγχου). Ο έλεγχος των αισθητήρων γίνεται από τον μικροελεγκτή Arduino Uno, ο οποίος μπορεί να ελέγξει τον φωτισμό των δωματίων, τον συναγερμό, καθώς και συγκεκριμένες πόρτες.
Οι γεμάτες ευρηματικότητα και φαντασία εργασίες των μαθητών έδειξαν λοιπόν για άλλη μια χρονιά τη δυναμική του ελληνικού σχολείου, το μεράκι των δασκάλων και τη δημιουργικότητα των μαθητών.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας του Συνεδρίου, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Παιδείας, βράβευσε το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «Νόησις», και το Σωματείο Φίλοι του Τ.Μ.Θ για την πολύτιμη συνεισφορά τους στη διοργάνωση του 8ου Μαθητικού Συνεδρίου, αναγνωρίζοντας την πολυεπίπεδη προσφορά του Ιδρύματος και του Σωματείου στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα της Κεντρικής Μακεδονίας και όχι μόνο.
Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κ Μακεδονίας-Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής,στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας-Νόησις, Το Σωματείο «Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης» και διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.