Life

Οι Survivors της Νορβηγίας “επέζησαν” και στην Ελλάδα

Και αν κάνουν τουριστική απόβαση οι Νορβηγοί το καλοκαίρι στην Καλαμάτα, θα πούμε όχι;

Parallaxi
οι-survivors-της-νορβηγίας-επέζησαν-και-στη-184388
Parallaxi

νορβηγικό

Όσο εγχωρίως ασχολούμαστε με τo Survivor το οποίο σαρώνει σε ποσοστά τηλεθέασης στην συχνότητα του ΣΚΑΙ και εκτροχιάζει κάθε πρόβλεψη ή ανταγωνιστικό πρόγραμμα των υπολοίπων καναλιών προκαλώντας μουρμούρα και πανικό για διαφορετικούς λόγους τόσο σε ιθύνοντες όσο και στο κοινό, η νορβηγική εκδοχή του Survivor μας κέντρισε το ενδιαφέρον για κάτι μη διχαστικό αυτή τη φορά.

Την ώρα που οι Έλληνες παίκτες του τηλεπαιχνιδιού λιάζονται, πεινάνε και αγωνίζονται στον μακρινό και εξωτικό Άγιο Δομίνικο, οι παίκτες του νορβηγικού αντίστοιχου παιχνιδιού επιβίωσης γνωστό με τον τίτλο “Οι πρωταθλητές των πρωταθλητών” λιάζονταν πέρυσι το φθινόπωρο στην Καλαμάτα. Και δεν το πήρε είδηση κανείς. Εκτός από το Υπουργείο βέβαια, το οποίο αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση* έπειτα από τα δημοσιεύματα, στην οποία εξηγεί τί ακριβώς έγινε από πλευράς παραγωγής στην χρήση του χώρου του αρχαίου σταδίου Μεσσήνης, κατά την διάρκεια του τελικού του συγκεκριμένου reality.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικά δημοσιεύματα το νορβηγικό reality «Mesternes Mester» γυρίστηκε στην Μεσσηνία με τα πλάνα του τοπίου και της περιοχής να κλέβουν τις εντυπώσεις σε ένα show που γνωρίζει την αντίστοιχη επιτυχία με του δικού μας, πίσω στην χώρα του.

Τα ποσοστά του “νορβηγικού survivor” άγγιξαν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το 70% της τηλεθέασης και έχουν παρατηρηθεί ήδη σχόλια τηλεθεατών οι οποίοι δείχνουν το ενδιαφέρον τους για τους τόπους που παρακολουθούν στις οθόνες τους. Σε αυτό βοηθάει και η επιμέλεια του show καθώς στα 10 επεισόδια συνολικά της μίας ώρας, προβάλλονται και μικρά info με την συνοδεία πλάνων για την “περιήγηση” στον τόπο διεξαγωγής του παιχνιδιού.

Μπορεί οι Έλληνες να μην έχουν την δυνατότητα να πάνε διακοπές στον Άγιο Δομίνικο το καλοκαίρι αλλά θα ήταν άσχημα αν οι Νορβηγοί τηλεθεατές έκαναν τουριστική απόβαση στην Μεσσηνία; 

Δείτε ένα από τα τελευταία επεισόδια του νορβηγικού ριάλιτι στην Μεσσηνία:

*Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού:

“Το Νορβηγικό Αθλητικό Παιχνίδι Mesternes Mester (Οι άσσοι των πρωταθλητών) του NRK 1, Κρατικού Ραδιοτηλεοπτικού Δικτύου της Νορβηγίας, είχε επικεφαλής τον ποδηλάτη Dag Erik Pedersen, βραβευμένο το 1992 με το Εθνικό Βραβείο Αγώνα Δρόμου της Νορβηγίας. Με την άδεια από την αρμόδια τοπική Εφορία Μεσσηνίας της οποίας προΐσταται η Ευαγγελία Μηλίτση, έκανε γυρίσματα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο αρχαίο Στάδιο της Μεσσήνης τα οποία διάρκεσαν μια μόνον ημέρα και δεν παρουσίαζαν κίνδυνο καμίας έμμεσης ή άμεσης βλάβης του μνημείου.

Τα γυρίσματα, για ένα από τα δέκα επεισόδια της σειράς, αφορούσαν ένα μόνο αγώνισμα. Το νορβηγικό κρατικό κανάλι έκανε αίτηση για κινηματογράφηση ενός αγωνίσματος μετ’ εμποδίων στο Στάδιο της αρχαίας Μεσσήνης στις 28/6/2016, και η απάντηση από την Εφορία δόθηκε στις 22/7/2016. Όλα τα υπόλοιπα γυρίσματα έγιναν σε φυσικούς χώρους της περιοχής. Επιβλέποντες στα γυρίσματα ήταν οι φύλακες του αρχαιολογικού χώρου που διασφάλισαν ότι όλα έγιναν υπό απόλυτο έλεγχο.

Για την παραχώρηση του αρχαίου Σταδίου της Μεσσήνης, σύμφωνα με την ειδική εγκύκλιο για την κινηματογράφηση σε αρχαιολογικούς χώρους, δεν απαιτείται σχετική εισήγηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Η Έφορος Ευαγγελία Μηλίτση επισημαίνει ότι πριν μια διετία είχε δοθεί θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ για ένα αίτημα της Σουηδικής Κρατικής Τηλεόρασης με αντίστοιχο «concept». Οπότε ετούτη τη φορά, με την ευχέρεια που της παρέχει ο νόμος, δεδομένου και του ότι το αρχαίο Στάδιο της Μεσσήνης δεν εντάσσεται στον κατάλογο μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ, έκρινε ότι μπορούσε ως αρμόδια Έφορος να δώσει τη σχετική άδεια.”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα