ΕΡΕΥΝΑ: Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα «μη» της εγκυμοσύνης

Αν θες το παιδί σου να είναι υγιές.

Parallaxi
ερευνα-αυτό-είναι-ένα-από-τα-μεγάλα-μη-298570
Parallaxi

Πολλά είναι εκείνα τα οποία γνωρίζεις πως πρέπει να προσέχει μια γυναίκα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης της. Η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος είναι μερικά από τα πρώτα που σου έρχονται στο μυαλό. Τι ξέρεις όμως για τα προϊόντα οικιακής χρήσης και τις επιπτώσεις που αυτά μπορεί να έχουν σε μία έγκυο και το παιδί που η ίδια κυοφορεί; Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα νέας έρευνας που δόθηκαν στη δημοσιότητα:

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να μην χρησιμοποιούν προϊόντα οικιακής χρήσης που περιέχουν συγκεκριμένες χημικές ουσίες καθώς αυτές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού τους.

Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Planetary Health, το οποίο εξέτασε τα δεδομένα από περισσότερες από 1.000 έγκυες μητέρες και τα παιδιά τους  βρήκε ότι τα οικιακά προϊόντα με παραμπένες, φθαλικές ενώσεις και υπερφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) είχαν ως αποτέλεσμα την μειωμένη πνευμονική λειτουργία στα παιδιά.

Τα PFAS βρίσκονται σε πολλά οικιακά προϊόντα και συσκευασίες τροφίμων, όπως σακούλες ποπ κορν για μικροκύματα και μαγειρικά σκεύη όπως τα αντικολλητικά τηγάνια.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτά τα χημικά μπορεί να απορροφηθούν από τη μητέρα μέσω τροφής ή νερού και στη συνέχεια από το αγέννητο μωρό μέσω του πλακούντα.

Η μελέτη διεξήχθη από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) και το Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Βιοϊατρικής Έρευνας, τα οποία με τη σειρά τους  συνεργάστηκαν με άλλες ευρωπαϊκές ομάδες.

Δείτε επίσης: Πώς βοηθούν τα λιπαρά ψάρια τις έγκυες

Στην έρευνα συμμετείχαν γυναίκες και παιδιά από έξι διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες: την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία και τη Νορβηγία. Τα αποτελέσματα έδειξαν  συνολικά 85 εκθέσεις σε χημικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 125 κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Οι ερευνητές μέτρησαν τη λειτουργία των πνευμόνων στα παιδιά μία φορά στα έξι τους χρόνια και μία στα 12 μέσω σπιρομέτρησης, μιας απλή διαδικασίας – που πραγματοποιείται  για τη διάγνωση πνευμονικών παθήσεων-  κατά την οποία μετριέται  η ποσότητα του αέρα που μπορεί να εισπνεύσει κάποιος.

Εντοπίστηκαν συνολικά εννέα περιπτώσεις όπου  η εξασθενημένη λειτουργία των πνευμόνων οφειλόταν  στα DINP και DEHP. Και οι δύο χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται σε μια σειρά πλαστικών προϊόντων και μπορούν να απορροφηθούν μέσω του δέρματος.

Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, προληπτικά μέτρα για τη μείωση της έκθεσης στις χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης μιας αυστηρότερης και καλύτερης ενημέρωσης  του κοινού για αυτές, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της πνευμονικής δυσλειτουργίας στην παιδική ηλικία, έχοντας μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα για  τη δημόσια υγεία.

Πηγή: Ιndependent

Διαβάστε σχετικά: Ως προς τί, μεγαλύτερος ο κίνδυνος σε έγκυες άνω των 40;

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα