ΕΡΕΥΝΑ: Ένας μεγάλος μύθος για το δείπνο καταρρίπτεται!

Aς μιλήσουμε με στοιχεία.

Parallaxi
ερευνα-ένας-μεγάλος-μύθος-για-το-δείπν-403478
Parallaxi

Η δίαιτα θέλει θυσίες και εξαιτίας της έχεις και εσύ πιθανώς πείσει κάποια στιγμή τον εαυτό σου να μην φάει προτού κοιμηθεί. Μήπως είχες κιόλας στο μυαλό σου εκείνη τη φωνούλα να σου σιγοψιθυρίζει να φας το τελευταίο σου γεύμα τουλάχιστον δύο ώρες πριν πέσεις για ύπνο; Αν ναι, τότε έκανες λάθος, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτει νέα έρευνα. Κι όμως, ένας μεγάλος μύθος έρχεται τώρα να καταρριφθεί και μπορείς να στήσεις ένα μίνι πάρτι γι’ αυτό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, το να αφήνεις ένα κενό δύο ωρών ανάμεσα στο δείπνο και τον βραδινό ύπνο δεν είναι απαραίτητα ωφέλιμο για την υγεία σου.

Μέχρι σήμερα, πιστεύαμε ότι το φαγητό λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Ωστόσο, οι ερευνητές της Μεταπτυχιακής Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Οκαγιάμα στην Ιαπωνία καταρρίπτουν αυτόν τον ισχυρισμό, αποδεικνύοντας ότι το κενό μεταξύ του τελευταίου γεύματος της ημέρας και του ύπνου είναι απίθανο να επηρεάσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Στην Ιαπωνία, στο κοινό συνίσταται να αφήνει δύο ώρες κενό μεταξύ δείπνου και τον ύπνου τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Για την εν λόγω  μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention and Health, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μεταξύ 2012 και 2014 από 1.573 υγιείς μεσήλικες και ηλικιωμένους από την Okayama, στη δυτική Ιαπωνία.

Κανείς από τους ενήλικες δεν είχε πρόβλημα με τον διαβήτη, τα δύο τρίτα ήταν γυναίκες και η πλειοψηφία ήταν άνω των 65 ετών.

Η ομάδα αξιολόγησε τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων, καθώς και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το βάρος τους, το πόσο γρήγορα τρώνε, τη σωματική τους δραστηριότητα και το αν καπνίζουν.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης τα επίπεδα HbA1c των συμμετεχόντων, τα οποία δείχνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα για μία περίοδο δύο έως τριών μηνών.

Ενώ τα μέσα επίπεδα HbA1c αυξήθηκαν ελαφρώς καθ ‘όλη τη διάρκεια της μελέτης, από 5,2% το 2012 σε 5,58% το 2013 και 2014, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το να αφήνεις τουλάχιστον δύο ώρες μεταξύ φαγητού και ύπνου είχε ελάχιστη επίδραση στην αύξηση γλυκόζης.

Διαπίστωσαν ότι άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η αρτηριακή πίεση, η σωματική άσκηση και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Οι ερευνητές, πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους αποδεικνύουν ότι απαιτείται μεγαλύτερη έμφαση στην ενθάρρυνση των ανθρώπων να ακολουθούν γενικά έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής αντί να προσπαθούν να αφήνουν ένα διάλειμμα δύο ωρών μεταξύ του ύπνου και του τελευταίου γεύματός τους.

Εκείνο, λοιπόν, το οποίο θα πρέπει τελικά να προσέχεις είναι τα συστατικά των  τροφίμων, ο επαρκής ύπνος, η αποφυγή του καπνίσματος, η κατανάλωση αλκοόλ και το υπερβολικό βάρος, καθώς αυτά επηρεάζουν σε σημαντικότερο βαθμό τον μεταβολισμό σου.

Πηγή: Ιndependent

Διαβάστε σχετικά: Μύθοι και αλήθειες γύρω από τα light προϊόντα διατροφής

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα