ΕΡΕΥΝΑ: Φταίει το τατουάζ για την ανεργία (σου)
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών.
Τα τατουάζ αναμφίβολα είναι η νέα μόδα, έχοντας καταφέρει να κατακτήσουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πιθανώς και εσύ που διαβάζεις αυτήν την ώρα είσαι λάτρης ή φέρεις στο σώμα σου κάποιο τατουάζ. Έχεις σκεφτεί όμως πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να προσληφθείς σε μία δουλειά όταν έχεις «στιγματιστεί» και, μάλιστα, σε ορατό σημείο;
Δύο πρόσφατες έρευνες έθεσαν ως κύριο ερώτημα το παραπάνω και προσπάθησαν επιτέλους να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση. Ωστόσο, τα αποτελέσματά τους κάθε άλλο παρά συμφωνούν.
Μια πρόσφατη ανάλυση διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και το Πανεπιστήμιο Western Australia Business School. Μετά τη συγκέντρωση στοιχείων από 2.000 συμμετέχοντες, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε στατιστική διαφορά στα κέρδη ή στα επίπεδα απασχόλησης μεταξύ εκείνων που είχαν και εκείνων που δεν είχαν κάποιο τατουάζ. Και αυτό έδειξε να ισχύει τόσο για άτομα που είχαν λίγα ή πολλά τατουάζ όσο και για άτομα στα οποία τα τατουάζ ήταν ή δεν ήταν ορατά.
Δείτε επίσης: Aυτά είναι τα 6 στοιχεία που κάθε εργοδότης προσέχει σε εσένα
Ωστόσο, η δεύτερη πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, που ανέλαβε ένας καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, διαπίστωσε ότι οι υποψήφιοι εργοδότες δεν επιθυμούσαν να δουν τατουάζ στους υποψήφιους για δουλειά ενώ, μάλιστα, προσέφεραν στους ανθρώπους με τατουάζ ή piercing χαμηλότερους αρχικούς μισθούς. Η μόνη εξαίρεση: Οι εργοδότες με piercing ήταν λιγότερο πιθανό να προσλάβουν κάποιον που δεν είχε piercing ή τατουάζ.
Στη μελέτη που διαπίστωσε ότι τα άτομα με τατουάζ δεν υστερούσαν σε τίποτα αναφορικά με την εύρεση εργασίας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Relations, οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες που προσλήφθηκαν online. Υποστηρίζουν ότι αυτή η προσέγγιση κάνει τα ευρήματα πιο ξεκάθαρα από τις προηγούμενες μελέτες, οι οποίες συνήθως έβρισκαν αρνητικό αίσθημα απέναντι σε άτομα με τατουάζ μέσω ερωτηματολογίων.
Από την άλλη, η έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, το οποίο βρήκε αποδεικτικά στοιχεία για προκατάληψη απέναντι στα άτομα με τατουάζ, διαφέρει επίσης από τις προηγούμενες, καθώς οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διαφορετική μέθοδο για να εξάγουν τα συμπεράσματα. Οι εν λόγω ερευνητές δημιούργησαν μια εικόνα και ένα βιογραφικό, σε ένα ψεύτικο προφίλ στο LinkedIn για τους εργοδότες που θα τους έκριναν. Παράλληλα, και οι 143 συμμετέχοντες που τέθηκαν στη θέση του εργοδότη είχαν τουλάχιστον ένα χρόνο προϋπηρεσία σε διευθυντική θέση και είχαν λάβει πρόσφατα μέρος σε διαδικασία πρόσληψης προσωπικού.
Ταυτόχρονα, για να υπάρχει έλεγχος των μεταβλητών, οι ερευνητές εξασφάλισαν μέσω προκαταρκτικών δοκιμών ότι οι υποψήφιοι θεωρούνταν εξίσου εξειδικευμένοι και ελκυστικοί ενώ περιόρισαν τη φυλή, την ηλικία και το φύλο των συμμετεχόντων σε Καυκάσιες γυναίκες, ηλικίας 20 ετών.
Μέσω δημιουργικού photoshop, οι εικόνες των υποψηφίων τροποποιήθηκαν. Σε κάποιες από τις γυναίκες προστέθηκαν είτε «ήπια» τατουάζ (ένα δελφίνι ή ένας ήλιο) ή «ακραία» σχέδια (όπως ένας δράκο στο λαιμό). Μερικές τροποποιήθηκαν ώστε να έχουν ήπια piercing (ένα κρίκο στη μύτη), και άλλες ώστε να δείχνουν ότι η γυναίκες φορούν πιο προφανή κοσμήματα, π.χ στο φρύδι.
Υποθέτοντας ότι τα αποτελέσματα έχουν ένα νόημα, η έρευνα έδειξε ότι τα τατουάζ γενικά μειώνουν τις πιθανότητες ένα άτομο να “προσληφθεί”. Οι συμμετέχοντες οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με το ρόλο του συνεντευκτή, φάνηκε να προσφέρουν όπως είπαμε στα άτομα με τατουάζ ή piercing, χαμηλότερoυς μισθούς. Και όσο πιο ακραία ήταν τα τατουάζ, τόσο λιγότερο ζεστό και ικανό τους φαινόταν το άτομο. Οι αιτούντες θέσης εργασίας είτε με τατουάζ είτε με τρυπήματα “θεωρήθηκαν λιγότερο αφοσιωμένοι από τους υποψήφιους χωρίς τατουάζ”, γράφουν οι ειδικοί.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες που είχαν μεγαλύτερη εποπτική εμπειρία ήταν λιγότερο πιθανό να κάνουν διακρίσεις απέναντι σε άτομα με τατουάζ. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι μπορεί να είχαν αρκετή εμπειρία με τέτοιους εργαζόμενους ώστε αυτή ήταν αρκετή για να αποφύγουν να σκεφτούν στερεοτυπικά.
Τελικώς, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αν ένα τατουάζ κρατά κάποιον “πίσω” στη δουλειά του, προφανώς αυτό έχει να κάνει με διασταυρωμένες μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένης του σχεδίου του τατουάζ, της φύσης της εργασίας και των προσωπικών προτιμήσεων του συνεντευκτή.
Πηγή: Quartz at Work