ΕΡΕΥΝΑ: Να τι μπορεί να (σου) προκαλέσουν οι διαταραχές ύπνου

Τι λέει ο ο καθ. Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Βασιλακόπουλος.

Parallaxi
ερευνα-να-τι-μπορεί-να-σου-προκαλέσου-397948
Parallaxi
Photo by Gregory Pappas on Unsplash

Οι διαταραχές ύπνου οδηγούν σε δυσκολίες ή και αδυναμία αποδέσμευσης από τη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, στις μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με πολυκεντρική μελέτη που συντόνισε το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, και δημοσιεύεται στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, (American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine). Την είδηση δίνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος επισημαίνει παράλληλα τους κινδύνους που ελλοχεύει η παρατεταμένη παραμονή στον αναπνευστήρα. «Όταν κάποιος είναι διασωληνωμένος κινδυνεύει από λοιμώξεις, βλάβες στους πνεύμονες, στο διάφραγμα κλπ. Και για αυτόν τον λόγο αν και η διασωλήνωση είναι σωτήρια παρέμβαση, θέλουμε να κρατάει όσο λιγότερο γίνεται».

Στους ανθρώπους με διαταραχές ύπνου δεν συνεργάζονται τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου

Το εντυπωσιακό όπως αναφέρει ο κ. Βασιλακόπουλος, είναι ότι στα άτομα με διαταραχές ύπνου, τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου δεν συνεργάζονται, σε αντίθεση με τους ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, όπου τα δύο ημισφαίρια όταν πχ κοιμούνται είναι σε κατάσταση ύπνου, ή όταν αυτά τα άτομα είναι σε εγρήγορση, είναι και αυτά σε εγρήγορση. Και το να μην συνεργάζονται τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου, σημαίνει πρακτικά όπως εξηγεί ο διαπρεπής πνευμονολόγος, ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καλή ποιότητα ύπνου, οπότε όταν είναι να ξυπνήσουν για να κάνουν τη δοκιμασία αποδέσμευσης από τον αναπνευστήρα, δεν μπορούν να έχουν σωστή εγρήγορση, είναι υπνηλικοί κι έτσι προκύπτουν δυσκολίες ή ενίοτε και αδυναμία αποδέσμευσης από την μηχανική υποστήριξη.

Τέσσερις στους δέκα ενήλικες πάσχουν από κάποια διαταραχή ύπνου

Δύο στους τρεις ασθενείς που έχουν κάποια διαταραχή ύπνου, δεν συνειδητοποιούν ότι είναι πραγματική διαταραχή και δεν απευθύνονται στον ειδικό, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα της Παγκόσμιας Εταιρείας Ύπνου (World Sleep Society) το 40% των ενήλικων έχει κάποια διαταραχή σχετιζόμενη με τον ύπνο, αναφέρει ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν είτε αϋπνία, είτε υπνηλία, κι αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να αντιστοιχούν σε διάφορες νοσολογικές οντότητες».

Οι διαταραχές ύπνου πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο στα ειδικά ιατρεία

Και για αυτό ακριβώς τον λόγο ο κ Βασιλακόπουλος τονίζει κατηγορηματικά ότι τα προβλήματα ύπνου πρέπει να αντιμετωπίζονται στα ειδικά ιατρεία διαταραχών του ύπνου, που υπάρχουν στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία, και στα ιδιωτικά, ή σε γιατρούς που είναι πιστοποιημένοι στις διαταραχές ύπνου. Οι πάσχοντες, ειδικά οι ηλικιωμένοι, να μην απευθύνονται σε μεμονωμένες ειδικότητες: «Γιατί συνήθως αυτό που συμβαίνει, είναι ο κόσμος να πηγαίνει σε έναν γενικό γιατρό, ή έναν παθολόγο, ο οποίος δεν είναι εκπαιδευμένος στις διαταραχές του ύπνου. Ο γιατρός τού δίνει ένα φάρμακο, τού λέει έλα σε ένα μήνα να σε ξαναδώ, ο πάσχων δεν επιστρέφει ποτέ, και συνεχίζει από μόνος του και παίρνει το φάρμακο. Σε αυτή την περίπτωση όμως, είναι πολύ υψηλή η πιθανότητα και το φάρμακο να μην είναι αποτελεσματικό, αλλά και η διακοπή του να γίνει με λάθος τρόπο από τον ασθενή, κάτι που μπορεί να προκαλέσει εθισμό». Όπως εξηγεί ο κ Βασιλακόπουλος στα ειδικά ιατρεία υπάρχουν πολλές ειδικότητες, όπως πνευμονολόγοι, νευρολόγοι, ψυχίατροι, ωτορινολαρυγγολόγοι, ορθοδοντικοί, οι οποίοι ασχολούνται ο καθένας από το δικό του μετερίζι, κι έτσι υπάρχει μία ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της όποιας διαταραχής ύπνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα