EΡΕΥΝΑ: Πώς η πανδημία επηρεάζει τη λειτουργία των Πανεπιστημίων
Τι λέει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.
Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι φανερές στα ιδρύματα και επηρεάζουν το μέλλον της ακαδημαϊκής έρευνας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature και αφορά σε 200 πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Για την έρευνα του ιδρύματος Times Higher Education με έδρα το Λονδίνο, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από ιδρύματα σε 53 χώρες και 6 διαφορετικές ηπείρους. Στην έλαβαν μέρος πρόεδροι των ιδρυμάτων, πρυτάνεις, κοσμήτορες και υψηλόβαθμοι διοικητικοί.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα δεδομένα της έρευνας ως εξής:
Τα ιδρύματα σχεδιάζουν προσωρινή αργία για το 12% του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικό για τους επόμενους 6 μήνες, μόνιμη αργία για το 19% και περικοπή μισθού για το 12% των εργαζομένων. Οι ενέργειες αυτές καθίστανται αναγκαίες προκειμένου αυτά να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα.
Ακόμη, το 1/5 των ιδρυμάτων αναμένεται να προχωρήσει σε οριστική διακοπή συγκεκριμένου αριθμού συμβολαίων, με το 1/4 να αναμένει τις εξελίξεις ώστε να καταλήξει στις σχετικές αποφάσεις.
Από τους κλάδους που θα υποστούν τη μεγαλύτερη ζημιά θα είναι οι νέοι ερευνητές.
Πάντως και σύμφωνα πάντα με τα περισσότερα ιδρύματα, η μετάβαση στη διαδικτυακή εκπαίδευση έγινε σχετικά ομαλά.
Σημαντικό είναι ότι, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην ορθά σχεδιασμένη διαδικτυακή διδασκαλία και στην επείγουσα διδασκαλία που προέκυψε από την πανδημία.
Αναφορικά με τις εγγραφές ξένων φοιτητών, αυτές θα είναι λιγότερες από τις αναμενόμενες και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να αυξηθεί αυτός ο αριθμός.
Και εδώ ένα μείζον ζήτημα είναι αλλαγές που αφορούν στην απόκτηση βίζας στις ΗΠΑ και οι οποίες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εισροή ή μη νέων φοιτητών από το εξωτερικό.
Από τους εργαζόμενους που αναμένεται να θιγούν περισσότερο, πέρα από τους νέους ερευνητές, είναι το διοικητικό προσωπικό.
Από την άλλη, υπάρχει και μια μερίδα η οποία υποστηρίζει πως οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας μπορεί να ωφελήσουν το νέο ερευνητικό δυναμικό, καθώς η εθελούσια έξοδος αρκετών ηλικιωμένων ακαδημαϊκών θα προσφέρει εντέλει νέες θέσεις εργασίας στους νέους επιστήμονες.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ