Έρευνα: Αυτές είναι οι τροφές «ασπίδα» του οργανισμού μας

Η γήρανση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών, ιδίως καρδιαγγειακών και νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Parallaxi
έρευνα-αυτές-είναι-οι-τροφές-ασπίδα-1122208
Parallaxi

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να διατηρεί το βάρος μας υπό έλεγχο. Ορισμένες τροφές μπορεί να επιβραδύνουν τη συσσώρευση χρόνιων ασθενειών σε ηλικιωμένους ενήλικες, ενώ οι φλεγμονώδεις διατροφές φαίνεται να την επιταχύνουν, σύμφωνα με νέα μελέτη του Karolinska Institutet που δημοσιεύθηκε στο Nature Aging.

Η γήρανση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών, ιδίως καρδιαγγειακών και νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Οι ερευνητές μελέτησαν πώς τέσσερα διαφορετικά διατροφικά πρότυπα επηρεάζουν τη συσσώρευση χρόνιων παθήσεων σε ηλικιωμένους ενήλικες. Τρεις από τις δίαιτες που μελετήθηκαν ήταν υγιεινές και εστίαζαν στην κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, όσπριων, ακόρεστων λιπαρών και στη μείωση της κατανάλωσης γλυκών, κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος.

Η τέταρτη δίαιτα, ωστόσο (φλεγμονώδης διατροφή), εστίαζε στο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα και ροφήματα, με χαμηλότερη κατανάλωση λαχανικών, τσαγιού και καφέ.

Τροφές VS πολυνοσηρότητας

Πάνω από 2.400 ηλικιωμένοι στη Σουηδία παρακολουθήθηκαν για 15 χρόνια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι ακολουθούσαν μια πιο υγιεινή διατροφή παρουσίαζαν βραδύτερη εξέλιξη χρόνιων παθήσεων. Αυτό ίσχυε για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την άνοια, αλλά όχι για τις παθήσεις που σχετίζονται με τους μυς και τα οστά. Αντίθετα, όσοι ακολουθούσαν την φλεγμονώδη διατροφή παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Η διατροφική πρόσληψη προσδιορίστηκε μέσω ερωτηματολογίων συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων και υπολογίστηκε η τήρηση τεσσάρων διατροφικών προτύπων:

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα