Έρευνα: Παιδιά και έφηβοι απομακρύνονται από τα social media για σοβαρό λόγο
Οι νέοι σήμερα δεν θα έδιναν πρόσβαση στο διαδίκτυο στα δικά τους παιδιά
Σύμφωνα με έρευνα, τα παιδιά κάνουν ολοένα και περισσότερα διαλείμματα από τα smartphones τους για να διαχειριστούν καλύτερα την ψυχική τους υγεία, την προσωπική τους ασφάλεια και τα διαστήματα συγκέντρωσής τους.
Αντιδρούν στις αυξανόμενες ανησυχίες ότι η υπερβολική παραμονή στο διαδίκτυο μπορεί να είναι επιβλαβής, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της χρήσης των smartphone τους αντί να βασίζονται στους γονείς τους για την επιβολή ορίων, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ο αριθμός των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών που κάνουν διαλείμματα από τα smartphones, τους υπολογιστές και τα iPads αυξήθηκε από 18% σε 40% από το 2022, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας κοινού GWI , η οποία βασίστηκε σε έρευνα σε 20.000 νέους και τους γονείς τους σε 18 χώρες.
Τα παιδιά κάνουν… διάλειμμα από τα social
Η καθηγήτρια Σόνια Λίβινγκστον, διευθύντρια του κέντρου Ψηφιακό Μέλλον για τα Παιδιά του LSE , δήλωσε ότι αυτά τα ευρήματα επαναλαμβάνονται σε έρευνα που θα δημοσιευτεί σύντομα, η οποία διαπίστωσε ότι τα παιδιά και οι νέοι δοκιμάζουν διάφορες επιλογές για να διαχειριστούν τον τρόπο με τον οποίο η διαδικτυακή τους ζωή επηρεάζει την ευημερία τους, όπως ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την αποσπάσιμη προσοχή από την αρνητικότητα στο διαδίκτυο, την αναζήτηση πιο θετικών εμπειριών στο διαδίκτυο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την πλήρη εγκατάλειψη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Λίβινγκστον είπε: «Τα παιδιά έχουν πάρει το μήνυμα – από τους γονείς τους, τα μέσα ενημέρωσης, τις δικές τους εμπειρίες – ότι η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι πάντα καλή για αυτά.
«Έτσι, πειραματίζονται με διαφορετικούς τρόπους για να προστατεύσουν την ευημερία τους, χωρίς να θέλουν να εγκαταλείψουν εντελώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είμαι βέβαιος ότι συζητούν μεταξύ τους για το τι λειτουργεί για αυτούς και ψάχνουν τον δρόμο για το μέλλον».
Βάζουν προτεραιότητα την ψυχική τους υγεία
Η Ντέιζι Γκρίνγουελ , συνιδρύτρια του Smartphone Free Childhood, δήλωσε ότι μιλούσε ολοένα και περισσότερο σε νέους που «αμφισβητούσαν την ιδέα ότι η διαδικτυακή ενηλικίωση είναι αναπόφευκτη».
Είπε: «Ακούμε τακτικά από εφήβους που είναι εξαντλημένοι από την πίεση της μόνιμης σύνδεσης και που επιλέγουν να κάνουν ένα βήμα πίσω για την ψυχική τους υγεία.
«Πολλοί από αυτούς συνειδητοποιούν ότι αυτές οι πλατφόρμες δεν είναι ουδέτερες. Έχουν σχεδιαστεί για να χειραγωγούν την προσοχή… Συνειδητοποιούν ότι ο χρόνος, η εστίαση και η αυτοεκτίμησή τους αξιοποιούνται οικονομικά από μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Το να κάνουν ένα διάλειμμα έχει γίνει μια πράξη επανάστασης».
Αυτό αντικατοπτρίζεται στην έρευνα της Ofcom. Μια έκθεση του 2024 διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο (33%) των οκτώ έως 17 ετών που είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο πιστεύουν ότι ο χρόνος που περνούν μπροστά σε μια οθόνη είναι πολύ μεγάλος, ενώ μια άλλη διαπίστωσε ότι το 47% των 16 έως 24 ετών που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απενεργοποιούν τις ειδοποιήσεις και χρησιμοποιούν τη λειτουργία «μην ενοχλείτε», μια αύξηση από το 40% το 2023 και σε σύγκριση με το 28% των ηλικιωμένων ενήλικων χρηστών.
Το 34% των νεότερων ατόμων ήταν πιο πιθανό να κάνουν ένα σκόπιμο διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (σε σύγκριση με το 23% που δήλωσαν ότι δεν θα το έκαναν αυτό), το 29% θα διέγραφε εφαρμογές επειδή αφιερώνει πολύ χρόνο σε αυτές (σε σύγκριση με το 19% που δεν θα το έκανε) και το 24% θα διέγραφε εφαρμογές για την ψυχική του υγεία (σε σύγκριση με το 13% που δεν θα το έκανε).
Οι νέοι σήμερα δεν θα έδιναν πρόσβαση στο διαδίκτυο στα δικά τους παιδιά
Ο Ντέιβιντ Έλλις, καθηγητής επιστήμης συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, σημείωσε ότι οι έφηβοι μπορεί να έχουν ανακαλύψει τα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στους ανθρώπους να ελέγχουν τον χρόνο τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα smartphones πιο γρήγορα από τους γονείς τους – αν και τα στοιχεία ότι αυτά τα χαρακτηριστικά αλλάζουν τη συμπεριφορά μακροπρόθεσμα είναι ανάμεικτα, είπε.
Ο Έλις είπε: «Αν κάποιος πρόκειται να αφιερώνει λιγότερο χρόνο μπροστά σε μια οθόνη και αντ’ αυτού να αυξήσει τα επίπεδα σωματικής του δραστηριότητας, τότε οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα το θεωρούσαν αυτό ως καθαρό θετικό. Από την άλλη πλευρά, αυτός ο χρόνος θα μπορούσε να αντικατασταθεί από κάτι άλλο λιγότερο ωφέλιμο».
Νέοι ηλικίας 18 έως 25 ετών που μίλησαν προηγουμένως στον Guardian δήλωσαν ότι ένιωθαν ότι «η γενιά των γονιών τους δεν είχε ιδέα» και τους είχε παραχωρήσει υπερβολική πρόσβαση σε smartphones από πολύ μικρή ηλικία, ενώ αρκετοί δήλωσαν ότι θα περιόριζαν την πρόσβαση για τα δικά τους παιδιά μέχρι τα τέλη της εφηβείας τους.
Κορυφαίος φόβος των γονιών
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί νέοι θα προτιμούσαν να ζουν σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχει διαδίκτυο και ένα παρόμοιο ποσοστό θα υποστήριζε μια ψηφιακή απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ περισσότεροι από τα τρία τέταρτα ένιωθαν χειρότερα για τον εαυτό τους μετά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η έρευνα του GWI διαπίστωσε επίσης ότι ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατατάχθηκε μεταξύ των τριών κορυφαίων φόβων των γονέων για τα παιδιά τους από μια λίστα που περιελάμβανε την κλιματική αλλαγή, τον πόλεμο και το κόστος στέγασης, ενώ το 8% δήλωσε ότι έγινε πιο αυστηρό με τα όρια χρόνου μπροστά σε οθόνες αφότου παρακολούθησε την επιτυχημένη σειρά του Netflix, Adolescence, σχετικά με τους κινδύνους του διαδικτυακού.
Πηγή: in.gr